Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Akčný plán udržateľného energetického rozvoja TSK na roky 2013 – 2020

Trenčiansky samosprávny kraj doposiaľ nemal spracovaný strategický dokument v oblasti energetiky. Absentoval nástroj, ktorý by poskytoval potrebné analytické podklady pre tvorbu strategických a koncepčných materiálov v oblasti energetickej hospodárnosti a bezpečnosti. Chýbal nástroj pre rozhodovanie, rozvoj potenciálu a meranie dopadov energetického hospodárstva na životné prostredie v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja. Tento dokument SEAP zjednodušuje komunikáciu zainteresovaných účastníkov s potenciálnymi novými investormi na základe konkrétnej komunikačnej a informačnej platformy, slúži ako nástroj pre rozhodovanie, rozvoj potenciálu a meranie dopadov energetického hospodárstva na životné prostredie. V dokumente sú opísané dôležité faktory ako výrazný pokles cien palív na svetových trhoch, potenciál obnoviteľných zdrojov, závislosť regiónu i SR od dovozu palív, vplyv palivovej závislosti na rozvoj hospodárstva, poľnohospodárstva, dopravy a služieb, kontaminácia životného prostredia emisiami z energetických znečisťovateľov, predchádzanie znehodnocovaniu krajiny a prostredia.

Výsledkom tejto publikácie je strednodobý plánovací dokument - Akčný plán udržateľného energetického rozvoja Trenčianskeho samosprávneho kraja na roky 2013 – 2020 (SEAP), ktorý určuje priority v oblasti energetickej udržateľnosti. SEAP TSK obsahuje analýzu súčasného stavu (analýza prostredia, ktorá definuje rozvojový potenciál), celkovú stratégiu (priority, ciele, opatrenia, aktivity), návrhy opatrení, implementačnú časť (financovanie, časový rámec, monitoring a hodnotenie, inštitucionálny rámec) a prílohu (akčný plán na 2 roky). SEAP TSK môžu využívať obce, združenia, podnikatelia – najmä v oblasti energetickej využiteľnosti a potenciálu. S ohľadom na zabezpečenie kontinuity jednotlivých opatrení SEAP vznikne inštitucionálna platforma pre riadenie a realizáciu energetického hospodárstva v súlade s agendou EÚ 20/20. 

eden z hlavných cieľov je príspevok k zvýšeniu regionálnej energetickej bezpečnosti a vytvorenie nástroja pre územné plánovanie a programovanie činností v rámci krajského energetického systému, vytvorenie SEAP TSK ako základného informačno-plánovacieho podkladu pre udržateľnosť a rozvoj energetickej efektívnosti v Trenčianskom kraji, regionálna analýza súčasnej energetickej situácie v Trenčianskom kraji a návrh opatrení na zvyšovanie energetickej bezpečnosti kraja so zreteľom na jej udržateľnosť a efektívnosť.

V rámci SEAP je vypracovaná detailná pasportizácia objektov TSK. V rámci tejto pasportizácie bola vytvorená špecifická databáza dát, ktorá obsahuje najmä spotreby jednotlivých objektov (plyn, elektrina, teplo), výšky cien súčasnej komodity, veľkosti rezervovaných kapacít a maximálnych rezervovaných kapacít, veľkosti istenia, údaje o jednotlivých platbách za predmetné komodity, údaje o personálnych náležitostiach obsluhy technologických zariadení, spôsobe a riadení vykurovania, spôsobe využitia TÚV, druh a spôsob osvetlenia, druh a počet významných technologických zariadení, skladbu materiálov obvodových konštrukcií, vykurovanej plochy. Na základe tejto syntetickej analýzy vznikol energetický profil TSK, z ktorého vzišli jednotlivé opatrenia. Následne k opatreniam vznikla aj implementačná časť SEAP s harmonogramom a inštitucionálnym zabezpečením.

Výsledky publikácie sú určené pre využitie širokej odbornej i laickej verejnosti – univerzity, podnikateľské subjekty, MAS, regionálne združenia, mestá i obce pri zakladaní priemyselných parkov, potenciálni investori a pod. Všetci regionálni by sa mali  spoločne podieľať na napĺňaní výstupov plánu.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK