Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Baška opäť na bicykli po vašom kraji

Ako kandidát na župana na bicykli osobne navštívil všetkých 276 miest a obcí v Trenčianskom kraji, aby zistil, akým výzvam a problémom čelia jeho obyvatelia a zástupcovia samospráv. Po takmer 2 rokoch vo funkcii Jaroslav Baška už ako trenčiansky župan opäť sadol na bicykel, aby zhodnotil a skontroloval dianie v kraji pod jeho vedením. V posledný júlový a prvý augustový deň bicykloval spolu s podpredsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Richardom Takáčom a ďalšími zamestnancami Úradu TSK po hornej Nitre. Na dvoch kolesách spolu prešli viac ako osem desiatok kilometrov a okrem mesta Bojnice navštívili aj 11 obcí. „Patrí sa aj po dvoch rokoch zhodnotiť, čo sa podarilo a čo zatiaľ ešte nepodarilo urobiť. Podľa mňa treba ísť medzi ľudí a počúvať ich. Myslím si, že veľa vecí sa nám podarilo – aj pomôcť, aj vybaviť, aj prispieť z rozpočtu TSK niektorým obciam,“ zdôvodnil svoju návštevu v regióne hornej Nitry Jaroslav Baška.

Do Fačkovského sedla trenčiansky župan dorazil priamo z Dohnian na bicykli. V nohách tak mal po zdolaní náročného hornatého terénu už viac ako 60 kilometrov a cez víkend ho čakali ešte desiatky ďalších. Prvou piatkovou zastávkou po zjazde z Fačkovského sedla bola obec Kľačno. Podobne ako aj zástupcovia ostatných obcí, aj kľačiansky starosta Jozef Vrábeľ upozornil najmä na potrebu výstavby chodníkov popri miestnych komunikáciách. Predseda TSK Jaroslav Baška starostov oboznámil, že za účelom výstavby chodníka v obciach vie TSK pomôcť formou odpredaja pozemkov popri cestných komunikáciách v správe TSK, resp. výmenou za iné pozemky v danej obci.

V rozhovore medzi zástupcami krajskej a obecnej samosprávy tiež dominovala aj snaha obcí na hornej Nitre o pridelenie štatútu miestnej akčnej skupiny (MAS) pre OZ ŽIAR. „My ich snahu budeme podporovať, už sme vyjadrili kladné stanovisko občianskym združeniam, ktoré sa chcú stať MAS, pretože každé euro, ktoré príde do kraja, je dobré,“ ocenil župan snahu o vznik MAS, ktoré by mohli obciam v kraji priniesť nemalé finančné prostriedky. Občianske združenia, ktoré ešte nemajú štatút MAS udelený Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci Programu rozvoja vidieka SR, môžu požiadať o dotáciu z rozpočtu TSK podľa Všeobecne záväzného nariadenia o poskytovaní dotácií na podporu rozvoja vidieka na území kraja. „TSK schválením žiadostí takouto formou pomohol už 4 združeniam a prispel na ich fungovanie,“ dodal trenčiansky župan a podotkol, že práve v regióne hornej Nitry v minulom programovacom období nezískalo podporu z Programu rozvoja vidieka žiadne občianske združenie na realizáciu svojich plánovaných projektových zámerov cez prístup LEADER.

 

Vodičov poteší zrekonštruovaná vozovka z Nitrianskeho Pravna až po ŽSK

Z Kľačna sa 5-členná cyklistická výprava presunula na juh do Nitrianskeho Pravna. Tam ich priviedla obhliadka aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcie cesty II. triedy v správe TSK. Takmer 7 km dlhú rekonštruovanú cestu II/519 z časti Vyšehradné v Nitrianskom Pravne až po hranicu so Žilinským samosprávnym krajom výprava taktiež absolvovala na bicykli. Hoci šliapali do kopca, ako jedni z prvých otestovali jazdu po novom asfaltovom koberci. „Som veľmi rád, že rekonštrukcia tohto úseku cez Vyšehradné prebieha podľa harmonogramu. Pevne verím, že po prázdninách si motoristi budú môcť povedať, že ďalší zrekonštruovaný úsek v kraji je na svete a môžu ho využívať,“ neskrýval radosť predseda TSK, ktorý zároveň informoval, že počas augusta budú práce pokračovať dosypávacími prácami, opravou či výmenou poškodených zvodidiel.

Pri návšteve časti Vyšehradné trenčiansky župan neobišiel ani bývalé centrum sociálnych služieb. Hoci budova v súčasnosti zíva prázdnotou, má svojho záujemcu o prenájom. Jeho priestory by mohli zaplniť klienti občianskeho združenia Provital. „TSK začiatkom roka upustil od využívania tejto časti CSS – Bôrik. TSK ponúkol túto nehnuteľnosť do nájmu o. z. Provital, aby ľudia, ktorí sa liečia z rôznych závislostí, sa sem mohli nasťahovať, zrekonštruovať si to tu a nájsť tak nový domov,“ vysvetlil trenčiansky župan. Obhliadky sa zúčastnili aj zástupcovia obce Nitrianske Pravno.

Posledným piatkovým bodom na programe bola obec, v ktorej sídli jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne. Firma Slovaktual aj vďaka investičnej pomoci od štátu v regióne vytvorí do konca roku 2017 až 120 nových pracovných miest. Po rozhovore so starostom Róbertom Mikulášikom na Obecnom úrade v Pravenci cyklistická návšteva na hornej Nitre pokračovala v sobotu v Bojniciach. Tie čaká rekonštrukcia Južnej veže v blízkosti zámku, ktorú vláda SR podporila sumou 20 000€ počas výjazdového rokovania na Trenčianskej župe. Okolo veže prešla aj skupina župných jazdcov, ktorí mierili na návštevu do bojnickej ZOO. Svojich návštevníkov už čoskoro privíta zrekonštruovaným vstupom s novovybudovaným Centrom environmentálneho vzdelávania. Informačnou prehliadkou meniacich sa priestorov ZOO zástupcov TSK sprevádzal jej riaditeľ Milan Šovčík spoločne s bojnickým primátorom Františkom Támom.

 

Na hornej Nitre pribudnú viacúčelové ihriská, zvýši sa aj bezpečnosť na cestách

Cyklotúra obcami hornej Nitry pokračovala zastávkou v Šútovciach u starostu Miroslava Rajča. V Šútovciach, podobne ako v Bojniciach a Rudnianskej Lehote, pribudne vďaka dotácii od vlády SR v rámci dotačného programu Podpora rozvoja športu vo výške 40 000€ nové multifunkčné ihrisko.

V Nitrianskom Rudne sa na predsedu TSK Jaroslava Bašku obrátili so žiadosťou o pomoc v súvislosti s bezpečnosťou chodcov na miestnych komunikáciách, na ktorých chýbajú dostatočne vyznačené prechody a osvetlenie. „Tento rok chceme pripraviť projekt, ktorý by mal zvýšiť bezpečnosť premávky na cestách II. a III. triedy a budúci rok chceme vyčleniť nemalé finančné prostriedky s týmto zámerom,“ načrtol predseda TSK projekt, výsledkom ktorého by mali byť napr. aj cestné ostrovčeky pre chodcov, osvetlenie prechodov, odpudzovače divej zveri, spomaľovače a mnohé ďalšie bezpečnostné prvky. V susednej Rudnianskej Lehote zasa župan dal na budúci rok zelenú finančnému príspevku z dotačného systému TSK pre vznikajúci Dobrovoľný hasičský zbor na nákup potrebného vybavenia.

Predstavitelia obecných samospráv sa na predsedu TSK obracali s rôznymi žiadosťami. Ľubomírovi Noskovi, starostovi Liešťan, Jaroslav Baška odporučil poslať žiadosť týkajúcu sa odpredaja pozemkov určených na oddychovú zónu pre obyvateľov obce priamo na Úrad TSK. Žiadosť bude po doručení následne prerokovaná krajským Zastupiteľstvom. S chýbajúcim značením na vrchu Magura smerom na obec župana oboznámila starostka obce Nevidzany, Beáta Vrecková. V súvislosti s témou turistiky predseda TSK apeloval aj na výstavbu rozhľadne na vrchu Magura, na ktorú by sa mala podujať MAS Magura - Strážov. Ako príklad uvádzal 21 metrov vysokú turistickú rozhľadňu, ktorá stojí priamo na kopci nad jeho rodnou obcou Dohňany.

Na trase Nevidzany – Temeš absolvovali župní cyklisti pár kilometrov aj po značenej cyklotrase v teréne tzv. Bojnického cyklookruhu. Na obnovu starého, resp. osadenie nového značenia cyklistických a turistických trás vyčlenil tento rok TSK celkovo 40 000€. Urobil tak aj na základe podpisu memoranda o spolupráci so Slovenským cykloklubom a Klubom slovenských turistov, ktoré spoločne podpísali v lete minulého roku.

 

Župní jazdci navštívili Deň ľudových tradícií v Temeši aj Country festival v Tužine

Jazda cyklistov pokračovala kopcovitým terénom z Nevidzian severnejšie – pod Temešskú skalu. Trenčiansky župan navštívil obec Temeš už druhýkrát a opäť na bicykli. V sobotu 1. augusta v obci na čele so starostkou Oľgou Fakanovou už po 7.-krát zorganizovali kultúrne podujatie Deň ľudových tradícií, tentokrát aj s podporou TSK. „Takýmto spôsobom chceme zachovávať tradície v jednotlivých obciach, pretože tvoria súčasť našej histórie. Temeš, Čavoj aj Nevidzany sú obce v hornatom, rázovitom prostredí, ale myslím si, že o to srdečnejší ľudia tu žijú,“ skonštatoval Jaroslav Baška a zároveň slovne ocenil vynaloženú snahu vedenia obce pri organizácii tradičného kultúrneho podujatia.

Predposlednou zastávkou na hornej Nitre bola obec Čavoj. Po rozhovore so starostom Jánom Halaškom si cyklisti nenechali ujsť ani motoristické podujatie Offroad Čavoj 2015. Odtiaľ to mali už len posledných pár kilometrov do cieľovej stanice – do obce Tužina. Nad Country festivalom Tužina 2015 prevzal Jaroslav Baška osobnú záštitu a v rámci dotačného systému ho podporil aj finančne.

Pri rozhovoroch so starostami obcí v hornonitrianskom regióne trenčianskeho župana zaujímal život v ich obci, rozbehnuté aj plánované projekty. Pýtal sa aj na spoluprácu obcí so správou ciest počas letnej a zimnej údržby ciest a prebiehajúcich rekonštrukcií v obciach. Návšteva hornej Nitry na dvoch kolesách bola prvou z cyklotúr, ktoré trenčiansky župan Jaroslav Baška toto leto a skorú jeseň plánuje.

Fotogaléria

RUDNIANSKA_LEHOTA
SUTOVCE
TEMES(1)
TEMES
TUZINA(1)
TUZINA
ZOO_BOJNICE
ZOO_BOJNICE_LEV_BERBERSKY
ZOO_BOJNICE_MOTYLI_PAVILON

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK