Chceme zmenu? Motiváciou pre mladých je, aby bol ich názor akceptovaný

Záverečná konferencia k štruktúrovanému dialógu v SR Chceme zmenu?“ sa konala na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vo štvrtok 19.novembra 2015. Miesto záverečného stretnutia zainteresovaných jednotlivcov a zástupcov organizácií vybral organizátor Združenie Informačných a poradenských centier v SR (ZIPCeM) so sídlom v Prievidzi. Konferenciu v rámci projektu „Za jedno lano“ navštívil predseda TSK Jaroslav Baška aj poslanci TSK Jozef BožikErich Dvonč a Daniela Hilčíková vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK a ďalší vzácni hostia. Celú konferenciu usmerňovala predsedníčka ZIPCeM Elena Valenteje.

Počas 18tich mesiacov prebiehal na celom Slovensku projekt s názvom „Za jedno lano“. V období od júla 2014 do konca roka 2015 sa do rozhovorov o posilnení postavenia mládeže doteraz zapojilo takmer 4100 mladých ľudí, počas štrnástich stretnutí s viac ako 340 kompetentnými dospelými. Podnet k spusteniu a následnému vypracovaniu štúdie, ktorej hlavnou myšlienkou je participácia mladých ľudí vo veku od 15-22 rokov v politickom živote na úrovni regionálnej, ale i národnej a európskej. Vznikol v rámci programu Európskej komisie Erazmus+ a programov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štruktúrovaný dialóg je konzultačným nástrojom Európskej únie a jej členských štátov. Vďaka nemu budú na základe získaných informácií z jednotlivých sektorov ako verejná správa, mimovládne aktivity a súkromný sektor, zapracované do praxe s následným vytvorením pravidelného dialógu zainteresovaných inštitúcií a organizácií a mládeže.

Martin Ruščanský, 21 ročný aktívny ambasádor prezentoval postrehy mladých ľudí na Slovensku. Podľa jeho zistení až vtedy budú mať mladí ľudia chuť sa zapojiť do spoločenských zmien, ak sa stane názor mladých nielen vypočutým, ale bude mať pri rozhodovaní svoju váhu.

Účastníkom konferencie sa prihovoril predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý sa potešil z organizácie podujatia na trenčianskej župe. „Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme viac do vecí verejných zaťahovali mladých ľudí, ktorých chceme viac zapájať do tvorby miestnych regionálnych, ale i národných a európskych politík. Mladým ľuďom treba dať šancu. Pevne verím, že po tomto projekte vyrastú noví mladí politici, ktorí budú chcieť niečo zmeniť,“ uviedol trenčiansky župan.

Projekt štruktúrovaného dialógu zhodnotila predsedníčka ZIPCeM Elena Valenteje ako formu stretnutia. Na jednej strane sú mladí ľudia, ktorí majú nejaké názory a predstavy, na strane druhej sú dospelí. „Jedná sa o vytvorenie priestoru na konzultáciu medzi mladými ľuďmi a dôležitými dospelými. Pod pojmom dôležitý dospelý sa rozumie zástupcovia samospráv, zástupcovia tretieho sektora, ktorý vedia vytvoriť priestor na to, aby podnety, myšlienky a nápady mladých ľudí boli aplikované do praxe. Vďaka tomuto projektu je vytvorený priestor, aby sa myšlienky podnety a postrehy mladých ľudí na chod tej ktorej samosprávy, ktoré sú tam vypočuté, mohli následne aplikovať do praxe,“ povedala predsedníčka združenia.

Priame stretnutia sa konali za tzv. okrúhlymi stolmi za účasti mladých, zanietených ľudí a kompetentných dospelých. Za aktívneho dialógu sa následne riešili reálne potreby mládeže, ktoré by mali viesť k zlepšeniu postavenia mladých ľudí v spoločnosti a v politickom živote.

Organizátorom stretnutia bolo Združenie Informačných a poradenských centier v SR v spolupráci s MŠVVaŠ SR a ďalšími organizáciami. ZIPCeM je koordinátorom Národnej pracovnej skupiny pre štruktúrovaný dialóg v SR (NPS ŠD), ako riadiaci orgán štruktúrovaného dialógu v problematike mládežníckej politiky. Informácie zozbierané počas osemnástich mesiacov budú ďalej použité a bude sa s nimi pracovať na národnej a európskej úrovni.