Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Delegácia bavorských starostov po príkladoch dobrého fungovania samospráv v Trenčianskom kraji

Delegácia bavorských starostov z Bavorského štátneho ministerstva na 4 dni vymenila svoje domáce pôsobisko za návštevu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Svoje miesto si ich v programe našlo hneď viacero miest a obcí. Od pondelka 29. júna do štvrtku 2. júla kráčali po stopách verejnej správy, územnej samosprávy, medziobecnej spolupráce či sociálnych služieb, ale aj kúpeľníctva, turizmu a čerpania prostriedkov z eurofondov. V programe plnom toho najzaujímavejšieho zo života v Trenčianskom kraji nechýbal ani rodný dom Ľudovíta Štúra alebo návšteva firmy zaoberajúcej sa výrobou dreva a chovom zvierat. Siedmich zahraničných predstaviteľov bavorskej samosprávy zaujalo aj Múzeum uhoľného baníctva v  Handlovej.

Premiéra patrí Trenčianskemu kraju

Návštevu zabezpečilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) spoločne s Trenčianskym samosprávnym krajom. Spolupráca MV SR a Bavorského štátneho ministerstva úspešne funguje už 20 rokov. Seminár „Príklady fungovania verejnej správy v Slovenskej republike“ pre bavorských predstaviteľov sa však na území Slovenskej republiky uskutočnil historicky po prvýkrát a to práve v Trenčianskom kraji.

Bavorských zástupcov spolu s vyslancami MV SR osobne na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja prijal jeho predseda,  Jaroslav Baška. „Veľmi si vážime, že sa Ministerstvo vnútra SR rozhodlo, že sa toto stretnutie uskutoční tu, v Trenčianskom kraji. Osobne poznám všetkých starostov a primátorov, ktorí sú súčasťou bohatého programu.“

Čakajú vás mnohé zaujímavé veci, ktoré uvidíte,“ prihovoril sa prítomným trenčiansky župan. Vo veľmi živej diskusii sa s bavorskými starostami rozprával o kompetenciách kraja, spolupráci s obcami, viac sa venoval rezortu stredného školstva, ktoré trenčiansky župan považuje za jednu z prioritných osí rozvoja kraja. Vyzdvihol spoluprácu s nemeckými, rakúskymi a švajčiarskymi firmami, ktoré pôsobia v Trenčianskom kraji, ako aj spoluprácu so Slovensko-nemeckou obchodnou komorou.

Po tom, čo sa zahraničná návšteva na Mestskom úrade v Trenčíne zoznámila s fungovaním mestskej samosprávy, pri návšteve krajského sídla bližšie nazrela na kompetencie TSK a jeho aktuálne aktivity, projekty a vízie. Za celú delegáciu a svojich kolegov sa trenčianskemu županovi za prijatie a odovzdanie teoretických i praktických informácií poďakoval Bernd Zischler, ministerský radca Bavorského štátneho ministerstva vnútra: „Ďakujeme, že ste nám predstavili váš región, systém financovania a fungovanie celého regiónu. Tiež vidíme, že sú pred vami mnohé výzvy, podobne ako pred nami. A tešíme sa, že po teoretickej časti budeme môcť vidieť aj prakticky dianie v regióne. A určite sa k vám v budúcnosti radi vrátime ... aj s bicyklami.“ Pozornosti delegátov totiž neušiel ani projekt Vážskej cyklotrasy, ktorý im predstavil krajský cyklokoordinátor, Matej Tinka. K téme turizmu sa ešte raz vrátili, a to vďaka jazde tradičnou električkou na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice.

Pri spätnom obzretí sa za návštevou Trenčianskeho kraja  si na pomyselnej mape môžu bavorskí starostovia a starostky zaznačiť celkovo desiatku miest a obcí, a to krajské mesto Trenčín s jeho dominantou  - Trenčianskym hradom, Trenčiansku Turnú, Adamovské Kochanovce, Trenčiansku Teplú spolu s Trenčianskymi Teplicami, Štúrov Uhrovec, Lehotu pod Vtáčnikom, Malú Čausu, Handlovú a na záver i Bojnice.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK