Do Letnej kvapky krvi sa zapojilo takmer 70 darcov, prišli aj športovci

Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja spolu s mobilnou transfúznou jednotkou Národnej transfúznej služby v Trenčíne (NTS Trenčín), považskobystrickou, myjavskou a bojnickou nemocnicou, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, dňa 8. septembra 2015 spoločne zorganizovali Letnú kvapku krvi. V gescii Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) to bola v poradí už tretia aktivita tohto druhu. Odbery krvi sa snaží Úrad TSK organizovať v mesiacoch kedy je krvi najmenej.

Letná kvapka krvi sa niesla pod heslom „Spolu pomôžeme viac“. Na Úrade TSK sa do Letnej kvapky krvi zapojilo 27 ľudí, a to prevažne zamestnanci Úradu TSK. Dokopy sa podarilo odobrať 10,8 litrov drahocennej tekutiny. Tých, ktorí prišli darovať krv po prvýkrát, bolo 14. Prvodarcovia boli z atmosféry a myšlienky darovania krvi pozitívne naladení. Tešil ich pocit, že sa podujali na dobrú vec a môžu pomôcť niekomu, kto transfúziu krvi bude potrebovať.

Do Letnej kvapky krvi sa po 6 mesiacoch od posledného darovania tejto cennej tekutiny neváhal zapojiť aj predseda TSK Jaroslav Baška. „Minulý rok sme boli požiadaní Národnou transfúznou stanicou v Trenčíne, či by sme nezorganizovali odber krvi. My sme sa tejto myšlienky chytili a ja som veľmi rád, že táto myšlienka pretrváva. Dnes je to už tretíkrát, kedy sa robí takýto odber priamo tu v budove Trenčianskeho samosprávneho kraja, ale aj v troch našich nemocniciach. Som rád, že sa zúčastňujú nielen naši zamestnanci z Úradu, ale aj z niektorých organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, či už sú to školy, alebo sociálne zariadenia, ktoré máme,“ reagoval na účasť na podujatí Jaroslav Baška. Potešila ho aj prítomnosť mladých ľudí a športovcov z  Vysokej školy manažmentu/City University of SeattleTrenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. „Tento rok prišli aj mladí hokejisti, študenti z vysokých škôl, ktorí hrávajú Európsku univerzitnú hokejovú ligu. Ja pevne verím, že takýchto stretnutí a odberov bude ešte viac, a že toto darcovstvo pomôže zachrániť veľa životov,“ uviedol predseda TSK.

Medzi prvodarcami sa objavil i bývalý hokejista a viceprezident Európskej univerzitnej hokejovej ligy Ľubomír Sekeráš. Ten má ako bývalý vrcholový športovec dobré predispozície pre darovanie krvi. „Ja si myslím, že každý človek, čo má zdravú krv, by mal na takéto akcie chodiť, pretože človek nikdy nevie, kedy práve on bude krv potrebovať,“ uviedol Sekeráš a tým, ktorí chcú nasledovať jeho vzor, odkázal: „Nemáte sa čoho báť, je to bezpečné. Krvi je stále nedostatok. Treba pomáhať tým, ktorí ju potrebujú“.

K účasti na darovaní krvi na Úrade TSK sa vyjadrila i doktorka z NTS v Trenčíne Nikola Baffy, ktorá v darcovstve vidí hneď niekoľko výhod. „Pozitívum je, že sa človek dozvie svoju krvnú skupinu. Často máme darcov, ktorí prichádzajú vo veku 40 – 50 rokov, a ešte v tomto veku vôbec nevedia, akú majú krvnú skupinu. Taktiež môže darca zistiť, či má dobrý krvný obraz, a aj či sú jeho fyziologické parametre krvného obrazu v poriadku,“ povedala doktorka Baffy.

Medzi darcami aj zamestnanci nemocníc

V ďalších troch odberových miestach, v bojnickej, myjavskej a považskobystrickej nemocnici sa do Letnej kvapky krvi zapojilo celkovo 51 potenciálnych darcov krvi, z ktorých mohlo darovať krv 41. Medzi darcami sa objavili mladí ľudia, ale aj samotní zamestnanci nemocníc. Najviac dobrovoľných darcov, ktorým v rámci Letnej kvapky krvi mohla byť krv odobratá, bolo v myjavskej nemocnici, a to až 35 dobrovoľníkov. Medzi nimi sa našli aj 3 zdravotné sestry, z toho počtu bolo až 20 prvodarcov. Do podujatia v rámci kraja sa zapojil aj riaditeľ bojnickej nemocnice Ivan Gašparovič, ktorý tak išiel príkladom ostatným darcom.

Celkovo spolu s Úradom TSK sa do „Letnej kvapky krvi“ zapojilo 68 darcov, ktorým bolo odobratých spolu 27,2 litra krvi. Nakoľko sa toto podujatie stretáva s pozitívnym ohlasom a počet prvodarcov stúpa, Trenčiansky samosprávny kraj chystá pokračovanie tejto aktivity aj počas budúceho roka.