Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dokázal to, čo málokto – vydal vlastnú knihu aj napriek svojmu znevýhodneniu

Klient Zariadenia podporovaného bývania v Stupnom Michal Bajana sa stal autorom knihy s názvom Garyho literárna tvorba – kolekcia desiatich knižných diel. V kruhu svojej rodiny, priateľov a podporovateľov ju slávnostne pokrstil počas druhého decembrového týždňa. Autorovi preukázala podporu svojou účasťou aj Elena Nekorancová, poverená riadením odboru sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja a Michaela Bierovská z odd. sociálnej pomoci Úradu TSK.

Nápad urobiť z malých zbierok z pera Michala Bajana približne 350-stranovú publikáciu bol spoločným nápadom Michala a troch sociálnych pracovníkov; Kataríny Ondejčíkovej, Soni Hajduchovej a Petra Špánika, ktorí sa zároveň významnou mierou na vzniku publikácie podieľali. „Mnohé básne sú melancholicky ladené, ale väčšina z nich je pozitívna. Sú o prírode, láske a prosto o všetkom, čo sa v Michalovom živote objavilo. Úvahy sú realistické, týkajúce sa každodenného bytia človeka,“ opisuje Katarína Ondejčíková, vedúca sociálneho úseku v CSS – Nádej Dolný Lieskov. Jednotlivé básne a úvahy Michal tvoril niekoľko rokov a vznik knihy ako takej trval asi 3 až 4 mesiace.

Uvedenie knižky do života sa uskutočnilo v priestoroch kaviarničky v Integrovanom pracovisku CSS- Nádej Dolný Lieskov. „V rámci programu sme si vypočuli v medailóne nášho Michala jeho životný príbeh od nástupu do Centra sociálnych služieb v Dolnom Lieskove, cez jeho účasť v terapeutickej skupinke v keramickej dielni, fungovanie v domácnosti pod vedením inštruktorov, ktorí ho podporovali, až po presun do Zariadenia podporovaného bývania v Stupnom a prinavrátenie svojprávnosti,“ informovala Katarína Ondejčíková o tom, čo všetko ovplyvňovalo tvorbu a život Michala Bajana. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie SPP, ktorá v rámci grantového programu O krok vpred podporila Individuálny plán Michala Bajanu.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK