Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jediný festival dychových orchestrov a mažoretiek na Slovensku opäť v Novej Dubnici

O veľkolepé zavŕšenie letnej sezóny sa v Novej Dubnici včera podvečer postaralo viac ako 400 hudobníkov so 120 mažoretkami. V rámci medzinárodného Festivalu dychových orchestrov a mažoretiek už po piatykrát tešili divákov a priaznivcov dychovej hudby počas uplynulého víkendu nielen v Novej Dubnici, ale aj v Trenčianskych Tepliciach. Bodkou za piatym ročníkom festivalu bol záverečný unikátny monstre koncert, počas ktorého sa naraz predviedlo všetkých viac ako 500 účinkujúcich. Novodubnické námestie tak do posledného miesta zaplnili okrem farebných kostýmov mažoretiek a hudobníkov aj zvedavé oči mnohých divákov.

Medzinárodná nesúťažná prehliadka dychových orchestrov v sprievode tanečných skupín sa v Novej Dubnici koná vždy každé dva roky. Tohtoročné stretnutie mladých hudobných telies si nenechal ujsť ani trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Toto podujatie je významné nielen pre Trenčiansky kraj, ale ide o jedinečnú akciu na celom Slovensku, na ktorej spoluúčinkuje niekoľko dychových orchestrov a mažoretky. Za tieto dva dni mali možnosť nielen Novodubničania, ale aj kúpeľní hostia v Trenčianskych Tepliciach veľmi veľa počuť, ale aj vidieť. Som veľmi rád, že Trenčiansky samosprávny kraj mohol prispieť určitou finančnou čiastkou, pretože to zapadá do tej mozaiky kultúrnych podujatí a tradícií, ktoré tu v Trenčianskom kraji sú a ktoré TSK podporuje,“ povedal trenčiansky župan a zároveň poďakoval všetkým organizátorom, ktorí sa na príprave podujatia podieľali. Vyzdvihol tiež spoluprácu krajín V4, ktoré podľa jeho slov dokážu spolupracovať nielen po stránke ekonomickej a hospodárskej, ale aj v oblasti kultúry.

 

Jedinečný každý rok

„Každým ročníkom sa festival snažíme rozširovať, aby sa ho zúčastnilo viac a viac orchestrov. Výnimočný je aj tým, že dychový orchester a mažoretky Nová Dubnica v ňom majú veľmi silné zázemie a veľmi veľa členov,“ poznamenal novodubnický primátor Peter Marušinec. Vo svojom príhovore tiež všetkým orchestrom a mažoretkovým skupinám zaželal úspešné pôsobenie na domácich aj svetových pódiách. Na tom novodubnickom sa v priebehu tohto víkendu predstavili umelci hneď z niekoľkých krajín. „Na piatom ročníku festivalu sa prezentovalo celkovo 9 orchestrov. Sme veľmi radi, že pozvanie prijali 4 orchestre z Českej republiky, boli to Mariánske Lázně, Krnov, Cheb a Dolní Benešov. Bol tu aj orchester z maďarského Móru, prvýkrát tu boli z poľského Krasocina a samozrejme naši domáci, Nová Dubnica a Košice a Dychový orchester Štós,“ informovala Eva Kebísková, vedúca oddelenia kultúry a športu Mestského Úradu v Novej Dubnici. Na festivale tento rok pritom vystúpilo asi o 150 účinkujúcich viac, ako tomu bolo predchádzajúcu ročník. Ďalší ročník organizátori plánujú na rok 2017 a už teraz pripravujú viacero prekvapení.

Organizátormi festivalu boli mesto Nová Dubnica, mesto Trenčianske Teplice, Dychový orchester Nová Dubnica, Kúpele Trenčianske Teplice, Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý podujatie podporil finančnou čiastkou z dotačného systému a ďalší sponzori.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK