Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

K novému dizajnu trenčianskoteplickej električky sa od zajtra pridá aj nový grafikon

Nový grafikon Trenčianskej elektrickej železnice by mal nielen pre cestujúcich, ale aj kúpeľných hostí znamenať viac príležitostí odviezť sa v električke, ktorá má v technickom preukaze dátum výroby 1951. Aktualizovaný cestovný poriadok na letné mesiace platný od 16. júla 2015 je pružnejší a navrhnutý tak, aby nadväzoval na vlakové spojenia jazdiace cez stanicu v Trenčianskej Teplej. Zmena v čase odchodov trenčianskej električky je súčasťou súboru viacerých noviniek, ktoré vyplynuli zo spolupráce medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK), Trenčianskou elektrickou železnicou, n.o. (TREŽ, n.o.) ako ja ďalšími subjektmi.

Nový grafikon, lepšie časy odchodov

TREŽ, n.o. už síce zaviedla niektoré z plánovaných noviniek a zmien, no ďalšie ju stále čakajú. Okrem jázd pri špeciálnych príležitostiach sa od začiatku júla 2015 obnovili jazdy obľúbenej električky na trase Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice aj počas víkendov. Pružne reagujúc na požiadavky verejnosti i prevádzkovateľa sa pristúpilo k tvorbe nového cestovného poriadku. Z Trenčianskej Teplej v priebehu soboty a nedele vyrazí vždy o 10.00 h, späť sa z Trenčianskych Teplíc bude vracať o 11.00 h. Popoludní bude z Trenčianskej Teplej premávať o 14.00, 16.00 h a 18.00 h, z Trenčianskych Teplíc o 15.00 h, 17.00h a 19.40 h. Príchody a odchody električky nadväzujú na jazdné časy rýchlikov na trase Bratislava – Žilina – Košice.

Časť vozňovej súpravy obľúbenej električky jazdí v novom šate; v modrých farbách a so siluetou Trenčianskeho hradu. Nový tematický dizajn električky poskytuje vhodné prostredie na autentické fotografie cestujúcich pred jedným z jej vozňov. Fotka pred Trenčianskym hradom na železničných staniciach môže byť peknou spomienkou na letné prázdniny. Za jednu jazdu trenčianskoteplanskou električkou dospelí zaplatia 0,50€, zľavnený lístok pre deti od 6 do 15 rokov, ZŤP a dôchodcov nad 62rokov má hodnotu 0,20€ a deti do 6 rokov jazdia zdarma. Rodiny poteší rodinná zľava: 2 dospelí môžu so sebou vziať dve deti nad 6 rokov celkom zadarmo. Aktuálny grafikon platný už od zajtra 16. júla 2015 nájdete v pripojenom súbore.

Električku si môžete aj objednať

Po prekategorizovaní dráhy na dráhu špeciálnu 1. júla 2015, Trenčianska elektrická železnica, n.o. získala licenciu na prevádzkovanie dopravy na špeciálnej dráhe – Trenčianska elektrická železnica Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice.

Sú to síce veľké novinky a úžasný úspech z hľadiska vnútorného usporiadania TREŽ, n.o., ale v podstate si to bežný cestujúci nijako neuvedomí,“ konštatuje riaditeľ TREŽ, n. o., Dušan Nosál, a dodáva: „Pozitívom je, že ako licencovaný dopravca na špeciálnej dráhe už budeme flexibilnejší voči našim klientom a priaznivcom pri objednávaní jázd električkou. Doba potrebná na objednanie jazdy sa tak skráti z pôvodných 14 dní na 24 hodín. To je už určite zaujímavejšie.“ Okrem pravidelných jázd počas prázdninových víkendov električka jazdí pri špeciálnych príležitostiach, alebo výročiach. Zároveň je električka dostupná aj na príležitostné jazdy, ktoré si u jej prevádzkovateľa môžu objednať napr. firmy, turistické skupiny, svadobčania či ďalšie oslavujúce alebo cestujúce skupiny a osoby.

Za 6 mesiacov takmer 5000 cestujúcich na príležitostných jazdách

Okrem nového grafikonu, podľa ktorého bude električka premávať v prázdninových mesiacoch, ju na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice aj naďalej budete môcť vidieť aj počas výnimočných príležitostí. K tým patrí napr. Mikulášska, Svätoavrinecká či napr. Fašiangová jazda električkou a mnohé ďalšie. V prvej polovici tohto roku električka počas zorganizovaných podujatí dokopy previezla až 4662 cestujúcich. Z toho si obyčajné cestovné lístky zakúpilo 2311 dospelých, za zľavnený lístok zaplatilo 954 cestujúcich a bezplatné cestovné využilo 1397 detí. Najviac cestujúcich zatiaľ súprava previezla 30. mája 2015, keď jej dverami prešlo na akcii Deň detí s električkou až 1124 ľudí. V rámci tejto akcie sa až 152 detí vo veku od 6 do 15 rokov previezlo zdarma.

V druhej polovici roku 2015 električku čakajú ešte 3 výnimočné jazdy. V septembri vás odvezie na súťaž vo varení gulášu, kde električku budú sprevádzať ťahače návesov, v októbri na koľaje vyrazí pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a v novembri deti aj dospelých poteší mikulášskou jazdou.

Realizácia projektu obnovy prevádzky na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice sa uskutočňuje aj vďaka finančnej podpore od TSK, ktorú krajské Zastupiteľstvo TSK schválilo vo výške 25 000€.Som veľmi rád, že sa podarilo takýmto spôsobom zachovať chod tejto električkovej trate z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc, pretože je jedinečnou na Slovensku,“ uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, Jaroslav Baška, ktorý sa ňou previezol začiatkom roka na Trojkráľovej jazde.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK