Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Krajské oslavy 71. výročia SNP na Jankovom vŕšku

Slovenská republika si 29. augusta každoročne pripomína výročie Slovenského národného povstania. Mnohé mestá a  obce v tento deň organizujú oslavy výročia – medzi nimi tradične nechýbajú ani oslavy na Jankovom vŕšku v katastrálnom území obce Uhrovec. Pamätník na Jankovom vŕšku je významným mementom odkazu protifašistického odboja.

Trenčiansky samosprávny kraj, mesto Bánovce nad Bebravou, mesto Partizánske a obec Uhrovec v spolupráci s Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trenčíne zorganizovali v tento sviatočný deň Krajské oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania.

Pamiatku padlých priamych účastníkov povstania si prišli uctiť aj vládni predstavitelia na čele s predsedom Robertom Ficom a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefom Richterom. „Chcem sa vám poďakovať, že ste sem prišli. Myslím, že to je najmenej, čo môžeme urobiť pre ľudí, ktorí pôsobili v týchto končinách, ale aj po celom území Slovenska“, poznamenal premiér a dodal: „Som presvedčený, že Slovenské národné povstanie je chrbtovou kosťou slovenského národa“. Trenčiansky samosprávny kraj reprezentovali jeho podpredsedovia Jozef TrstenskýRichard Takáč a viaceré poslankyne a poslanci Zastupiteľstva TSK. Oslavy mali aj medzinárodné zastúpenie – zúčastnil sa ich veľvyslanec Bieloruskej republiky Vladimir Serpikov a zástupca veľvyslanectva Ruskej federácie Jevgenij Karpuchov. Zo spoluorganizátorov nechýbala poslankyňa Zastupiteľstva TSK a starostka obce Uhrovec Zuzana Máčeková, poslanec krajského zastupiteľstva a primátor mesta Partizánske Jozef Božík a primátor mesta Bánovce nad Bebravou Marián Chovanec.

Za Trenčiansky samosprávny kraj sa prítomným prihovoril podpredseda Jozef Trstenský: „V jednom z partizánskych úkrytov na Jankovom vŕšku vyhasol rukou Hitlerovskej armády život siedmich partizánov. Aj na týchto ľudí si musíme spomenúť s úctou a vďakou, a obdivovať ich odhodlanie, odvahu a obetavosť. Tieto činy sa nesmú stať legendami pre čítanky. Ďakujeme všetkým povstalcom za to, že všetci bez zaváhania nasadzovali svoje životy, aby sa Slovensko zbavilo biľagu krajiny spolupracujúcej s fašizmom, aby sme svetu ukázali našu pravú tvár – že väčšina slovenského obyvateľstva sa nikdy nezmierila s diktátom fašistického Nemecka“. Vo svojej reči sa prihovoril aj priamym účastníkom povstania: „Vážení priami účastníci SNP, ste to práve vy, čo ste svojím odhodlaním zažali plamienok nádeje na spravodlivejšiu budúcnosť pre našu vlasť a občanov. Plamienok, ktorý dlho tlel, aby sa po roku 1989 rozhorel na skutočnú vatru a priniesol k nám nielen demokraciu, ale aj vlastnú štátnosť,“ uzatvoril podpredseda Trstenský.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK