Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Malá obec Zemianske Podhradie si pripomenula velikánov vo svojej histórii

Jedna zo spomienok na Ľudovíta Štúra sa konala aj v obci Zemianske Podhradie v sobotu a v nedeľu 10. a 11. októbra 2015. V obci pôsobilo viacero osobností slovenskej histórie, preto spomienka na Ľ. Štúra bola spojená s pripomenutím si na 200. výročie narodenie Ladislava Paulínyho315. výročie narodenia Pavla Doležala. Všetky tieto osobnosti prežili významnú časť svojho života práve v tejto obci.

Spevy a básne odštartovali podujatie, ktoré prebehlo v pamätnom dome Holuby-Rizner pri evanjelickom kostole. Miesto nebolo vybrané náhodne – v tomto dome pôsobil botanik Jozef Holuby a jazykovedec Ľudovít Rizner, po ktorých bol dom pomenovaný. Pamiatku na významné osobnosti si prišiel uctiť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška: „Zemianske Podhradie je malá obec ale významná, lebo Ľudovít Štúr tu strávil nie málo času. Som rád, že som tu dnes mohol prísť a vyjadriť úctu jeho práci, ktorú vykonal za svoj krátky život pre budúcnosť slovenského národa. Je na škodu, že sa nedožil samostatného Slovenska po ktorom túžil, ale práve preto by sme si mali pripomínať jeho odkaz“.

V obci pôsobili aj osobnosti spojené so Štúrovým životom – jeho mladší brat Samuel, ktorý v obci pôsobil ako kňaz. Zemianske Podhradie je aj miestom začiatku príbehu Ľudovíta Štúra a Adely Ostrolúckej. K hrobom Štúrovho mladšieho brata a rodiny Ostrolúckych preto boli po príhovoroch predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku a starostu obce Miroslava Zámečníka slávnostne položené vence.

Podujatie poctil svojou prítomnosťou aj exprezident Ivan Gašparovič, ktorý spolu s trenčianskym županom odhalil pamätnú tabulu Ľudovíta Štúra a Adely Ostrolúckej pri domove sociálnych služieb, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Pri tejto príležitosti sa prihovoril zúčastneným aj špeciálny hosť, praprasynovec Ľudovíta Štúra Ivan Štúr: „Ľudovít Štúr nám odkázal jeho krásnu reč. Jeden zmysel spoločnej reči je spojenie všetkých Slovákov bez ohľadu na vierovyznanie. Preto si myslím, že všetci sme štúrovci.“

Slávnostná spomienka pokračovala programom aj v nedeľu, ktorej sa zúčastnil podpredseda TSK Jozef Trstenský, ktorý odhalil pamätnú tabulu Pavlovi Doležalovi a poslankyňa krajského zastupiteľstva Kvetoslava Hejbalová.

V Trenčianskom samosprávnom kraji sa v rámci osláv 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra vyhláseného Ministerstvom kultúry SR zorganizovalo na jeho počesť množstvo spomienkových slávností. Celonárodná spomienka na Ľudovíta Štúra sa bude konať v jeho rodnom Uhrovci 24.-25.10.2015.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK