Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Nulté tarifné pásmo si v praxi odskúšal aj trenčiansky župan

Uplynulý víkend trávil trenčiansky župan Jaroslav Baška v regióne hornej Nitry. Takmer 80 kilometrov v kopcovitom teréne absolvoval na bicykli spoločne s podpredsedom TSK Richardom Takáčom a ďalšími zamestnancami župy. V sobotu 1. augusta 2015 však na chvíľu odložili bicykle, aby si v praxi priamo v deň jeho spustenia vyskúšali fungovanie novozavedeného nultého tarifného pásma v prímestskej autobusovej doprave.

Pre obyvateľov miest a obcí, v ktorých nepremáva MHD, nulté tarifné pásmo znamená do 2 kilometrov lacnejšie cestovanie, a to až o 33%. Skupina cyklistov si lacnejšie cestovanie vyskúšala na trase Nitrianske Rudno, základná škola – Rudnianska Lehota, rázcestie. „Mnoho ľudí o tom ešte nevie, ale tí čo vedia, sa na to naozaj tešia. Týmto spôsobom vychádzame v ústrety ľuďom v mestách, v ktorých nejazdí MHD, resp. aj v obciach, ktoré sú dlhšie. Sme prvým krajom, ktorý nultú tarifu pre cestujúcu verejnosť zaviedol,“ informoval predseda TSK, Jaroslav Baška, ktorý si v autobuse SAD Prievidza zakúpil lístok v hotovosti za 0,40€. Ak by využil dopravnú kartu, zaplatil by 0,27€, ak krajskú kartu multiCARD, lístok by ho vyšiel len na 0,24€. Cestujúci s nárokom na zľavnené cestovné by si pri platbe v hotovosti mali nachystať 0,30€, pri platbe dopravnou kartou o 7 centov menej, teda 0,23€. Najlacnejšie cestovné, ktorého výška klesá dokonca pod hranicu 0,20€, platí pre cestujúcich s nárokom na zľavu, využívajúcich krajskú kartu multiCARD. Tí zaplatia len 0,19€.

Počas návštevy hornonitrianskeho regiónu o nultom tarifnom pásme trenčiansky župan osobne oboznámil zástupcov všetkých samospráv, s ktorými sa v priebehu víkendu stretol a požiadal ich, aby o jeho spustení informovali občanov svojej obce. Župan sa zároveň nebránil ani podnetom od občanov či starostov, ktorí by privítali platnosť nultého tarifného pásma aj na dlhšom úseku ako 2 kilometre. Predseda TSK jeho úpravu nevylúčil, no podotkol, že v súčasnosti je dôležité jeho zavedenie do praxe a rozšírenie do povedomia širokej verejnosti.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK