Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Od budúceho roku budete môcť zažiť romantickú noc či stredoveké mučenie na Trenčianskom hrade

Trenčiansky hrad, ktorý je v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), v poslednom období zažíva znovuzrodenie. Množstvo kultúrnych podujatí, nové zaujímavé expozície, oprava a sprístupňovanie nových historických objektov, wifi sieť zadarmo, esteticky upravené okolie a pod. To všetko sú zmeny, o ktoré sa zaslúžilo nové vedenie Trenčianskeho múzea a Trenčianskej župy.

Po nástupe Petra Martiniska do funkcie riaditeľa Trenčianskeho múzea, prešiel Trenčiansky hrad mnohými zmenami. Množstvo objektov bolo z dôvodu zanedbania údržby v havarijnom stave, hrozili dokonca sankcie zo strany Krajského pamiatkového úradu. „V prvotnej fáze sme museli hrad, jeho vnútorné aj vonkajšie priestory upratať, odstrániť rokmi nahromadený odpad. Skontrolovali sme každý objekt, každú miestnosť, aby do nich nezatekalo, nepraskala omietka, či neboli inak poškodzované počasím a vplyvom vonkajšieho prostredia,“ uviedol Peter Martinisko. Veľký počet úprav sa múzeu podarilo realizovať za pomoci osôb registrovaných na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v rámci projektov ako je napr. dobrovoľnícka služba.

Postupne sa nové vedenie múzea pustilo do väčších projektov a rekonštrukcií, podarilo sa mu sprístupniť nový priestor hradnej kasárne, určený na kultúrne podujatia, výstavy a expozície. V Ľudovítovom paláci bola sprístupnená stála expozícia historického nábytku. Nových návštevníkov prilákala aj výstava mýtických zvierat z povestí a rozprávok Draci a drakobijci, ktorá je od júna 2015 sprístupnená v delovej bašte. Hradné nádvorie najmä počas letných mesiacov ožíva množstvom kultúrnych podujatí a koncertov, ako napr. koncert japonských bubeníkov. Pokračuje sa v úspešnej spolupráci na podujatiach, akými sú Trenčianske hradné slávnosti, festival Kultúrne podujatie, pripravovaný je NáHradný festival, festival Bella a Capella, Noc tajomných svetiel a mnohé iné. Najmenších návštevníkov hradu láka dobový tábor s vystúpeniami sokoliarov, či nočné prehliadky hradu, ktoré tento rok múzeum po prvýkrát realizuje v troch rozdielnych príbehoch, a to Príbeh o studni lásky, Dračí dych a Ja, rytier.

Nové zmeny v správe a vedení Trenčianskeho hradu sa prejavujú na zvýšenej návštevnosti tejto historickej pamiatky. V porovnaní s minulými rokmi hrad zaznamenáva rekordy v návštevnosti. Medziročný nárast návštevnosti vidieť na porovnaní mesiacov júl 2014 a 2015. V roku 2014 za uvedené obdobie hrad navštívilo 16 131 návštevníkov, počas rovnakého obdobia 2015 prišlo na hrad 18 947 návštevníkov,“ informoval Peter Pastier z Trenčianskeho múzea, zodpovedný za marketing a propagáciu. Prvú augustovú nedeľu Trenčiansky hrad dokonca navštívilo takmer 1 300 návštevníkov.

Premeny Trenčianskeho hradu sa darí uskutočňovať vďaka podpore zo strany vedenia Trenčianskej župy. „Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ Trenčianskeho múzea vyčlenil v rozpočte TSK finančné prostriedky na obnovu historických objektov v správe Trenčianskeho múzea, ako aj na spolufinancovanie projektov z európskych fondov. Jedným z takýchto projektov bude rekonštrukcia Južného opevnenia na Trenčianskom hrade, kavaliera a hodinovej veže,“ informoval trenčiansky župan Jaroslav Baška. Ako ďalej uviedol, na rok 2016 je plánovaných množstvo ďalších projektov väčšieho rozsahu ako napr. rekonštrukcia a nadstavenie administratívnej budovy tzv. „skleníka“, oprava strechy a interiéru delovej bašty, sprístupnenie hladomorne s replikami mučiacich nástrojov či otvorenie zrekonštruovaného ubytovania, ktoré umožní stráviť noc plnú zážitkov na Trenčianskom hrade. Úpravou prejde aj zeleň na hradnom nádvorí, kde vedenie Trenčianskeho múzea plánuje vysadiť nové stromy, dreviny a kvety.

„Som rád, že Trenčiansky hrad po niekoľkých rokoch opäť ožíva. Trenčiansky hrad je jednou z dominánt kraja, ročne láka tisícky turistov, preto sa oň treba náležite starať. Verím, že nedostatky z minulého obdobia sa nám podarí postupne odstrániť a že zrealizujeme množstvo zaujímavých projektov, ktoré hradu prinesú novú pridanú hodnotu,“ uzavrel trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK