Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Projektové riadenie má prispieť k efektívnejšiemu čerpaniu eurofondov

Slovenská republika (SR) podpísala s Európskou komisiou Partnerskú dohodu o využívaní európskych štrukturálnych a investičných fondov v novom programovom období 2014 – 2020. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) a organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti (OvZP) tak majú možnosť získať finančné zdroje z programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika a nasledovných operačných programov (OP):

  • OP Ľudské zdroje (OP ĽZ)
  • Integrovaný regionálny operačný program (IROP)
  • OP Kvalita životného prostredia (OP KŽP)
  • OP Výskum a inovácie (OP VaI)

S cieľom čo najefektívnejšie využiť možnosti, ktoré ponúkajú nové operačné programy, vypracoval Trenčiansky samosprávny kraj novú smernicu týkajúcu sa projektového riadenia. Smernica č.5/2014 o finančnom a personálnom riadení projektov vstúpila do účinnosti 1. decembra 2014. Predstavuje súbor pravidiel a postupov pri príprave projektov a predkladaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP). Smernica sa dotýka žiadostí o NFP z fondov Európskej únie, nové postupy vypracovávania projektov sa však vzťahujú aj na dotačné programy a fondy jednotlivých ministerstiev SR a aj vlastné finančné prostriedky samosprávneho kraja.           V súlade s novou smernicou bude pri každom projekte vytvorená projektová rada na čele ktorej stojí projektový manažér. Každý projekt má aj svojho garanta, ktorým môže byť predseda TSK, jeho podpredsedovia alebo riaditeľ úradu. Cieľom projektovej rady je vzájomná spolupráca a poradenstvo pri príprave projektov a žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Do prípravy projektu bude zapojený aj projektový tím zostavený z kompetentných zamestnancov Úradu TSK, ako aj zo zamestnancov jednotlivých organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.              Podľa slov predsedu TSK prispejú zmeny navrhnuté v predmetnej smernici k dôslednejšej príprave projektových zámerov a celkovo k lepšiemu manažovaniu projektov s eliminovaním možných budúcich korekcií zo strany kontrolných orgánov. Projektový manažér, projektová rada a projektový tím budú operatívne riešiť všetky zmeny, ktoré sa vyskytnú počas trvania projektu. „Budú sa navzájom ovplyvňovať a sledovať v tom dobrom slova zmysle, aby si dávali pozor a predišli budúcim problémom, ktoré môžu v projekte nastať,“ upresnil Jaroslav Baška.

Zámerom vedenia TSK je efektívne čerpanie prostriedkov z fondov EÚ a využívanie grantových schém a dotácií štátnych orgánov SR. Trenčiansky samosprávny kraj bude preto aj v nasledujúcom programovom období poskytovať konzultácie a poradenstvo pri príprave projektovej dokumentácie pre organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Rovnako bude na web stránke kraja informovať o aktuálnych výzvach na podávanie žiadostí o NFP.

Myslím si, že toto bude možno už posledné programové obdobie, kedy bude môcť Slovenská republika a teda aj samosprávy čerpať finančné prostriedky z eurofondov. Preto je našou úlohou dôkladne pripraviť projekty a projektové zámery, ktoré máme schválené v zásobníku projektov v oblasti stredného odborného školstva, zdravotníctva, sociálnych vecí, dopravy,“ povedal predseda TSK. Prostredníctvom nových operačných programov sa Trenčianskemu samosprávnemu kraju a organizáciám v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti ponúka možnosť získať peňažné prostriedky na tzv. mäkké projekty, ale aj finančne náročnejšie investičné projekty. Všetky majú potenciál prispieť k skvalitneniu života obyvateľov Trenčianskeho kraja a prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju.    

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK