Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Stredná odborná škola T. Vansovej v Prievidzi je šesťdesiatničkou

Stredná odborná škola T. Vansovej v Prievidzi, ako ju dnes poznáme, za viac ako polstoročie prešla veľkými zmenami. Trochu skúšaná má však aj po 60. rokoch od svojho vzniku pevné miesto v sieti odborných škôl Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). V stredu 28. októbra 2015 sa v Dome kultúry v Prievidzi na pozvanie riaditeľa školy Jána Matu zišli tí, ktorí tvoria jej život a píšu jej novodobé dejiny. Za zriaďovateľa prišiel osobne trenčiansky župan Jaroslav Baška, pridal sa podpredseda TSK Richard Takáč, poslanci krajského zastupiteľstva TSK, nechýbali zástupcovia zamestnávateľov, ktorí spolupracujú so školou, zástupcovia Rady školy, zástupcovia rodičov, riaditelia stredných škôl z hornej Nitry a v neposlednom rade bývalí a súčasní zamestnanci školy. Výročie bolo vhodnou príležitosťou na verejné poďakovanie pedagógom aj nepedagogickému personálu.

V meste Prievidza i v celom regióne hornej Nitry má prievidzská SOŠ-ka významné miesto, keďže je jediným pripravovateľom žiakov v oblasti remesiel v meste. „Škola urobila veľký pokrok. V  júni škola podpísala memorandum o spolupráci so zamestnávateľmi a patrí medzi 5 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktoré nabehli na systém duálneho vzdelávania. K prvému septembru je 20 žiakov z tejto školy zapojených do duálneho vzdelávania s Hornonitrianskymi baňami zamestnaneckou a.s. Nemám obavy, že by táto škola mala v budúcnosti problémy s prežitím,“ uviedol trenčiansky župan a poďakoval všetkým, ktorí sa za viac ako polstoročie zaslúžili o jej kredit. Spomenul tiež vládu SR, ktorá škole udelila finančnú dotáciu na rekonštrukciu budovy v marci tohto roku.

Po období zlučovania a turbulentných rokoch škola prežíva stabilnejšie obdobie. Určujúcou pre jej súčasnú podobu bolo zlúčenie pôvodnej Združenej strednej školy stavebnej v Prievidzi a Stredného odborného učilišťa nábytkárskeho v Pravenci. Od roku 2009 tak škola nesie názov Stredná odborná škola. „Naša škola momentálne zlučuje päť škôl a má 730 žiakov, 20 z nich je zatiaľ začlenených do systému duálneho vzdelávania. Počítame s tým, že v budúcnosti to bude podstatne viac žiakov,“ informoval riaditeľ školy Ján Mata. Škole k jej jubileu poprial viacero zamestnancov odhodlaných škole pomáhať rásť a napredovať. Počas narodeninových osláv bolo zároveň niekoľko takýchto pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy ocenených ďakovným listom z rúk trenčianskeho župana Jaroslava Bašku.

Jeden z ocenených zamestnancov; výchovný poradca Ivan Mihálik, na škole pracuje už takmer tri desiatky rokov. „Vždy som bol rád, že som pôsobil na školách, kde som sa mohol oprieť o kolegov – navzájom sme dobre vychádzali a podporovali sa. To ocenenie nie je len pre mňa, ale pre všetkých, ktorí mi pri práci pomáhajú a ktorým sa aj ja snažím pomôcť,“ vyzdvihol kolektívnu súhru Ivan Mihálik. Okrem neho si ďakovné listy prevzala ďalšia trinástka zamestnancov školy. Medzi nimi bol aj riaditeľ školy Ján Mata, zástupkyňa riaditeľa Elena Kubišová a zástupkyňa riaditeľa školy pre teoretické vyučovanie Oľga Lenhartová. K ďalším oceneným pedagogickým zamestnancom sa zaradili pedagógovia Erika Dobrotková, Karol Drozd, Katarína Gálová, Alena Kučová, Peter Šiposs a Vieroslava Hasáková. Ďakovné listy trenčiansky župan odovzdal aj majstrom odborného výcviku Viliamovi Čičmancovi, Jozefovi Budayovi a Jánovi Minichovi a nepedagogickému zamestnancovi Miroslavovi Pálešovi, ktorý na škole pôsobí ako administratívny pracovník.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK