Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Tankové dni Laugaricio lákajú každým rokom viac divákov

Cez víkend sa medzi obcami Trenčianske Stankovce a Bodovka uskutočnil už III. ročník Tankových dní Laugaricio. Ľudovít FranclMarián Simeon z Klubu vojenskej histórie Laugaricio, organizátori celého podujatia sa aj tento rok, pri príležitosti 70. výročia skončenia II. svetovej vojny, podujali pripraviť pre verejnosť zaujímavé predstavenie.

Diváci si podľa slov Ľudovíta Francla na tomto ročníku mohli prehliadnuť defilé najmodernejšej vojenskej techniky ozbrojených síl SR a vojenskej techniky z čias I. a II. svetovej vojny. Nechýbala ani výstava tábora Rímskej légie, dobového tábora z čias vojny Juh proti Severu, či slovenského, amerického a ruského tábora z II. sv. vojny. Svoje zastúpenie mal aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý na mieste zriadil svoj „Župný štáb“. 

Pri starom vážskom koryte opäť znela guľometná paľba a rachot ťažkej vojenskej techniky, od ktorej sa chvela zem. Hlavná bojová ukážka bola zasadená do kontextu II. svetovej vojny, kedy v roku 1945 došlo na rieke Labe k historickému stretnutiu Západných spojencov so Sovietskou armádou, jednému z dôležitých krokov vedúcich k ukončeniu II. sv. vojny.  Viac ako 700 nadšencov vojenskej histórie, ktorí so sebou priviezli množstvo statickej aj dynamickej vojenskej techniky a približne 12 000 divákov, dali tomuto podujatiu tú správnu atmosféru.

Nad podujatím prevzal záštitu minister obrany SR Martin Glváč a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Tankových dní, ktoré sa konali s finančnou podporou TSK, sa zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim.

Som veľmi rád, že myšlienka Tankových dní Laugaricio sa pred troma rokmi ujala. Aj na tento ročník prišlo veľa ľudí čo znamená, že podujatie je dobré a vojenská technika ľudí zaujíma,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška a poďakoval Klubu vojenskej histórie Laugaricio, ktorý stál pri zrode tohto podujatia a Ozbrojeným silám SRministerstvu obrany SR za výbornú spoluprácu pri organizovaní III. ročníka Tankových dní. Podľa jeho slov, Tankové dni Laugaricio sú zasadené do správneho prostredia, nakoľko práve v meste Trenčín sídlilo veliteľstvo niekdajšieho východného okruhu, neskôr generálny štáb a v súčasnosti je sídlom dvoch veliteľstiev a mestom mnohých bývalých, ale aj súčasných vojakov.

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK