Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan počas otvorenia školského roka spustil aj duálne vzdelávanie

Po letnom dvojmesačnom oddychu žiaci základných a stredných škôl zasadli v stredu opäť do školských lavíc. V minulom školskom roku 2014/2015 predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, prvýkrát vo funkcii trenčianskeho župana otvoril školský rok na dvoch stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), nachádzajúcich sa na hornej Nitre. TSK sa dlhodobo snaží o zmenu pohľadu na vzdelávacie odbory v strednom školstve v Trenčianskom kraji a ich prispôsobenie potrebám trhu práce. Aj preto trenčiansky župan Jaroslav Baška pri otvorení školského roka 2015/2016 nezmeškal príležitosť a navštívil 4 stredné školy na myjavských kopaniciach, v Starej TurejNovom Meste nad Váhom, všetky v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

V stredu 2.9.2015 spoločne s vedúcou odboru školstva a kultúry Úradu TSK Danielou Hilčíkovou ako prvé trenčiansky župan navštívil Gymnázium na Myjave, ktoré si minulý rok v novembri pripomenulo 70. výročie od svojho založenia. „Vaša škola je veľmi životaschopná, ukončilo ju veľmi veľa známych osobností, ktoré pracujú rôzne vo svete, ale aj na Slovensku (v Bratislave). Som veľmi rád, že v tomto trende pokračujete,“ uviedol trenčiansky župan a dodal: „Z vášho bilingválneho gymnázia v tomto školskom roku, ktorý skončí budúci rok v júni, prvýkrát vyjdú piataci.  Som veľmi rád, že na vašom gymnáziu sa učíte až sedem predmetov v cudzom jazyku, čo je v porovnaní s inými bilingválnymi gymnáziami veľmi veľa.“ Počas návštevy gymnázia trenčiansky župan pochválil aj nízku mieru nezamestnanosti jeho absolventov, ktorá v máji 2015 dosahovala 3,8 %.

Trenčiansky župan v novom školskom roku privítal aj žiakov Strednej priemyselnej školy Myjava, nachádzajúcej sa len niekoľko sto metrov od myjavského Gymnázia. „Od 1. januára budúceho roka všetky priestory, ktoré zaťažujú jednotlivé stredné školy v Trenčianskom kraji, ktoré školy nepotrebujú na výchovno-vzdelávací proces, preberie Trenčiansky samosprávny kraj do svojej správy. Náklady spojené s udržiavaním týchto nepotrebných priestorov bude financovať (TSK) z vlastného rozpočtu. Tým pádom si školy vytvoria väčší finančný priestor na to, aby si mohli financovať všetky potrebné veci, ktoré sa spájajú s výchovno-vzdelávacím procesom,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška v súvislosti so správou prebytočného majetku na SPŠ Myjava.

Stredná odborná škola Stará Turá je jednou z mála škôl, ktorej v rámci Trenčianskeho kraja rastie počet žiakov. Len v školskom roku 2015/2016 sa pre štúdium na tejto škole rozhodlo 116 žiakov. Podľa slov Jaroslava Bašku sa do prvého ročníka na SOŠ Stará Turá prihlásilo viac študentov ako napríklad na Strednú priemyselnú školu Bzinská v Novom Meste nad Váhom. „Tento záujem svedčí aj o tom, že vaša škola naozaj vie vzdelávať študentov,“ uviedol v svojom príhovore žiakom a pedagógom SPŠ Stará Turá trenčiansky župan.

„Verím, že ste si všetci dostatočne oddýchli, odreagovali sa od školských povinností a načerpali novú energiu, ktorú budete v nasledujúcich školských dňoch potrebovať. Pred vami je náročný školský rok a ja som presvedčený, že čas strávený v škole bude pre Vás zaujímavý, naplnený nielen prácou, získavaním vedomostí a zručností, ale aj množstvom príjemných zážitkov,“ prihovoril sa žiakom riaditeľ SOŠ Stará Turá, Milan Duroška.

Na SPŠ Nové Mesto nad Váhom sa 26 prvákov bude učiť podľa systému duálneho vzdelávania

Technické vzdelávanie zažíva na Slovensku v posledných rokoch veľký rozmach. To je jeden z dôvodov, prečo sa SPŠ Nové Mesto nad Váhom dlhodobo snaží o prispôsobenie vzdelávania svojich žiakov pre potreby trhu práce. Dôležitým medzníkom pre SPŠ Nové Mesto nad Váhom sa stal 2. september, kedy škola na ceste za inovatívnym vzdelávaním urobila ďalší krok. V spolupráci so Slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou, Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, Trenčianskym samosprávnym krajom,  firmami Askoll Slovakia, Emerson, Hella Slovakia Trans-Lighting, Manz Slovakia a Vacuumschmelze uviedla do života prvú triedu, v ktorej sa žiaci budú učiť podľa duálneho systému. V praxi to znamená, že žiaci už od prvého ročníka získajú nielen možnosť pracovať vo firmách, ktoré sa do projektu duálneho vzdelávania zapojili ale aj finančné ohodnotenie.

Povzbudivé slová k štartu do nového školského roka a veľa študentských úspechov zaželal predseda TSK Jaroslav Baška aj žiakom SPŠ Nové Mesto nad Váhom. „Využite roky vášho štúdia na to, aby ste sa toho dozvedeli čo najviac, aby ste sa naučili veľa vecí, ktoré budete potrebovať či už vo vašom ďalšom vysokoškolskom štúdiu, alebo u vášho nového zamestnávateľa,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Trenčiansky samosprávny kraj má k 1. septembru 2015 vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti spolu 40 stredných odborných škôl, gymnázií a obchodných akadémií.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK