Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zdravotníctvo v TSK v červených číslach

Osobné stretnutia trenčianskeho župana Jaroslava Bašku  so zástupcami všetkých troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorými sú Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica a Nemocnica s poliklinikou Myjava, pokračovali  začiatkom marca ďalšími pracovnými stretnutiami za účasti riaditeľov nemocníc, primárov, vedúcich sestier jednotlivých oddelení a vedúcich zamestnancov organizačných útvarov.

Témou diskusií sa stala „Analýza stavu nemocníc s návrhom opatrení“

Dôvodom zhotovenia takejto analýzy je dlhodobo pretrvávajúca nepriaznivá ekonomická situácia nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a hľadanie východísk na jej riešenie. Okrem troch nemocníc bola analýza odprezentovaná aj poslancom v Komisii sociálnej pomoci a zdravotníctva, v Komisii pre financie, rozpočet a investície, Rade predsedov a následne bude prediskutovaná na krajskom zastupiteľstve 30. marca. 

Aj na základe analýzy je zrejmé, že odstrániť dlhy nemocníc bude niekoľkoročná práca

Prioritou Trenčianskeho samosprávneho kraja je dostať tri nemocnice do vyrovnaného hospodárenia, následne odstraňovať modernizačný dlh a hľadať dlhodobé riešenia, ktoré zabezpečia zachovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti a trvalú udržateľnosť týchto nemocníc v systéme zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Analýza zdravotníctva bola spracovaná na základe podkladov, ktoré predložili riaditelia  zdravotníckych zariadení v mesiacoch august – október 2014 ako aj jednotlivé organizačné útvary Trenčianskeho samosprávneho kraja. Objektívne popisuje stav v nemocniciach s návrhom operatívnych opatrení a hovorí aj o strategických scenároch, o ktorých budú rokovať krajskí poslanci.

Súčasnosť a prognózy

Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach vyprodukovala k 31.12.2014 stratu vo výške 1,6 mil. €. Nemocnica s poliklinikou v Myjave vyprodukovala stratu k 31.12.2014 vo výške 652 tis. € a Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici vyprodukovala stratu k 31.12.2014 vo výške 1,5 mil. €. Spolu tak nemocnice vyprodukovali stratu  za jeden rok vo výške 3,75 mil. €.

Aj napriek tomu, že Trenčiansky samosprávny kraj za obdobie 2003 - 2013 prispel svojim trom nemocniciam viac ako 11, 5 mil. €, hospodársky výsledok všetkých troch nemocníc k 30.6.2014 bol  v mínuse vo výške viac ako 27 mil. € a ich celkové záväzky sa vyšplhali na takmer 40 mil. €.

Analýza ukázala, že nemocnice  v Trenčianskom kraji majú modernizačný dlh vo výške takmer 20 mil. €.  Do piatich rokov je potrebné do nemocníc investovať finančné prostriedky vo výške takmer 17. mil. € (budovy, zariadenie a pod.)

Z týchto nelichotivých čísel je vidieť, že dostať nemocnice do vyrovnaného hospodárenia nebude jednoduchá a krátka cesta.

Takmer 10 rokov nebola vôľa prijať zásadné rozhodnutie v oblasti zdravotníctva v kraji

Situáciu s nemocnicami je potrebné riešiť. Ak sa nezačne hneď, podľa prognózy by všetky tri nemocnice v roku 2016 mali dosiahnuť záporný hospodársky výsledok vo výške  takmer 4,8 mil. €, čo je oproti roku 2014 nárast o viac ako 1 mil. € a zadlžovanie bude pokračovať.

V závere minulého roka trenčiansky župan Jaroslav Baška zdôraznil, že ani jedna z nemocníc v Trenčianskom kraji sa nebude predávať, ale určite musia prejsť zmenou. Svoje stanovisko nemení. Je pripravený  spolu s krajskými poslancami hľadať také riešenie, ktoré zabezpečí obyvateľom samosprávneho kraja kvalitnú zdravotnú starostlivosť, nad ktorej rozsahom kraj nestratí kontrolu. Jednou z možností ako to dosiahnuť je profesionálne manažovanie všetkých troch nemocníc externým manažmentom.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK