Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Centrum tradičnej kultúry v Myjave

Adresa: Partizánska 290/17, 90701 Myjava
Telefón: 034 / 621 32 52
Fax: 034 / 621 32 52

E-mail: viera.feriancova@ctk.tsk.sk
web: www.ctkmyjava.sk

Profil inštitúcie:

Myjavské osvetové stredisko v Myjave ako príspevková organizácia je právnickou osobou zriadenou vyšším územným celkom, ktorá je na rozpočet vyššieho územného celku zapojená príspevkom alebo odvodom. Platia pre ňu finančné vzťahy určené zriaďovateľom v rámci jeho rozpočtu. Zriaďovateľ garantuje a kontroluje jej činnosť a v prípade nedostatku prijíma potrebné opatrenia.

Základným poslaním Myjavského osvetového strediska v Myjave je v zmysle Osvetového zákona napomáhať cieľavedomému rozvoju kultúry a osvety, na základe záujmov a potrieb občanov v podmienkach miest a obcí.

Osvetové stredisko plní svoje poslanie v územnej pôsobnosti regiónu Myjava. V rámci svojho poslania plní hlavne tieto úlohy a činnosti:

Myjavské osvetové stredisko vzniklo v septembri roku 1998 ako Myjavské kultúrne centrum. Od 1.4.1999 sa zmenil názov na Myjavské osvetové stredisko v Myjave a zmenila sa aj jeho organizačná štruktúra. Od 1.6.1999 pracujeme v nezmenenom personálnom zložení.

Prioritou v našej prezentačnej činnosti je Myjava - Medzinárodný folklórny festival - najväčšie podujatie s najdlhšou tradíciou, ktoré je venované tradičnej kultúre na západnom Slovensku. Je festivalom so štatútom C.I.O.F.F, čo je medzinárodná organizácia združujúca organizátorov medzinárodných folklórnych festivalov, ktorá je súčasťou UNESCO. V Slovenskej republike je iba 6 podujatí tradičnej kultúry, ktoré vlastnia štatút podujatia C.I.O.F.F. Je to medzinárodné uznanie ich významu a kvality. Myjavské osvetové stredisko je spoluorganizátorom, odborným, metodickým, dramaturgickým, koncepčným a programovým garantom slávností od roku 1999. Pri organizovaní Medzinárodného folklórneho festivalu v Myjave sa MOS vyhýba dramaturgickej, programovej i organizačnej uniformite a organizuje ho tak, aby v ňom dominovali regionálne osobitosti a špecifický dramaturgický i organizačný prístup. Cieľom je vytvárať podmienky na aktívnu účasť verejnosti, jej priame zapájanie do priebehu a programu.

Myjavské osvetové stredisko zároveň poskytuje metodickú a odbornú starostlivosť všetkým folklórnym kolektívom a popri tom ich zapájania do svojich aktivít. Nadregionálnu metodickú pomoc poskytuje v oblasti rozvoja tanečnosti vo folklórnych skupinách západného Slovenska. MOS podporuje publikačnú činnosť folkloristov, ktorí sa venujú výskumu nášho regiónu. Pripravuje prezentácie a vysiela kolektívy z regiónu na rôzne typy postupových súťaží.

Metodicky nepôsobí len v kolektívoch zaoberajúcich sa uchovávaním a rozvojom živej tradičnej kultúry regiónu, ale aj širokej verejnosti. V rámci prezentačných aktivít strediska organizuje tanečné školy a tanečné domy regionálneho tanečného folklóru a tak tieto regionálne tanečné tradície vracia tam odkiaľ vzišli - verejnosti.

Dôležitú úlohu zohrávajú podujatia, ktoré majú vzdelávací charakter a cieľovej skupine sú sprostredkovávané primeraným spôsobom, v súlade so stupňom rozvoja informačných technológií. Prinášajú informácie o historických udalostiach, ktoré sa týkajú regionálnych i lokálnych dejín a o osobnostiach zo vzdialenejšej i nedávnej histórie.

Myjavské osvetové stredisko, príspevková organizácia TSK, programovo zabezpečuje aktivity v Gazdovskom dvore v Myjave - Turej Lúke, ktorý prezentuje tradičné formy života a bývania v myjavskom regióne zač. 20.storočia. Každý návštevník sa tu môže pridať, napríklad medzi svadobčanov na kopaničiarskej svadbe, zúčastniť sa zabíjačky, fašiangov, veľkonočnej šibačky, majálesu, dožinkov, dupania humna, drápačiek peria či vyskúšať si viazanie myjavských dievčenských ručníkov alebo si obliecť myjavský kroj. Pri tom si môže zatancovať pri muzike, a samozrejme, okoštovať dobré myjavské pálené a iné regionálne špeciality.

Ponúkané služby:

  • poskytuje poradenské služby realizátorom osvetovej činnosti, pôsobí ako odborno – poradenské, vzdelávacie, metodické a informačné centrum,
  • organizuje tvorivé aktivity v jednotlivých oblastiach kultúrno – výchovnej činnosti a podieľa sa na uchovávaní ochrane a sprístupňovaní hodnôt ľudovej kultúry,
  • nadväzuje priame vzťahy s inými právnickými a fyzickými osobami, zaoberajúcimi sa kultúrno – výchovnou činnosťou v Slovenskej republike i v zahraničí,
  • odborne a organizačne pripravuje kultúrno – spoločenské a vzdelávacie podujatia regionálneho, nadregionálneho i medzinárodného charakteru,
  • zabezpečuje a organizuje kultúrne aktivity miestneho a regionálneho charakteru pre špecifické skupiny obyvateľstva,
  • zabezpečuje prenájom v priestoroch, vyčlenených na tento účel, pri všetkých akciách, ktorých je organizátorom alebo spoluorganizátorom,
  • vykonáva reklamnú a propagačnú aktivitu, súvisiacu so zabezpečovaním akcií, ktorých je organizátorom alebo spoluorganizátorom, pričom výnosy z nich používa na rozvoj a skvalitňovanie vlastných aktivít,
  • plní ďalšie úlohy, ktorými ho poverí zriaďovateľ.

Otváracie hodiny:

Pondelok - Utorok:

8.00 – 16.00 h

Streda:

7.30 – 16.30 h

Štvrtok:

7.30 – 16.00 h

Piatok:

7.30 – 14.00 h

Najbližšie pripravované akcie:
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK