Prehľad očakávaných udalostí v 45. týždni

Pondelok 3. novembra 2014

Utorok 4. novembra 2014

• Vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne (Hasičská ul. 1, 1. posch.) sa o 9,00 h začne beseda žiakov základných škôl so slovenským prozaikom, scenáristom, publicistom a prekladateľom Romanom Bratom. Počet miest je obmedzený. Účasť treba vopred nahlásiť. Kontakt: 032/7460715, deti@vkmr.sk.
  • O 13,00 h sa v Základnej organizácii jednoty dôchodcov Slovenska Jalovec uskutoční vzdelávacie podujatie Senior záchranca, kde môžu nielen seniori nadobudnúť vedomosti, ale hlavne praktické zručnosti, ktoré im dodajú sebaistotu a odvahu pomôcť i zachrániť život sebe, svojim blízkym. Organizátorom podujatia je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.
  • Vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne (Hasičská ul. 1, 2. posch.) sa o 16,00 h začne prednáška Niekdajšie trenčianske mäsozávody. Ďalšia pútavá prednáška Vojtecha Brabenca s diskusiou z trenčianskych dejín každodennosti, tento raz o niekdajších trenčianskych mäsozávodoch s dôrazom na závody SCHANER, URBÁNEK, HORN.
  • V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi sa o 17,00 h uskutoční cyklus cestovateľských rozprávaní Za poznaním sveta: Belize. Do bývalej britskej kolónie s Katarínou Tančárovou.
  • V sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi sa o 17,30 h uskutoční podujatie Ozveny Jedného sveta v Prievidzi / ŽiJEME zdravo 2. V rámci novej témy Jedného sveta v Prievidzi návštevníkov čaká premietanie filmov a diskusia s hosťami Máriou Gajdošovou, Ninou Fodorovou a Andrejom Homolom – odbornými poradcami v oblasti zdravého životného štýlu a stravovania. Vidieť môžete filmy: Ted Prize želanie Jamieho Olivera: Učme každé dieťa o jedle, Dan Buettner: Ako sa dožiť sto rokov.
  • V spoločnosti Continental Matador Rubber, s.r.o. v Púchove o 10,00 h slávnostne otvoria novú budovu Technologického centra.

Streda 5. novembra 2014

• V Kongresovej sále Trenčianskeho samosprávneho kraja sa o 9,00 h uskutoční odborná konferencia s názvom Rozvoj gramotnosti – príprava pre život, konaná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Konferenciu organizuje METODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM Trenčín a je určená pre pedagogických zamestnancov materských, základných a stredných škôl.
  • V kine Mier v Považskej Bystrici sa o 9,00 h uskutoční oblastná súťaž v tvorivosti žiakov špeciálnych základných škôl Svetlušky a vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Krajina nádeje“. Poslaním súťaže je prostredníctvom výtvarnej tvorby rozvíjať u mentálne postihnutých detí tvorivosť a súťaživosť, vzťah ku škole a rodine. Poskytnúť im možnosť zapojiť sa do súťaže a prezentovať svoje diela na verejnosti. Podujatie spoluorganizuje Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.
  • V Považskej knižnici v Považskej Bystrici sa o 13,30 h uskutoční prezentácia knihy Jaroslava Vencálka Slovensko-Český cezhraničný región / GENIUS LOCI. Prof. PaedDr. Jaroslav Vencálek, CSc. - je univerzitný profesor, geograf v súčasnosti pôsobiaci na Inštitúte politológie Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Dlhodobo sa venuje sociálno-geografickej problematike rozvoja krajiny. Jeho publikácia rozoberajúca genia loci (ducha miesta) je úplne ojedinelá práve jeho špecifickým komplexným pohľadom na krajinu a v nej generačne sa meniacich obyvateľov. V posledných rokoch sa zameral na štúdium genia loci česko-slovenského cezhraničného regiónu s možnosťou prispieť k rozvoju cezhraničnej spolupráce ČR a SR.
  • V Galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi sa o 17,00 h začne podujatie Prizma 2014. Kolektívna prezentácia aktuálnej fotografickej tvorby neprofesionálnych fotografov hornej Nitry realizovaná pri príležitosti Mesiaca fotografie. Výstava potrvá do 5. decembra 2014.

Štvrtok 6. novembra 2014

• Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), Oddelenie zdravotníctva a humánnej farmácie v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne a Fakultnou nemocnicou Trenčín v súvislosti s prebiehajúcou epidémiou Eboly v Afrike organizuje v Kongresovej miestnosti TSK o 14,00 h odborný seminár. Seminár je určený pre poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých z okresov Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Bánovce nad Bebravou a poskytovateľov LSPP pre dospelých.
  • O 13,00 h sa v Základnej organizácii jednoty dôchodcov Slovenska Nováky uskutoční podujatie Senior záchranca, kde môžu nielen seniori nadobudnúť vedomosti, ale hlavne praktické zručnosti, ktoré im dodajú sebaistotu a odvahu pomôcť i zachrániť život sebe, svojim blízkym. Organizátorom podujatia je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.
  • V Renesančnom kaštieli a Neogotickom kaštieli v Galante sa o 17,00 h začne výstava ORA ET ARS VIATOR – Skalka putujúca. Výstava diel zo zbierky medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS Skalka. Výstava potrvá do 7. decembra 2014.
  • V Ostrave sa uskutoční 10. ročník medzinárodnej konferencie eBF. Konferencia eBF (e-Biz forum) je o všetkých aktuálnych otázkach problematiky verejného obstarávania a firemného nákupu. Bodom konferencie bude slávnostné vyhlásenie výsledkov Fair Sourcing Award (FSA) 2014. FSA vyhlasuje česká a slovenská asociácia APUeN v spolupráci s organizátormi eBF. Súťaž má tri kategórie: Start, Trend a Master, ktoré sú spoločné ako pre verejné inštitúcie, tak pre privátne firmy.

Piatok 7. novembra 2014

Sobota 8. novembra 2014

• V sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi sa o 18,00 začne Večer klasickej hudby. Po prvom úspešnom programe Jána Strmenského a Lukáša Píša RKC v Prievidzi srdečne pozýva na druhý koncert klasickej hudby, na ktorom odohrajú diela svojich obľúbených skladateľov ako Vivaldi, Smetana, Schubert...
  • V Osvetovom dome Dr. Milana Hodžu v Miškech Dedinke sa o 19,00 h začne Gazdovský večer - tradičná ľudová veselica. Hrá Kopaničiarska muzika Martina Janšta z Košarísk.

Nedeľa 9. novembra 2014

• Obec Veľké Hoste a Mladá Matica Veľké Hoste v spolupráci s Tribečským múzeom Topoľčany a Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne organizujú podujatie Pohľad do histórie obce Veľké Hoste. Podujatie pri príležitosti 685. výročia prvej písomnej zmienky o obci Veľké Hoste sa začne o 15,00 h v dome kultúry v obci Veľké Hoste.