Stovka mladých o krok bližšie k možnostiam Európskej únie

V utorok 9. decembra 2014 sa v Kongresovej sále Úradu TSK konalo informačné podujatie pre študentov stredných škôl z Trenčianskeho kraja, ktoré už šiesty rok organizuje informačné centrum o EÚ Europe Direct Trenčín.

Cieľom informačného podujatia bolo študentom stredných škôl Trenčianskeho kraja predstaviť Európsku úniu, inštitúcie EÚ a možnosti, ktoré im vyplývajú zo statusu euroobčana. Na podujatí sa predstavilo 10 organizácií, ktoré pracujú s mládežou a zastrešujú mládež v rámci kraja a SR. Predstavili mladým svoje aktivity a činnosti - dozvedeli sa ako vycestovať za štúdium a stážou do zahraničia, zistili, čo je Európska dobrovoľnícka služba a do ktorých vzdelávacích projektov sa môžu zapojiť. Podujatie malo za úlohu mladým ľuďom z kraja ukázať možnosti aké majú k dispozícii a ktoré môže ovplyvniť ich smerovanie do budúcnosti.

Podujatie slávnostne otvoril riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici a kultúrnym programom deti zo Základnej umeleckej školy v Trenčíne. Na podujatie prijal pozvanie aj riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Róbert Hajšel, ktorý predstavil výsledky barometra z volieb do Európskeho parlamentu a následne mladým priblížil činnosť Európskeho parlamentu. Informácie o inštitúciách EÚ uzatvárala p. Ľubica Debnárová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, ktorá mladým priblížila Európsku komisiu a predstavila stáže, ktoré sú mladým k dispozícii.

Ďalšou časťou programu bola prezentácia organizácii, ktoré prijali pozvanie na podujatie. Medzi pozvanými boli organizácie, ktoré pracujú s mládežou a poskytujú informácie týkajúce sa EÚ, prezentovali možnosti pre mladých, týkajúce sa stáží, európskej dobrovoľníckej služby, rôznych výmen a študijných pobytov, štúdia v zahraničí a podobne. Prezentovali svoju činnosť a aktivity, do ktorých sa môžu zapojiť mladí ľudia.

Okrem Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu, Zastúpenia Európskej komisie v SR a Europe Direct Trenčín sa predstavili nasledovné organizácie: Iuventa, Erasmus+, Eurodesk, Edukácia@Internet, Inex Slovakia, Mládežnícka organizácia Plusko, SAIA Banská Bystrica, Mládežnícky parlament mesta Žiar nad Hronom.

Po ukončení všetkých prezentácií nasledovalo vyhodnotenie súťažného vedomostného kvízu, ktoré zahŕňalo otázky zostavené z informácií od prezentujúcich organizácií. Výsledky kvízu poukázali na to, že študenti z Trenčianskeho kraja majú dobrý prehľad o Európskej únii. V priemere najlepšie výsledky zo zúčastnených škôl preukázalo Bilingválne gymnázium Nové Mesto nad Váhom.

„Na záver už len toľko...verím, že študenti, ktorí tohtoročný Open Days v Europe Direct zažili, mohli počuť, že na to, aby boli v živote úspešní netreba veľa.... stačí byť aktívny...veď aktívni ľudia sú úspešní a úspešní ľudia sú aktívni.... je to vzájomný kolobeh odhodlanosti a iniciatívy každého jedného z nás... dnes majú študenti veľké možnosti a keď pridajú trochu snahy, vytrvalosti a ctižiadosti, dokážu svoje sny premieňať na skutočnosť. Verím, že práve takéto podujatie, ktoré organizuje Europe Direct môže byť prvým medzníkom v ich osobnom rozvoji a držím im palce,“ svoj postreh vyjadrila Mária Michaličková, účastníčka tohtoročného podujatia.