Cesty do komunity - Úvodné stretnutie o komunitných službách

V kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v utorok, 10. februára 2015 uskutočnilo Úvodné stretnutie o komunitných službách. Stretnutie s názvom „Cesty do komunity“ organizoval Domov sociálnych služieb (DSS) Adamovské Kochanovce v spolupráci s Implementačnou agentúrou pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia a Trenčianskym samosprávnym krajom. Prítomných privítala Mária Machajdíková z Implementačnej agentúry pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia, spolu s riaditeľkou DSS Adamovké Kochanovce Janou Pondušovou a poverenou riadením oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK  Elenou Behrovou.

Hlavným cieľom úvodného stretnutia bolo oboznámiť prítomných hostí s transformačnými zámermi Domovu sociálnych služieb Adamovské Kochanovce, v rámci procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb a jeho zriaďovateľa. Organizátorom išlo aj o vytvorenie siete informovaných aktérov a získanie podpory jednotlivcov pri uskutočňovaní drobných krokov.

Pracovné stretnutie bolo realizované v rámci Národného projektu Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb, ktorého úlohou je v prvom rade zahájiť a podporiť proces deinštitucionalizácie systému sociálnych služieb na Slovensku. Cieľom bude pripraviť a overiť jednotný postup deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb pre osoby so zdravotným postihnutím a duševnou poruchou, a tiež podporiť verejných poskytovateľov, ktorí majú záujem transformovať svoje inštitucionálne služby na komunitné a využiť pre tento účel finančné prostriedky Regionálneho operačného programu.

„Princípom tohto procesu je poskytovať sociálne služby s dôrazom na zachovávanie ľudských práv každého prijímateľa sociálnych služieb a občana, ktorý je odkázaný na pomoc inej osoby. Bude sa hľadieť na to, aby sa veľké zariadenia stali „menšími“, tzn. aby sociálne služby boli poskytované v menšej komunite a nad celoročnou formou pobytovej služby, aby prevládala skôr terénna alebo týždenná forma,“ povedala Elena Behrová, poverená riadením oddelenia sociálnej pomoci. Ako ďalej uviedla, do projektu bude zapojených celkovo 5 samosprávnych krajov. Za Trenčiansky samosprávny kraj sa do projektu zapojí DSS Adamovské Kochanovce. „DSS Adamovksé Kochanovce sme vybrali preto, že sa nachádzajú v kaštieli, ktorý je v rozľahlom parku. Náklady na jeho prevádzku sú vysoké a poskytované služby klientom neodpovedajú našim predstavám. Preto chceme tento kaštieľ opustiť.“

Riaditeľka DSS Adamovské Kochanovce Jana Pondušová vníma tento proces s nadšením. „My sme veľmi radi, že Národný projekt deinštitucionalizácie už prebieha. Momentálne sú to tzv. „mäkké aktivity“, čiže vzdelávanie spočívajúce v príprave klientov, zamestnancov a verejnosti.“ Ďalším krokom bude podľa jej slov tvorba transformačného plánu, na základe ktorého bude napísaný projekt- tzv. „tvrdá aktivita“. Jana Pondušová dodala: „Celý tento proces je jednak o klientoch a jednak o zamestnancoch. Okrem toho, že sa zlepšia podmienky na bývanie jednotlivých klientov, zlepšia sa aj podmienky zamestnancov tým, že budú mať menej klientov v skupine, vďaka čomu budeme môcť zabezpečiť individuálny prístup ku klientovi.“