Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Duálne vzdelávanie spoločnou témou SNOPK, ministra školstva aj predsedu TSK

Duálne vzdelávanie má pomôcť mladým ľuďom uplatniť sa na súčasnom trhu práce. Tlačovej konferencie na tému duálneho vzdelávania, ktorá sa konala na pôde Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej  komory sa zúčastnili Juraj Draxler, MA, Minister školstva, vedy, výskumu a šport SR (MŠVVaŠ SR), Dr. Peter Lazar, Člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK), Ing. Roman Nosko, Predseda Výboru pre odborné vzdelávanie SNOPK, Ing. Jaroslav Baška predseda TSK.

V súčasnosti je každý tretí absolvent na Slovensku bez práce. Napriek tomuto nepriaznivému stavu je v podnikoch s technickým zameraním nedostatok kvalifikovaných mladých ľudí s odborným vzdelaním. Z toho dôvodu vítajú nemeckí investori na Slovensku združení v Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komore zavádzanie duálneho vzdelávania, ktoré dobre prepája teóriu a prax. V rámci svojich aktivít – projektu fit4future a pilotného projektu duálneho vzdelávania v Novom Meste nad Váhom – pomáhajú mladým ľuďom rozšíriť ich možnosti budúceho zamestnania a pripraviť ich lepšie pre potreby trhu práce.

Tlačová konferencia duálne vzdelávanie

„Nedostatok odborníkov s technickým vzdelaním sa stáva čoraz viac akútnym. Aj v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou mladých hľadajú podniky dobre vyučených odborníkov. Rozhodujúci je pritom vysoký podiel praktického vyučovania priamo vo firmách. Len ak žiaci absolvujú významnú časť vzdelávania v podniku, môžu sa naučiť kompetenciám a zručnostiam, ktoré využijú v podnikovej praxi,“ uviedol Dr. Peter Lazar, Člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK).

S podobnou situáciou sa stretáva viac ako 150 nemeckých priemyselných firiem podnikajúcich na území Slovenska, ktorým chýba ročne až okolo 1750 kvalifikovaných technických pracovníkov. V spolupráci so SNOPK vyvíjajú aktivity, ktoré majú za cieľ zvýšiť atraktivitu odborného vzdelávania.

Jednou z dlhodobých aktivít na poli odborného vzdelávania je projekt fit4future, ktorého snahou je predovšetkým prispieť k vyššej kvalifikácii mladých ľudí a znížiť nezamestnanosť absolventov, aktívne podporiť stredné odborné školy a zlepšiť kvalitu odborných praxí pre absolventov škôl. „Kampaňou fit4future sa obraciame na žiakov, ich rodičov a učiteľov. Šírime pritom kľúčovú myšlienku projektu - technické odborné vzdelanie orientované na prax je pre mladých ľudí cestou k dobre platenému, istému a modernému zamestnaniu s kariérnou perspektívou. Napriek moderným priemyselným podnikom totiž stále v spoločnosti existujú predsudky voči technickým zamestnaniam. Priemyselné podniky však dnes ponúkajú zaujímavé pracovné miesta s vysokým podielom IT a robotiky,“ uviedol Ing. Roman Nosko, Predseda Výboru pre odborné vzdelávanie SNOPK.

Aktívnymi partnermi projektu je 18 spoločností: BSH Drives and Pumps, CD Profil, Continental Automotive Systems Slovakia, Evonik Fermas, Gabor, Handtmann Slovakia, Heidelberg Postpress Slovensko, Hella Slovakia Signal-Lighting, KUKA, Leoni Slovakia, Manz Slovakia, Mühlbauer Technologies, OSRAM, Scheidt & Bachmann Slovensko, T-Systems Slovakia, Vacuumschmelze, Vaillant Industrial Slovakia a Volkswagen Slovakia.

Partnerské spoločnosti intenzívne spolupracujú s 27 strednými odbornými školami s technickým zameraním po celom území Slovenska. Žiakom ponúkajú možnosť odbornej praxe na vybraných pozíciách vo svojich výrobných prevádzkach s možnosťou kariérneho rastu.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR projekt fit4future podporuje v rámci plánov na uvedenie duálneho systému vzdelávania. V súčasnosti sa nový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý umožní duálne vzdelávanie od školského roku 2015/2016, nachádza na prerokovaní v Národnej rade SR. „Verím, že poslanci zákon o duálnom vzdelávaní schvália a vstúpi do platnosti tak, aby sme stihli prijímacie skúšky už pre budúci školský rok“ , uviedol Juraj Draxler, MA, Minister školstva, vedy, výskumu a šport SR (MŠVVaŠ SR).

SNOPK víta snahy MŠVVaŠ SR o uvedenie duálneho vzdelávania, a to i napriek tomu, že administratívne prekážky na vstup do duálneho vzdelávania sú príliš vysoké a finančné stimuly pre firmy nedostačujúce. Zákon je však krokom správnym smerom, keďže zvyšuje podiel praxe na vyučovaní a môže zlepšiť spoluprácu medzi školami a firmami. Je šancou pre firmy, aby využili ponúkajúce sa možnosti a vstúpili do duálneho vzdelávania.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) podporuje prijatie nového zákona o odbornom vzdelávaní. Ako uviedol Ing. Jaroslav Baška, predseda TSK: „Trenčiansky samosprávny kraj ako jeden z prvých krajov promptne reaguje na aktuálne potreby zamestnávateľov a pracovného trhu. V nadväznosti na pripravovaný zákon o odbornom vzdelávaní Trenčiansky samosprávny kraj podnikol niekoľko krokov na podporu a propagáciu odborného vzdelávania. V roku 2014 sme prijali nové všeobecno-záväzné nariadenie, ktorým sa od budúceho školského roka navýšia počty tried v stredných odborných školách. Taktiež sme spustili kampaň pod názvom Hrdina remesla, ktorá modernou a pútavou formou upriamuje pozornosť mladých na atraktivitu remesiel a zamestnania v technických smeroch.“

Pilotný projekt duálneho vzdelávania, ktorý štartuje od septembra 2015 v Strednej priemyselnej škole Bzinská Novom Meste nad Váhom je ďalším krokom na podporu odborného vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji. Partnermi projektu sú Stredná priemyselná škola Bzinská a päť priemyselných podnikov. Žiakom sa ponúka 4-ročné duálne vzdelávanie podľa nemeckých učebných osnov v odboroch mechatronik a priemyselný mechanik, ktoré bude ukončené maturitou, výučným listom a certifikátom SNOPK. „Vychádzame zo skúseností v rámci nemeckých učebných plánov a najmä z postrehov ich zamestnávateľov. Trenčiansky samosprávny kraj zabezpečí materiálovo technologické dovybavenie školy nielen z vlastných finančných prostriedkov, ale aj z fondov EÚ. Veľmi dôležitou vecou je, že zamestnávatelia si vyberú žiakov zo základných škôl a škola ich pripraví pre tieto firmy. Je to veľmi dobre nastavený princíp, lebo študenti a žiaci budú vychovávaní a pripravovaní práve pre požiadavky trhu práce. Sľubujeme si od toho, vo vzdialenejšom horizonte, že začne postupne klesať nezamestnanosť,“ uviedol Ing. Jaroslav Baška.

Prebraté: Tlačová správa SNOPK, 23.2.2015, Kontakt za TSK: Jana Paulínyová, OKaMV 0901 918 167

Fotogaléria

Tlačová konferencia - duálne vzdelávanie - 02
Tlačová konferencia - duálne vzdelávanie - 03
Tlačová konferencia - duálne vzdelávanie - 04
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK