Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Historicky prvá konferencia krajských komunikátorov na pôde TSK

Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja sa vo štvrtok, 5. februára 2015, stal historicky po prvýkrát miestom stretnutia krajských komunikátorov z celého Slovenska. Konferencie na tému efektívneho využívania komunikačných kanálov sa zúčastnili vedúci komunikačných útvarov z Bratislavského, Trnavského, Žilinského, Nitrianskeho, Prešovského, Košického a Trenčianskeho kraja, ako aj krajskí hovorcovia zo Žiliny a Trnavy. Ich rady doplnil aj zástupca LOTOS-u.

Konferencia, ktorú zorganizovalo Oddelenie komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Trenčianskym múzeom, sa niesla v duchu hesla „Aby infokanál nebol potrubím“. V poradí išlo už o 11. spoločné stretnutie nielen hovorcov vyšších územných celkov. Diskutovalo sa o efektivite jednotlivých informačných kanálov a spolupráci vyšších územných celkov (VÚC) s regionálnymi televíziami.

komunikatori1  

LOTOS – spolok lokálnych televíznych staníc Slovenska presadzuje nezávislosť šírenia informácií, nezávislosť vysielania a rozvoj duálneho televízneho vysielania a Slovensku. Pozvanie na konferenciu prijala výkonná riaditeľka LOTOS-u Dana Reindlová  (RTV Prievidza). Spolupráca s regionálnymi televíziami, ktorých je na území našej republiky združených v LOTOS-e 47 vyvolala dlhšiu diskusiu. Témami sa stalo postavenie lokálnych televízii pri zabezpečovaní publicity v rámci projektov z fondov EÚ, ich postavení počas konania volieb až po ich význam pre obyvateľov. Od lokálnych médií sa polemika presunula k téme websídiel VÚC a význame mobilných aplikácií samosprávnych krajov. Odtiaľ bol už len krok k téme grafického usporiadania a efektívneho vyhľadávania informácií na internetových stránkach VÚC. Tie musia spĺňať niekoľko zákonných noriem, ktoré súvisia s ich obsahovou náplňou ale aj s ich prístupnosťou, teda čitateľnosťou aj pre obyvateľov s postihnutím. Prezentáciu o web sídle TSK, jeho návštevnosti ale aj potrebe zmeny pre obyvateľov, predstavil vo svojej prezentácii Tibor Baďura, riaditeľ CRYSTAL CONSULTING, s.r.o. Súčasťou informačného systému, ktorý využíva TSK je okrem jeho web sídla www.tsk.sk napríklad aj 70 web sídiel organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Na konferencii odzneli prezentácie Bratislavského kraja „Projekt naša škôlka“, ktorú pripravila Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK, prezentácia „O mediálnej komunikácii Nitrianskeho samosprávneho kraja“, ktorý pracuje na vydávaní vlastných župných novín z úst jeho hovorkyne Oľgy Prekopovej. Prezentáciu „KOMU? NICKU :-J“  si pripravil riaditeľ odboru informácií a zahraničných vzťahov Žilinského samosprávneho kraja Peter Kubica. Hľadali sa odpovede na otázku: „Čo podNICKnúť,   aby NICKy preNICKli k župám.“ Dve prezentácie pripravilo aj Odd. komunikácie medzinár. vzťahov Úradu TSK. Prezentácia Evy Frývaldskej predstavila Trenčiansky kraj, ako kraj nových možností rozvoja v oblasti cestovného ruchu. Druhá prezentácia bola venovaná infokanálom. Jana Paulínyová, okrem predstavenia spolupráce s printovými médiami a regionálnymi televíziami, hovorila aj o tom, že aj v dnešnej dobe elektronických médií si zaslúži našu pozornosť osobná komunikácia. Taká, ako napríklad vznikla medzi viacerými cieľovými skupinami počas prvého dňa Otvorených dverí v samospráve v októbri minulého roku.

komunikatori2

 

Druhý deň bola krajským komunikátorom predstavená historická pamiatka Trenčiansky hrad, ktorý je v správe Trenčianskeho múzea, organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Zástupcovia z regiónov Slovenska si vypočuli aké novinky sa na hrade pripravujú, zoznámili sa  s históriou hradu, zažili krajské mesto Trenčín ako na dlani z veže Trenčianskeho hradu. Sprievodcami sa stali  spoluorganizátori konferencie, zamestnanci Trenčianskeho múzea.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK