Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jarná kvapka krvi v Trenčianskom kraji

„Letnou kvapkou krvi“ Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) založil minulý rok tradíciu bezplatného darcovstva krvi. Aj tento rok pokračuje TSK v úspešnej spolupráci s Národnou transfúznou službou Trenčín (NTS Trenčín). Pridali sa aj považskobystrická, bojnická a myjavská nemocnica, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.   

1

V piatok, 6. marca 2015 mohli v rámci „Jarnej kvapky krvi“ zamestnanci Úradu TSK a organizácií, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, darovať krv hneď na štyroch miestach v Trenčianskom kraji. Na Úrade TSK bola zriadená mobilná transfúzna jednotka, kde v piatok medzi 8:00 h a 10:00 h darovalo krv celkovo 26 darcov, z ktorých 12 darovalo krv po prvýkrát. Darcami boli zamestnanci Úradu TSK, Galérie M.A. Bazovského v Trenčíne a Centra sociálnych služieb Lipovec. Jarnú kvapku krvi si nenechal ujsť ani trenčiansky župan Jaroslav Baška. Som veľmi rád, že tento rok sa okrem zamestnancov Úradu TSK a organizácií, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti zapojili  do Jarnej kvapky krvi aj ďalšie štátne inštitúcie, napríklad Okresný úrad v Trenčíne, Sociálna poisťovňa a Daňový úrad v Trenčíne. Veľmi ma teší, že sa prihlásili aj niektorí žiaci zo stredných škôl a že táto výzva Trenčianskeho samosprávneho kraja nevzišla nazmar ,“ povedal Jaroslav Baška.  

Zamestnanci Úradu TSK a organizácií, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, mohli v ten istý deň aj čas darovať krv okrem Úradu TSK ešte v myjavskej, považskobystrickej a bojnickej nemocnici. V Nemocnici s poliklinikou Myjava darovalo krv až 34 darcov. Do považskobystrickej nemocnice prišlo na Jarnú kvapku krvi 6 darcov a do bojnickej 13 darcov. Celkovo sa do „Jarnej kvapky krvi“ zapojilo úctyhodných 79 darcov, ktorí darovali viac ako 31 litrov vzácnej červenej tekutiny, čo je 4-násobne viac ako minulý rok počas „Letnej kvapky krvi“. Úrad TSK preto ďakuje všetkým darcom, ktorí sa zúčastnili na „Jarnej kvapke krvi“ a jej organizátorom.

2

Už teraz Úrad TSK plánuje, tak ako minulý rok „Letnú kvapku krvi“, nakoľko práve v lete je tejto tekutiny najväčší nedostatok. Odber sa bude konať na prelome augusta a septembra, presný dátum bude včas oznámený.

Jarnej kvapky krvi sa zúčastnil aj zástupca Slovenského Červeného kríža, nakoľko ten v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc organizuje 20. ročník Valentínskej kvapky krvi, do ktorej sa môžu darcovia zapojiť do 13. marca 2015.  

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK