Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Predseda trenčianskej župy na fašiangoch v kraji

Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy je typické fašiangovými veselicami a organizovaním dedinských zabíjačiek. Oživovanie ľudových zvyklostí si našlo svoje miesto prevažne v obciach a na dedinách, kde má fašiangové veselie pevnú tradíciu. Do troch z nich zavítal v sobotu, 14. februára 2015, aj trenčiansky župan, Jaroslav Baška. Navštívil obyvateľov Trenčianskej Turnej na 4. ročníku Turnanských fašangov, ale aj Dolnú Súču, v ktorej si už po trinástykrát pripravili pre obyvateľov fašiangové slávnosti s domácimi, ale aj hosťujúcimi kultúrnymi účinkujúcimi a zabíjačkovými špecialitami. V Klátovej Novej Vsi sa fašiangovalo aj s novými obyvateľmi novovybudovaných obecných nájomných bytov.

 „Dvanástim zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bolo minulý rok  schválených celkom 54 projektov z Ministerstva kultúry v celkovej hodnote 156.742,- €. Z pôvodne podaných 81 projektov to predstavuje 66,66% úspešnosť. Práve cez tieto projekty môžu naše zariadenia podporovať rôzne kultúrne aktivity a podujatia. Fašiangy sú pekným staroslovanským zvykom, preto som rád, že sa aj naďalej zachovávajú,“ povedal predseda TSK, Jaroslav Baška. Obyvateľom poprial príjemnú zábavu a zároveň prisľúbil aj ďalšiu podporu zo strany TSK pri organizácii kultúrnych aktivít.

K najbližším plánom TSK, ktoré  pomaly naberajú reálne kontúry a  súvisia aj s kultúrou, patrí založenie Krajskej organizácie cestovného ruchu, ktorá sa bude zaoberať rozvojom cestovného ruchu v Trenčianskom kraji. Práve od pondelka, 16. februára 2015, TSK vyhlasuje súťaž  o názov a logo Krajskej organizácie cestovného ruchu TSK.

Fašiangovú sobotu trenčiansky župan zavŕšil návštevou Klátovej Novej Vsi, v ktorej bolo súčasťou tradičných osláv aj slávnostné odovzdávanie 36 obecných nájomných bytov v 4 bytovkách novým obyvateľom. Počet obyvateľov obce sa tak zvýšil o 50 ľudí. „Vláde SR záleží, aby mali mladí ľudia prístup k bývaniu a každoročne cez Štátny fond rozvoja bývania vynakladá nemalé finančné prostriedky na vybudovanie obecných bytov. Úlohou TSK je potom postarať sa o dostatočné autobusové spojenia pre obyvateľov a životaschopnú sieť stredných škôl, z ktorých budú vychádzať kvalifikovaní absolventi pre trh práce. Teší ma, že medzi novými obyvateľmi sú aj ľudia z iných krajov, ktorí tu našli svoj nový domov,“ dodal trenčiansky župan, Jaroslav Baška.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK