Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa podpísala memorandum o spolupráci s mestom Trenčín

Dňa 2. februára 2015 predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Jaroslav Baška a primátor mesta Trenčín, Richard Rybníček podpísali memorandum o spolupráci na príprave a implementácii Regionálnej integrovanej územnej stratégie Trenčianskeho kraja  (ďalej len RIÚS TK), v rámci ktorej samostatnú časť tvorí Integrovaná územná stratégia pre udržateľný mestský rozvoj funkčného územia mesta Trenčín (IUS-UMR). RIÚS TK je východiskový strategický dokument pre implementáciu finančných prostriedkov z eurofondov cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP) na regionálnej úrovni s dopadom na miestnu úroveň. TSK sa tak stal ďalším krajom v poradí, ktorý pristúpil k podpisu zmluvného vzťahu v tejto oblasti.

Partneri memoranda, TSK a mesto Trenčín, sa zaviazali v súlade s princípom partnerstva vypracovať spoločný strategický dokument RIUS TK, ktorý bude obsahovať strategické ciele kraja do roku 2020 a spôsob ich dosiahnutia za pomoci eurofondov (hlavne IROP). Partneri memoranda sa ďalej zaviazali vytvoriť spoločnú Radu partnerstva pre RIUS TK, t.j. zoskupenie sociálnoekonomických partnerov kraja so schvaľovacími kompetenciami v oblasti schvaľovania RIUS TK a projektových zámerov. Pri jej hlasovaní budú postupovať tak, aby rešpektovali svoje vzájomné potreby, ktoré vyplynú z analýz spracovaných v odborných poradných skupinách pre RIÚS TK a IUS-UMR. Súčasťou memoranda je rozdelenie finančných prostriedkov medzi funkčné územie mesta Trenčín v rámci IUS- UMR a zvyšným územím TSK a spolupráca na implementácii RIUS TK. TSK vytvorí podmienky pre administratívno-technické zabezpečenie implementácie RIUS a IUS-UMR, prostredníctvom spolupráce sprostredkovateľských orgánov.

V rámci IROP  budú podporené integrované projekty zamerané na riešenie dopravných, sociálnych, zdravotníckych, školských, kultúrno-kreatívnych a environmentálnych výziev, ktoré budú mať vplyv na územie Trenčianskeho kraja, a teda aj mestské funkčné územie mesta Trenčín. Finančné prostriedky z  Európskeho fondu regionálneho rozvoja, budú môcť byť použité napríklad na:

  • rekonštrukciu a modernizáciu ciest II. a III. triedy
  • rekonštrukciu, modernizáciu a výstavbu cyklistických komunikácií
  • investície do budov a materiálno-technického vybavenia budov poskytujúcich sociálne služby na komunitnej báze
  • podporu zdravotníckej infraštruktúry vytvorením integrovaných centier zdravotnej starostlivosti
  • podporu investícií do budov a materiálno-technologického vybavenia materských, základných a stredných odborných škôl
  • investície do sektora vodného hospodárstva budovaním verejných vodovodov a verejných kanalizácií a čistiarní odpadových vôd
  • budovanie zelených plôch v mestách a regeneráciu vnútroblokov sídlisk

Podľa slov predsedu TSK, Jaroslava Bašku, Úrad TSK má už aj konkrétne predstavy, na ktorých pracoval celý minulý rok: „Výsledkom je zásobník projektov, ktorý schválilo zastupiteľstvo ešte v novembri, ako predvoj rozpočtu na tento rok, aby nám to sedelo aj s finančným krytím. V oblasti dopravnej infraštruktúry je to rekonštrukcia cesty II. triedy z Považskej Bystrice do Púchova.“ Ako uviedol trenčiansky župan, v zásobníku je aj rekonštrukcia ďalších ciest napr. z Nového Mesta nad Váhom na Starú Turú a na Myjavu a cesta z Veľkých Uheriec cez Skýcov do Nitrianskeho kraja.

Ďalšími konkrétnymi projektmi je takmer 100 km dlhá Vážska cyklotrasa, ktorá by mala ísť popri Váhu a deinštitucionalizácia niektorých sociálnych zariadení, napr. Centra sociálnych služieb v Adamovských Kochanovciach. Jaroslav Baška dodal, že v oblasti stredného školstva ide asi najväčší balík, ktorý pôjde na podporu stredných odborných škôl a duálny systém vzdelávania – spoluprácu medzi zamestnávateľmi, školou a TSK. Ako ďalej uviedol: „Samozrejme, nejaké finančné prostriedky pôjdu aj do autobusov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD), konkrétne SAD Trenčín a SAD Prievidza. No a spoločne s jednotlivými mestami tam, kde sú veľké stanice, tzn. kde je železničná aj autobusová stanica, chceme budovať prestupné centrá, aby sme to takýmto spôsobom vedeli finančne vykryť a zabezpečiť cestujúcim väčší komfort,“ povedal trenčiansky župan.

Mesto Trenčín má tiež pripravené konkrétne projekty. Primátor mesta Trenčín, Richard Rybníček, by chcel finančné prostriedky z eurofondov využiť napríklad na kultiváciu a celkovú zmenu starého železničného mosta na tzv. promenádny most, ktorý by mal spájať západnú časť mesta s centrom mesta. Podľa jeho slov sú veľmi dôležité aj cyklotrasy a prepájanie dopravy medzi jednotlivými obcami.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK