Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

MYJAVA 2013

Prípravy na 54. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2013 už vrcholia. Opravuje a upravuje sa areál v Trnovciach, začína sa stavať scéna a aj avizovaný program festivalu prešiel zmenami, ktoré sa týkajú zahraničných účinkujúcich. Festival sa začne 20. júna, potrvá do 23. júna.

V pásme Dedičstvo národov by tak mal vystúpiť mládežnícky národný umelecký súbor Veselucha z Moskvy. Na kopanice pricestujú aj dva súbory z Českej republiky, tanečné štúdio Netz z maďarskej Budapešti a súbor Dallal z palestínskeho Betlehemu. Zaujímavosťou tohto ročníka festivalu bude Maratón ľudových piesní. Pôjde o pokus prekonať doterajší slovenský rekord v nepretržitom speve ľudových piesní, ktorý sa bude odohrávať na námestí pred Mestským úradom Myjava počas Jarmeku pot mijafskú vežu v sobotu 22. júna.

Súčasný rekord držia speváci z Hrušova, ktorých sa zišlo presne 402. Spievať sa začne o 9:00 a pripojiť sa môže každý. Organizátori majú v prípade nepriaznivého počasia pripravený aj takzvaný mokrý variant. Vtedy sa hlavný scénický program z amfiteátra v Trnovciach presunie do športovej haly, prípadne do kultúrneho domu. Menšie programy však úplne zrušia.

Súčasťou sprievodných podujatí festivalu bude Folklórna parojazda 2013. Ide o nostalgickú jazdu parného vlaku na trati Nové Mesto nad Váhom - Stará Turá - Myjava - Vrbovce a späť.

„Dôvodom na jej uskutočnenie nie je len myjavský festival, ale aj tohoročné 165. výročie železníc na Slovensku,“ informoval hovorca mesta Marek Hrin.Vlak pôjde s parným rušňom 555.3008 prezývaným Mazutka z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ. Jazda sa bude konať v sobotu 22. júna i v nedeľu 23. júna a bude plniť aj úlohu štýlovej dopravy na myjavský festival z okolia kopaníc. Prestávky v nostalgickej jazde môžu návštevníci festivalu využiť napríklad aj na prehliadku Železničného múzea v budove staroturianskej železničnej stanice, či na obdivovanie umenia železničných modelárov z Komárna, ktorí budú mať svoje funkčné koľajisko v mierke TT 1:120 vystavené v samostatnom železničnom vozni na myjavskej stanici.

 

Fotogaléria

Ideovy plagat mff myjava 2013
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK