Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Perzeidy 2010

Sú asi najdlhšie pozorovaný meteorický roj. Pozorovali ho v starej Číne, v Japonsku a v Kórei. Najstaršie pozorovanie je z 21. júla 36 nášho letopočtu. V ľudových pranostikách sa tento roj nazýva "slzy svätého Vavrinca".
Meteor je svetelná stopa ktorú pozorujeme v atmosfére. Túto stopu spôsobujú v skutočnosti malé telieska, meteoroidy, patriace do Slnečnej sústavy. Ich veľkosť sa pohybuje rádovo od niekoľkých milimetrov až po desiatky metrov.
Väčšinou sú kamennej povahy a pri prelete zemskou atmosférou zažiaria a následne väčšinou úplne zhoria. Perzeidy zanechala v dráhe Zeme pri svojich obehoch okolo Slnka dlho-periodická kométa 109P/Swift-Tuttle. V tomto období sa s nimi Zem stretáva a my môžeme pozorovať meteorický roj.
Svoje meno dostal podľa súhvezdia v ktorom sa nachádza radiant, teda miesta, do ktorého sa zdanlivo premietajú dráhy častíc v zemskej atmosfére. Okamih maxima Perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakáva 13. augusta, hneď po polnoci o jednej hodine letného stredoeurópskeho času. Na pozorovanie týchto meteorov sú v tomto roku vynikajúce podmienky, pretože Mesiac je v nove a preto nebude rušiť pozorovanie. Pracovníci hvezdárne si na pozorovanie Perzeíd vybrali miesto s minimálnym svetelným znečistením a to neďaleko obce Skýcov. Pozorovanie sa však uskutoční len v prípade jasného počasia. Viac informácií o chystanej expedícii sa dozviete na stránkach Hvezdárne v Partizánskom www.hvezdaren.sk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK