Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Krajská karta multiCARD

Trenčiansky samosprávny kraj ako posledný z krajov na Slovensku pristupuje k zvýšeniu cestovného v prímestskej doprave od 1.7.2011. Prináša však zároveň cenové zvýhodnenie občanom cestujúcim v prímestskej doprave vďaka novej Krajskej karte multiCARD.

Rast výšky cestovného súvisí so zvýšením cien vstupov a služieb súvisiacich s prevádzkou prímestskej dopravy, zvýšením dane z pridanej hodnoty k 1.1.2011, ale aj so zvyšovaním cien pohonných hmôt o viac než 14%. Doteraz platná tarifa na prímestskú dopravu je od 1. januára 2010 a za posledných 18 mesiacov TSK nemenil výšku cestovného. Cieľom TSK bolo oddialiť zvýšenie cestovného pokiaľ to bolo možné, a preto k úprave výšky cestovného pristupuje až od 1.7.2011.

Trenčiansky samosprávny kraj sa snaží zmierniť dôsledky zo zvyšovania cien, a preto prináša inováciu a zlacnenie v podobe novej Krajskej karty, ktorá bude slúžiť aj ako výhodná dopravná karta na prímestských linkách dopravcov SAD Trenčín, a.s. a SAD Prievidza, a.s. prevádzkujúcich prímestskú dopravu v Trenčianskom kraji.

Trenčiansky samosprávny kraj zavádza ako prvý kraj na Slovensku kartu s multifunkčným charakterom s názvom Krajská karta multiCARD. Vo forme jedinej karty ponúka nielen zľavnené cestovné na prímestskú dopravu a výhody v komerčnej sfére, ale umožňuje i budúcu modernú komunikáciu občanov s Trenčianskym samosprávnym krajom a jeho inštitúciami.

Krajská karta prináša benefity najmä občanom, ktorí využívajú prímestské linky v Trenčianskom kraji, avšak vydanie karty nie je viazané na bydlisko v Trenčianskom kraji. Výhodou multifunkčnej Krajskej karty je, že sa správa aj ako dopravná peňaženka, čiže stáva sa nosičom predplateného cestovného. Oproti súčasným dopravným kartám vydanými dopravcami prináša od 1.7.2011 aj zľavy na cestovnom vo výške 20 % až 26% z ceny cestovného lístka. Krajská karta multiCARD bude vydávaná bezplatne.

Krajská karta multiCARD je moderným spôsobom komunikácie v kraji, ktorú držiteľ využije ako:

  • dopravnú kartu pre prímestskú autobusovú dopravu v Trenčianskom kraji
  • zľavovú kartu v takmer 100 komerčných prevádzkach a v oblasti kultúry, športu a zábavy v Trenčianskom kraji (počet prevádzok sa postupne zvyšuje)
  • identifikačnú kartu v zariadeniach Trenčianskeho samosprávneho kraja (školy, knižnice a iné)

Vydavateľom Krajskej karty je Multicard, a.s. v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, ktorý je garantom celého projektu Krajskej karty multiCARD a Krajské karty sú vydávané prostredníctvom kancelárií predpredaja SAD Prievidza a.s. a SAD Trenčín a.s. Krajská karta multiCARD je nový typ čipovej karty postavenej na štandarde Mifare DESFire. 

Cieľom projektu je priniesť občanom jednoduché a pohodlné využívanie zliav v prímestskej doprave, v komerčných prevádzkach a otvorenie nových možností komunikácie medzi samosprávnym krajom a jeho obyvateľmi – predovšetkým budúci jednoduchší a pohodlnejší prístup obyvateľov k službám samosprávneho kraja.

Pripravované funkcie Krajskej karty multiCARD, ktoré budú v ďalších mesiacoch postupne inicializované na karte, sú:

  • Dochádzkové a identifikačné systémy v školách a inštitúciách zriadených TSK- oprávnenosť vstupu do objektu, elektronická dochádzka, identifikácia zamestnancov, žiakov a pod.
  • Verejné stravovanie/školské jedálne – objednávanie a vydávanie stravy, bezhotovostné platby za tovary a služby poskytované v priestoroch inštitúcií zriadených TSK
  • Identifikačné médium pre knižnice – oprávnenosť vstupu do objektu, elektronická dochádzka, identifikácia zamestnancov, komunikácia, elektronický systém výpožičiek a pod.
  • Platba Krajskou kartou na parkoviskách v Trenčianskom kraji – použitie ako parkovacia karta
  • Rozšírenie dopravných aplikácií – možnosť platiť Krajskou kartou aj cestovné na železnici
  • Služby v oblasti cestovného ruchu pre návštevníkov Trenčianskeho kraja 
  • Platobné médium v režime uzavretého malého platobného okruhu, tzv. elektronická peňaženka

Krajská karta multiCARD bude vydávaná bezplatne všetkým záujemcom v kanceláriách predpredaja a informácií SAD Prievidza a.s. a SAD Trenčín a.s. od 1.7.2011. TSK pripravil prechodné obdobie zavádzania karty od 1.7. do 31.8.2011, kedy držitelia nových Krajských kariet a súčasných dopravných kariet budú mať tieto dva mesiace rovnaké výšky zliav. Po skončení prechodného obdobia, budú držitelia Krajskej karty cestovať za zvýhodnené ceny s 20 až 26% zľavou z ceny cestovného a držiteľom súčasných dopravných kariet sa zľava na cestovnom zníži na úroveň do 6 % pri zľavnenom cestovnom a 10% pri obyčajnom cestovnom.

Poplatky za používanie Krajskej karty sú v cenníku uverejnenom na www.krajskakarta.sk. Počas prechodného obdobia nebudú držitelia nových Krajských kariet platiť žiadny poplatok. Stanovenie poplatku za používanie karty má skôr motivovať občanov, aby častejšie využívali prímestskú dopravu, ktorá je dotovaná zo strany VÚC. V praxi platí pravidlo – čím viac občan využíva verejnú hromadnú dopravu, tým skôr sa mu výška poplatku vráti v zľavách na cestovnom.

Krajská karta multiCARD bude bezplatne vydávaná všetkým držiteľom súčasných dopravných kariet na prímestskú dopravu ako aj novým žiadateľom. Viac informácií o prvej multifunkčnej Krajskej karte je na www.krajskakarta.sk alebo na tel. čísle: 046/5426 777.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK