Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky župan si uctil pamiatku zosnulých baníkov na Regionálnych oslavách Dňa baníkov 2015

V piatok 4. septembra 2015 si v meste Handlová na mestskom cintoríne početný sprievod pripomínal tých baníkov, ktorým bane na hornej Nitre vzali život. Už deviaty rok sa uskutočnili Regionálne oslavy Dňa baníkov pod záštitou mesta Handlová, Združenia miest a obcí Hornej Nitry a Hornonitrianskych baní Prievidza, a.s.

Už tradične sa pri Pamätníku obetiam banských nešťastí slova ujal primátor mesta Handlová Rudolf Podoba, ktorý vo svojom príhovore spomínal, ale aj niekoľkokrát vyzdvihol náročnú prácu baníkov, ktorí vykonávajú ako fyzicky namáhavú, tak i nebezpečnú profesiu.

Pietna spomienka na všetkých 466 baníkov, ktorých mená sú vyryté na siedmich pilieroch Pamätníka obetiam banských nešťastí, sa niesla v trúchliacej atmosfére. Spomínali predovšetkým rodinní príslušníci, priatelia a kolegovia, ktorých bane pripravili či už o otcov, ale i kamarátov. Práve toto neľahké remeslo baníkov zblížilo a vytvorilo medzi nimi pevné puto, nakoľko pod niekoľkými desiatkami metrov pod zemou sa spoliehali jeden na druhého.

Spomedzi mnohých si položením venca symbolicky uctil pamiatku baníkov i predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý svojou prítomnosťou zastupoval i delegáciu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), ako poslanec NR SR. Na pietnej spomienke ho sprevádzal aj podpredseda TSK Richard Takáč.

„Handlová je známa tým, že je to banícke mesto a som rád, že takýmto spôsobom sa každý rok udržiavajú tieto banícke tradície. Som veľmi rád, že i počas Dňa baníkov tu v Handlovej nezabúdame na tých, ktorí sa už z baní v minulosti nevrátili, a že si pri tejto príležitosti pripomíname na miestnom cintoríne pri pamätníku padlých baníkov ich život a spomíname aj na to, že banícky chlebíček nie je ľahký,“ prihovoril sa prítomným trenčiansky župan Jaroslav Baška. Ako povedal, je rád, že sa týchto pietnych spomienok zúčastňuje veľa ľudí, pričom spomenul i nedávne podujatie Deň bielych ruží, ktoré sa konalo 10. augusta 2015, a je pamiatkou na najväčšiu banícku katastrofu, ktorá sa stala v roku 2009 v Handlovej.

Trenčiansky župan nezabudol spomenúť ani stále aktívnych baníkov. „V prvom rade im chcem zaželať pevné zdravie, ktoré potrebujú na to, aby vykonávali tú ťažkú prácu, ktorú ako baníci musia robiť. A samozrejme prajem pevné zdravie tým, ktorí sú už v dôchodkom veku, aby si naozaj zdravie užívali počas dôchodkového obdobia,“ dodal.

Po smútočnom ceremoniáli sa o 17.00 hodine konala v Kostole sv. Kataríny v Handlovej slávnostná svätá omša, venovaná obetiam banských nešťastí na Hornej Nitre pod názvom „Nezabudli sme“. Dvojdňové oslavy pokračovali v sobotu 5. septembra 2015 tradičným fáraním do bane Handlová s názvom „Na baňu klopajú“, kde si mohla verejnosť vyskúšať, ako sa schádza do bane. Tradičný banícky jarmok sa tento rok nekonal z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie hlavného námestia v Handlovej.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK