Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aktívny životný štýl a pohyb na čerstvom vzduchu je receptom na dlhovekosť. V CSS – Domov Javorina majú klienta, ktorý sa pýši už desiatimi krížikmi

Centrum sociálnych služieb – Domov Javorina v Bzinciach pod Javorinou (okres Nové Mesto nad Váhom), ktoré je jedným z 24 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, oslávilo začiatok augusta veľkolepo. Dôvodom bolo životné jubileum, ktoré sa len tak nevidí. Neuveriteľnú storočnicu si do svojej knihy života zapísal jeden z klientov zariadenia – pán Vojtech Madro.

Človek plný životného optimizmu s veľkou chuťou do života. Tak hovoria o svojom otcovi, dedovi, pradedovi či kamarátovi nielen rodinní príslušníci, ale aj známi a priatelia, ktorí ho poznajú najlepšie. Presne 2. augusta 2018 uplynulo 100 rokov od narodenia Vojtecha Madra, ktorého život je bohatý na krásne zážitky aj ťažké životné skúšky. Po jeho boku celý čas stojí veľká rodina. Veď kto sa už v dnešnej dobe môže pochváliť, že pochádza z 10 detí, má dcéru a syna, 6 vnúčat a 8 pravnúčat?

Prechádzky po lese, poctivá práca a nespočetné kilometre na bicykli

Čerstvý oslávenec storočnice odišiel z domu ako 15–ročný a začal sa učiť za záhradníka. Počas svojho života bol dokonca i poštovým doručovateľom. Na životnej púti ho sprevádzala od roku 1945 manželka Anna. To, že sa dožil magického veku, pripisujú príbuzní najmä jeho aktívnemu životnému štýlu a pozitívnemu prístupu k životu. Miloval dlhé každodenné potulky lesom, hubárčenie, zbieranie byliniek a neustále vyhľadával nejakú prácu. Až do svojej 82-ky aktívne jazdil na bicykli desiatky kilometrov denne. Nikto o ňom nepovie inak, ako húževnatý, pracovitý a svedomitý človek, ktorého poznať je cťou. „S Vojtechom sa poznáme od roku 2012, kedy som bol riaditeľom v Skalke nad Váhom. Vďaka vzájomným sympatiám sme si k sebe našli cestu a od 21. februára minulého roku je klientom CSS – Domov Javorina. Je to vzácny človek, ktorého si veľmi vážim,“ povedal na adresu oslávenca riaditeľ CSS – Domov Javorina Roman Krbata.

Gratulanti chceli vedieť najmä recept na dlhovekosť

Úctu vzácnemu človeku a jeho životným skúsenostiam prišli svojou prítomnosťou vyjadriť rodinní príslušníci, priatelia i vzácni hostia. Svoje sympatie a obdiv k narodeninovému oslávencovi neskrýval ani predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Vždy je to veľká udalosť, keď sa človek dožíva významného životného jubilea. O to väčšia, ak je to 100 rokov. Pán Madro je dôkazom toho, že ak človek dodržiava zdravý životný štýl, vie sa dožiť krásneho veku. Rád by som mu zaželal, aby v našom zariadení zotrval čo najdlhšie a tešil sa z druhej rodiny, ktorú, pevne verím, na tomto mieste našiel,“ povedal trenčiansky župan. Ku gratulantom sa pridal aj podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozef Trstenský, ktorý jubilanta pozná aj osobne. „Je to šťastný a požehnaný človek, má krásnu veľkú rodinu, má sa na koho tešiť a s kým porozprávať. Rodina je obrovský dar,“ doplnil podpredseda. „Sto rokov, ktoré dnes oslavuje pán Madro, je dôvodom na to, aby sme mu v dobrom závideli to bohatstvo skúseností, vedomostí a krásnych príbehov, ktoré vo svojom živote musel zažiť,“ povedala na adresu oslávenca starostka obce Bzince pod Javorinou Alena Šoltysová.

Krásny a úprimný príhovor plný spoločných zážitkov mali pre jubilanta pripravené aj jeho dve pravnučky. Nečakané zdravotné komplikácie však nedovolili pánovi Madrovi, aby výnimočnú chvíľu strávil v kruhu svojich blízkych a priateľov. Pevne veríme, že sa mu ich podarí prekonať a do ďalšieho života mu prajeme, aby bol aj naďalej taký vitálny ako doteraz. Trenčiansky samosprávny kraj srdečne gratuluje oslávencovi k magickej stovke!

autor: lk

Fotogaléria

CSS - Domov Javorina, Bzince pod Javorinou
oslava storočnice pána Vojtecha Madra
oslava storočnice pána Vojtecha Madra
riaditeľ CSS - Domov Javorina počas príhovoru
rodina osláveca
oslava storočnice pána Vojtecha Madra
pravnučky oslávenca počas slávnostného príhovoru
jubilant Vojtech Madro, zdroj: rodinný archív
oslava storočnice pána Vojtecha Madra
jubilant Vojtech Madro, zdroj: rodinný archív
jubilant Vojtech Madro s pravnúčatami, zdroj: rodinný archív
oslava storočnice pána Vojtecha Madra
oslava storočnice pána Vojtecha Madraoslava storočnice pána Vojtecha Madra
rodina osláveca
oslava storočnice pána Vojtecha Madra
jubilant Vojtech Madro, zdroj: rodinný archív

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK