Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do kraja zavítala vzácna návšteva zo Švajčiarska; prezrela si župné nemocnice

V piatok 15. júna 2018 privítal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na pôde župného úradu vzácneho hosťa – výkonného predsedu Rádu maltézskych rytierov zo Švajčiarska Guida Stöckliho. Ten následne po stretnutí s trenčianskym županom zavítal aj do priestorov župných nemocníc v Bojniciach a v Považskej Bystrici, aby si prezrel ich vybavenie.   

Dary v podobe zdravotníckeho či školského materiálu zo Švajčiarska prichádzajú na Slovensko pravidelne. Kamióny s polohovateľnými posteľami, stolíkmi, invalidnými vozíkmi, ale i školskými lavicami a inými pomôckami smerovali už do niekoľkých slovenských miest. Za posledných osem rokov ich na Slovensko z tejto alpskej krajiny prišlo viac ako štyri stovky. 

Kamióny s polohovateľnými posteľami a stolíkmi zavítali prvý júnový týždeň aj na Myjavu. V procese organizovania a zaslania zdravotníckych pomôcok do myjavskej nemocnice sa výrazne angažoval výkonný predseda Rádu maltézskych rytierov zo Švajčiarska Guido Stöckli.  

Stretnutie na župe bolo poďakovaním za pomoc, ktorá smerovala do Nemocnice s poliklinikou v Myjave v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Po ňom viedli kroky vzácnej návštevy zo Švajčiarska aj do ostatných dvoch krajských nemocníc – do Nemocnice s poliklinikou v Prievidzi so sídlom v Bojniciach a do Považskej Bystrice. „Rád by som poďakoval pánovi Stöcklimu a Rádu maltézskych rytierov za dary, ktoré poskytli myjavskej nemocnici. Ušetrené finančné prostriedky, ktoré by smerovali na nákup lôžok, tak môžeme investovať do rekonštrukcií či obstarania nových prístrojov,“ skonštatoval trenčiansky župan Jaroslav Baška na stretnutí, ktoré sa nieslo v priateľskom duchu. Predseda TSK na ňom zároveň vzácneho hosťa oboznámil s investíciami do všetkých troch župných nemocníc. „Záleží nám na poskytovaní správnej a primeranej zdravotnej starostlivosti. Dôkazom je 20 mil. eur investovaných do zlepšenia našich nemocníc za posledné štyri roky z rozpočtu župy,“ dodal. Veľký objem finančných prostriedkov podľa slov trenčianskeho župana smeruje do rekonštrukcie budov nemocníc, vybavenia operačných sál a na celkové zlepšenie zdravotnej starostlivosti. 

V bojnickej a považskobystrickej nemocnici si Rytier veľkého kríža Rádu maltézskych rytierov Guido Stöckli prezrel vybavenie nemocničných izieb na jednotlivých oddeleniach. „Je pre mňa veľmi dôležité, že môžeme pomáhať aj takýmto spôsobom – poskytnutím postelí či stolíkov. V rámci návštevy som sa prišiel pozrieť na situáciu v nemocniciach a ich zariadenie,“ uviedol Guido Stöckli. Poskytovanie darov v podobe elektrických polohovateľných postelí, stolíkov či iného zdravotníckeho alebo školského materiálu na Slovensko by nebolo možné bez veľmi dobrých vzťahov Rádu maltézskych rytierov s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky vo Švajčiarsku, čo vyzdvihol aj výkonný predseda Rádu maltézskych rytierov Švajčiarsko. Slovenská ambasáda v Berne prípadným záujemcom pomáha pri koordinácii aktivít, ktoré súvisia so zabezpečením materiálnej pomoci.

Za organizáciu dodávok s rôznorodými zdravotníckymi pomôckami si Guido Stöckli prevzal v roku 2011 Cenu ministra zdravotníctva SR za svoju nezištnú a obetavú prácu, ktorú vykonáva v prospech slovenských nemocníc i zariadení sociálnych služieb. 

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK