Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do súťaže, ktorú TSK vyhlasuje v rámci Európskeho roka kultúrneho dedičstva, sa môžu zapojiť všetci obyvatelia kraja

Hmotné i nehmotné kultúrne pamätihodnosti Trenčianskeho kraja budú počas tohto roka múzou všetkých umelcov. Na tých najúspešnejších čaká fotoaparát, ktorý ihneď vyvolá fotografiu, voľné vstupy na hrady a zámky v Trenčianskom kraji a mnoho iných zaujímavých cien.

Pri príležitosti Európskeho roka kultúrneho dedičstva sa Trenčiansky samosprávny kraj rozhodol vyhlásiť tvorivú súťaž s názvom Naše dedičstvo – naša múza, ktorej cieľom je poukázať na rozmanitosť kultúry i pamiatok v regióne. Trenčianska župa sa môže pýšiť nielen jedenástimi hradmi a zámkami, ale aj množstvom významných rodákov, bohatým folklórom či ľudovými tradíciami. „Som hrdý na to, že z Trenčianskeho kraja pochádza toľko významných osobností. Narodil sa tu Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Milan Rastislav Štefánik či Alexander Dubček. V rámci kultúrneho dedičstva kraja nesmieme opomenúť ani Trenčiansky hrad ako perlu Považia či všetky ľudové zvyky, ktoré stále žijú napríklad na myjavských kopaniciach. Toto všetko spadá do kultúrneho dedičstva, na ktoré môžu byť obyvatelia nášho kraja právom pyšní,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. K najvzácnejším kultúrnym pokladom Trenčianskeho kraja patrí aj Tylová čipku Myjavskej pahorkatiny, ktorá je od minulého roku zapísaná aj do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Ako napovedá aj samotný názov súťaže, naše dedičstvo sa v najbližších mesiacoch stane našou múzou. Úlohou súťažiacich bude totiž zvečniť čokoľvek, čo súvisí s kultúrnym dedičstvom Trenčianskeho regiónu. Možnosti sú neobmedzené, pretože súťažné práce môžu byť kresby, maľby, koláže, básne, piesne, fotografie alebo keramika či počítačová grafika a iné. Fantázii sa medze nekladú a do súťaže budú zaradené všetky príspevky, ktoré korešpondujú s uvedenou tematikou. O víťazovi rozhodnú ľudia na facebookovej fanpage Trenčianskeho samosprávneho kraja, kde budú všetky súťažné diela zverejnené. Ten, kto získa najviac LIKE (páči sa mi to) sa umiestni na prvom mieste.

Zapojiť sa môže ako jednotlivec, tak aj skupinka viacerých súťažiacich, ktorí sa podieľali na jednom spoločnom diele. Víťaz získa fotoaparát, ktorý okamžite vyvolá fotografiu alebo tablet. Zároveň dostane od Trenčianskeho samosprávneho kraja voľné vstupenky na Trenčiansky hrad, do Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, do Kúrie Ambrovec v Beckove a do Hvezdárne Partizánske, všetky v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Víťazi sa navyše budú môcť vďaka partnerom súťaže pozrieť na Bojnický zámok, Čachtický i Beckovský hrad. Tí, ktorí obsadia striebornú a bronzovú priečku nemusia zúfať. Voľné vstupenky do spomenutých inštitúcií, ktoré zriaďuje TSK sú nachystané aj pre nich spolu so zaujímavou knižkou a vecnými cenami od TSK.   

Úplné znenie pravidiel súťaže Naše dedičstvo – naša múza nájdete na webovom sídle Trenčianskeho samosprávneho kraja.

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK