Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka prezentovala prínosy systému duálneho vzdelávania aj Trenčianska župa

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) je v oblasti systému duálneho vzdelávania (SDV) už dlhodobo celoslovenským lídrom spomedzi vyšších územných celkov. Svoje skúsenosti župa prezentovala na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne počas pracovného stretnutia subjektov zapojených do SDV.

Pod hlavičkou Slovak business agency (SBA) sa v piatok 22. júna 2018 v akademických priestoroch Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka uskutočnilo pracovné stretnutie subjektov zapojených do systému duálneho vzdelávania. Rokovania sa zúčastnili zástupcovia malých a stredných podnikov, regionálny koordinátor SDV pre Trenčiansky kraj zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, Eva Žernovičová, vedúca Oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Úradu TSK, zástupcovia Strednej odbornej školy pod Sokolicami v Trenčíne a Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne, obe v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Trenčíne.

Trenčiansky samosprávny kraj sa už tri roky drží na prvej priečke v počte žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania spomedzi všetkých krajov na Slovensku. „Ako samosprávny kraj v oblasti vzdelávania vychádzame zo Stratégie rozvoja stredného odborného školstva v TSK na roky 2013-2020, cieľom ktorej je vychovávať mladých ľudí pre potreby trhu práce, nie pre úrady práce. Snažíme sa  podporovať odborné vzdelávane všetkými možnými spôsobmi, ktoré máme k dispozícii. Veľmi nám v tom pomáha jedinečný projekt s názvom Hrdina remesla, pomocou ktorého chceme zvýšiť záujem žiakov ZŠ o odborné vzdelávanie. V rámci neho tiež TSK poskytol zo svojho rozpočtu  základným školám v kraji notebooky, programovateľné stavebnice alebo pracovné náradie, určené na rozvoj manuálnych zručností žiakov 2. Stupňa ZŠ,” povedala Eva Žernovičová.

Zuzana Prekopová zo spoločnosti Agrofarma a Ľubomír Kočiš z nábytkárskej firmy Kočiš sa ako zástupcovia malého a stredného podnikateľského sektoru v rámci Trenčianskeho kraja zhodli na tom, že v zatraktívňovaní jednotlivých študijných a učebných odborov treba pokračovať na úrovni základných škôl i prostredníctvom kariérneho poradenstva. „Trenčianska župa plánuje zriadiť Krajské centrum kariérneho poradenstva, ktoré bude kontaktným miestom pre výchovných poradcov, zamestnávateľov, žiakov a ich rodičov,” dodala Žernovičová.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK