Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O dotáciu TSK zatiaľ požiadalo viac ako 220 subjektov, žiadať možno už len necelé dva týždne

Dotačný systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na podporu zážitkových akcií i nákup potrebného kultúrneho či športového vybavenia je otvorený od začiatku nového roka. Predložiť žiadosť o finančný príspevok je možné už len necelé dva týždne.

Šancu požiadať o finančné prostriedky z dotačného systému TSK na organizáciu rôznych kultúrno-spoločenských či športových podujatí, akcií z oblasti sociálneho zabezpečenia či nákup vybavenia sa rozhodlo zatiaľ viac ako 220 žiadateľov. Sú medzi nimi nielen mestá a obce v Trenčianskom kraji, ale aj množstvo fyzických i právnických osôb či združení. „Najviac žiadostí bolo zatiaľ na župný úrad doručených z okresu Trenčín, naopak najmenšie zastúpenie má okres Myjava. Z hľadiska právnej formy vedú zatiaľ rôzne občianske združenia či spolky pred obcami a mestami v Trenčianskom kraji. Dva týždne však ešte môžu toto rozloženie zmeniť,“ uviedla vedúca Odboru finančného Úradu TSK Renáta Ozimová s tým, že v rámci dotačného systému TSK je tento rok určených na prerozdelenie 300 tisíc eur.

Z oblastí podpory bude, tak ako po minulé roky, najviac finančných prostriedkov z dotačného systému smerovať na organizáciu kultúrno-spoločenských podujatí pre obyvateľov kraja. Župa zatiaľ eviduje viac ako 120 žiadostí z oblasti kultúry, ktoré predstavujú viac ako polovicu doručených žiadostí. Obyvatelia i návštevníci obcí a miest sa počas celého roka môžu tešiť na nezabudnuteľné zážitky.

Šport je druhou najčastejšie zastúpenou oblasťou z doručených žiadostí. Doposiaľ ich bolo na župu doručených viac ako 70. Trenčiansky kraj tak počas celého roka bude nielen kultúrne, ale aj športovo žiť. V oblasti sociálneho zabezpečenia podporí župa finančnými prostriedkami taktiež organizáciu seminárov na rôzne témy, no žiadateľom v tejto oblasti pravidelne prispieva aj na rekondičné pobyty či letné tábory.     

Minulý rok sa počet žiadostí, ktoré prišli na župný úrad, ustálil na čísle 340. Necelé dva týždne pred uzatvorením dotačného systému TSK je tohtoročný počet predložených žiadostí 223. Oproti minulému roku však bola pre rok 2018 schválená suma vyššia o 50 tisíc eur. Župa sa s každoročným nárastom predložených žiadostí totiž rozhodla uspokojiť väčší počet žiadateľov a podporiť kultúrne, spoločenské i športové dianie v regiónoch.       

Ako možno podať žiadosť o dotáciu?

Vyplnenú žiadosť s požadovanými údajmi spolu s povinnými prílohami je potrebné doručiť na župný úrad v termíne do 30. apríla 2018. V príslušnom kalendárnom roku si žiadateľ môže podať len jednu žiadosť, pričom jej maximálna výška, ktorá mu bude schválená, môže tvoriť len polovicu z rozpočtu akcie. Maximálna výška dotácie z dotačného systému TSK je ohraničená sumou 3 300 eur. Všetky informácie, ako podať žiadosť a aké sú jej povinné prílohy, nájdete v sekcii Financie v rubrike Dotácie a príspevky.  

Ak máte zaujímavý nápad na usporiadanie kultúrneho či športového podujatia pre ľudí, príp. máte záujem zorganizovať seminár na tradičnú či nezvyčajnú tému alebo poznáte súbor či skupinu, ktorú by potešili napríklad nové kroje, tak neváhajte a vyplňte žiadosť o dotáciu.          

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK