Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pod hradom Matúša Čáka diskutovali o potrebe kvalifikovanej pracovnej sily

Piano club v Trenčíne sa v utorok 19. júna 2018 stal dejiskom diskusie klubu Hospodárskych novín, zameranej na podnikanie v Trenčianskom kraji či potrebu získavania kvalifikovanej pracovnej sily. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v diskusii zastupoval jeho podpredseda Jozef Trstenský.

Trenčiansky kraj patrí medzi tie regióny Slovenska, ktoré dosahujú nízke čísla nezamestnanosti, no zároveň sa potykajú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. O tom, ako tieto problémy môžu firmy riešiť, kde nájsť vhodných kvalifikovaných zamestnancov a či je riešením zamestnávať ľudí zo zahraničia pojednávala diskusia s podtitulom „Ako podnikať, keď chýbajú ľudia?“, ktorú zorganizoval klub Hospodárskych novín v krajskom meste Trenčín.

Medzi účastníkmi diskusie bol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec, člen predstavenstva Trenčianskej regionálnej komory SOPK Andrej Markovič, manažérka centra firemnej klientely Trenčín Unicredit Bank Natália Urbanová, zástupca spoločnosti Bisnode Michal Dobiáš a podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jozef Trstenský. Celú diskusiu viedla a moderovala šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková.

Diskutujúci sa spoločne zhodli, že v trenčianskom regióne sú vytvorené vhodné podmienky pre podnikanie, avšak chýba v ňom kvalifikovaná pracovná sila. Problém s nedostatkom potrebnej kvalifikovanej pracovnej sily však nemá len Trenčiansky kraj a Slovensko, ale aj viacero zahraničných krajín. Jednou z možností, ako získať kvalifikovanú pracovnú silu, je aj systém duálneho vzdelávania. „Poslaním Trenčianskeho samosprávneho kraja je pripravovať žiakov našich stredných škôl tak, aby v budúcnosti našli uplatnenie na trhu v práce a vo firmách sídliacich v regióne. TSK patrí dlhodobo medzi lídrov v systéme duálneho vzdelávania spomedzi samospráv na Slovensku. V súčasnosti máme v duáli takmer 600 žiakov. Dôležitý je hlavne nábor žiakov už na základných školách a osveta rodičov,“ povedal podpredseda TSK Jozef Trstenský.

Trenčianska župa je známa silným priemyselným zázemím, preto sa diskutujúci venovali aj odvetviam, ktoré v regióne chýbajú a s ktorými by mohli zamestnávatelia preraziť. Na rad prišla aj v súčasnosti aktuálna téma v kraji, a to útlm baníctva na hornej Nitre a s ňou spojená skrytá rezerva pracovnej sily práve v baníkoch. Okrem iného sa diskutujúci venovali malým a stredným podnikateľom, zjednodušeniu byrokracie či cestovnému ruchu v kraji.

Súčasťou večerného programu bolo aj vyhlásenie výsledkov v poradí 4. ročníka TOP 10 firiem regiónu. Súťaž je zameraná na najlepšie malé a stredné podniky v danom regióne Slovenska a jej cieľom je oceniť najzdravšie firmy v piatich kategóriách.

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK