Prehľad očakávaných udalostí v 30. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 30. týždni roku 2018.

Pondelok, 23. júl 2018

V pondelok 23. júla 2018 bude o 10.00 h v administratívnej budove Trenčianskeho samosprávneho kraja na 7. poschodí zasadať pracovná skupina k projektom budovania cyklistickej infraštruktúry – Vážska cyklotrasa.

Štvrtok, 26. júl 2018

Na mestskom úrade v Prievidzi sa vo štvrtok 26. júla 2018 od 10.00 h do 12.00 h uskutoční pracovné rokovanie zástupcov primátorov a starostov z okresu Prievidza spoločne s delegáciou z Grécka, z uhoľného regiónu Západné Macedónsko. Témou rokovania bude možná spolupráca a výmena  skúseností uhoľných regiónov v procese premeny.

Základná organizácia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých č. 1 Trenčín pozýva vo štvrtok 26. júla 2018 o 15.00 h na Anna bál, ktorý sa bude konať na Ulici Falešníka v jedálni oproti Kauflandu v Trenčíne.

Sobota, 28. júl 2018

Bežecké podujatie s názvom Beh cez Plešovicu sa uskutoční v sobotu 28. júla 2018 so začiatkom behu o 10.00 h spred Domu kultúry v obci Krasno. Pre súťažiacich i návštevníkov je pripravené občerstvenie. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Medailové ceremoniály a záverečný ceremoniál 8. Majstrovstiev Európy nepočujúcich v bedmintone a prvých Majstrovstiev Európy v bedmintone nepočujúcej mládeže sa bude konať v sobotu 28. júla 2018 od 18.00 h. Podujatie organizuje Deaflympijský výbor Slovenska s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Starosta obce Liešťany pozýva na prvý ročník Dňa obce Liešťany, ktorý sa uskutoční v sobotu 28. júla 2018 o 15.00 h v športovom areáli TJ Športklub. V kultúrnom programe vystúpia Folklórny súbor (FS) Lieska, FS Nevidzianka, sestry Bacmaňákové, skupina Black Band, Tomáš Bezdeda a o tanečnú zábavu sa postará hudobná skupina Experti. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V sobotu 28. júla 2018 od 15.00 h sa v obci Papradno, časť Podjavorník, osada Kŕžeľ bude konať 4. Stretnutie Kŕžľanov, stretnutie rodákov a priateľov chalupárenia, ktoré sa opakuje každých 5 rokov. Podujatie začne Kŕžľanskou hymnou a vztýčením zástavy, vystúpia mladí Kŕžľania, folklórna skupina Podžiaran a heligonkárky  Kališíkové.

Stretnutie cykloturistických patriotov na Veľkej Javorine s názvom Javorina tour sa uskutoční v sobotu 28. júla 2018 o 14.00 h. Každý cykloturista získa pamätný odznak slávností.  Záštitu nad podujatím prebral aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Podujatie organizuje Združenie bratstva Čechov a Slovákov Javorina.

Osemnásty ročník nočnej hasičskej súťaže v Mostišti sa bude konať v sobotu 28. júla 2018 od 21.30 h v areáli DHZ Mostište. Súťažiť budú muži i ženy v disciplíne požiarny útok. Do tanca zahrá DJ Roso. Súťaž sa uskutoční s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Obec Šišov, Mikroregión Suchodolie v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na oslavy 905. výročia prvej písomnej zmienky o obci Šišov a na Deň Suchodolia. Oslavy začínajú o 12.00 h v areáli parku v súťaži vo varení gulášu, pokračovať budú kultúrnym programom o 15.00 h a tanečnou zábavou o 18.00 h. Podujatie je realizované s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V rámci osláv 10. výročia Slovenského koseckého spolku sa v sobotu 28. júla 2018 od 9.30 h na futbalovom štadióne a priľahlých lúkach v obci Cigeľ uskutoční 8. ročník Cigeľskej kosy a 9. kolo Slovenskej koseckej ligy v kosení ručnou kosou. V rámci kultúrneho programu vystúpia Folklórna skupina Hájiček, Ľudová hudba Braňa Jakubiska, Hudobná skupina Black Band a Hudobná skupina Astero Nováky. Pripravené sú aj sprievodné atrakcie pre deti, handmade predajné stánky a bohaté občerstvenie. Podujatie organizuje Regionálne kultúrne centrum Prievidza v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja spoločne s obcou Cigeľ a Slovenským koseckým spolkom. Organizáciu Cigeľskej kosy finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Rotary club Trenčín Laugaricio pozýva v sobotu 28. júla 2018 v popoludňajších hodinách do priestorov Kaviarne na ceste v Katovom dome na ul. Matúšova 70 na záverečné stretnutie medzinárodného tábora zameraného na ľudové tradície a poznanie krás Slovenska pre zahraničných študentov vo veku od 16 do 18 rokov.

Klub xRoad Bánovce and Bebravou a TJ Slávia Športové gymnázium Trenčín organizujú Majstrovstvá Slovenska mládeže v cestnej cyklistike. V sobotu 28. júla 2018 od 13.00 h je pripravená časovka jednotlivcov v obci Podlužany po obec Timoradza. V nedeľu 29. júla 2018 sa so štartom o 10.00 h v obci Zlatníky uskutoční pretek jednotlivcov v kategórii Elite. Na okruhu dlhom 21 kilometrov sa očakáva účasť viac ako 450 štartujúcich nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Cyklopodujatie sa koná vďaka podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje v sobotu 28. júla 2018 od 9.00 h do 18.00 h na Trenčianskom hrade podujatie s názvom Remeselné okienko. Tešiť sa môžete na ukážky tkania na krosnách, točenie na hrnčiarskom kruhu či na prednášku s etnografom a ukážku Habánskej keramiky zo zbierok Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Obec Višňové pozýva v sobotu 28. júla 2018 o 13.00 h na Najväčší rozprákový les Čachtice - Višňové. Rozprávkovy les, ktorý sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja začne na ihrisku pri potoku vo Višňovom.

Nedeľa, 29. júl 2018

Pri príležitosti osláv 100. výročia Československa sa v nedeľu 29. júla 2018 uskutočnia v poradí 26. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine. Podujatie začína o 9.00 h položením vencov pri pamätníku. Počas celého dňa je pripravený bohatý kultúrny a hudobný program. Záštitu nad slávnosťami prebral aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. Oslavy podporil finančne aj Trenčiansky samosprávny kraj.

V nedeľu 29. júla 2018 o 11.00 h sa v obci Modrovka uskutoční Beh okolo hradu Tematín. Pre všetkých účastníkov je pripravený kultúrny program, občerstvenie i medaile. Podujatie finančne podporil v rámci dotačného systému Trenčiansky samosprávny kraj.

Oslavy 775. výročia prvej písomnej zmienky o obci Tuchyňa sa budú konať v nedeľu 29. júla 2018 od 15.30 h. Vystúpia Speváky súbor Tuchyňka, Maroš Banga, Trenčianska dvanástka a Dušan Grúň. Starostka obce zároveň ocení osobnosti Tuchyne. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Aj tento rok pripravila Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pre svojich návštevníkov kreatívne prázdninové podujatie Leto v galérii 2018. Každú sobotu počas letných prázdnin (júl, august) oživia nádvorie galérie tvorivé aktivity, a to tvorivé dielne, workshopy, hry, stretnutia s umelcami či komentované prehliadky výstav. Novinkou tohtoročného leta budú literárne večery s názvom Divotvorba.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu autorskej tvorby Vladislava Mádra s názvom Ľudia z Manhattanu. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom si návštevníci budú môcť pozrieť portrétnu výstavu fotografií až do 28. júla 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na interaktívnu výstavu Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Nahliadnuť do tajov Da Vinciho vynálezov môže široká verejnosť až do 30. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

Vždy posledný štvrtok v mesiaci od 16.00 h pozýva Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja do priestorov Kongregačnej sály Trenčianskeho múzea na podujatie s názvom Čo ukrýva depozitár, alebo pohľady do minulosti s... . Vo štvrtok 26. júla 2018 je naplánovaná prednáška Habáni a ich keramika v zbierkach Trenčianskeho múzea. Exponáty zo stretnutí budú vystavené vždy mesiac po uskutočnenej prednáške v priestoroch Letnej veže na Trenčianskom hrade.

autor: mp