Prehľad očakávaných udalostí v 34. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 34. týždni roku 2018.

Pondelok, 20. august 2018

Obec Uhrovec, Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske múzeum v Trenčíne a Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne pozývajú v pondelok 20. augusta 2018 o 16.00 h do obce Uhrovec na spomienkové stretnutie Alexander Dubček – 50. výročie Pražskej jari. Pri príležitosti okrúhleho výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa si účastníci podujatia uctia pamiatku vzácneho človeka a významnej osobnosti moderných dejín Slovenska – Alexandra Dubčeka položením vencov k pamätným tabuliam pri Rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Súčasťou spomienkového stretnutia bude aj prehliadka pamätnej izby významného rodáka, prezentácia výstavy o Alexandrovi Dubčekovi, bulletinu na tému Alexander Dubček – osobnosť a symbol Pražskej jari.

Mesto Dubnica na Váhom pozýva v dňoch 20. – 26. augusta 2018 na jubilejný 25. ročník Dubnického folklórneho festivalu (DFF) s medzinárodnou účasťou. Počas celého týždňa je pripravený pestrý a bohatý kultúrny program, ktorý odštartuje Festivalové kino Jánošík v pondelok a v utorok o 20.00 h na Nádvorí Dubnického kaštieľa. V piatok všetkých potešia trhy umeleckých remesiel na pešej zóne pred Obchodným strediskom Máj a o 19.30 h otvárací ceremoniál 25. ročníka Dubnického folklórneho festivalu v priestoroch kaštieľa. Umelecké trhy budú pokračovať aj v sobotu a o 10.00 h sa mestom vyberie krojovaný sprievod. Súčasťou programu sú aj Oslavy SNP o 14.00 h, kultúrny program PARADZINA o 20.20 h či veľký hudobný festivalový ohňostroj. Nedeľa sa bude niesť v duchu slovensko-poľskej festivalovej omše o 10.00 h a podujatie vyvrcholí galaprogramom s vyhlásením laureáta 25. ročníka DFF o 15.00 h.

Utorok, 21. august 2018

V utorok 21. augusta 2018 sa o 17.00 h v priestoroch Mestskej veže v Trenčíne bude konať vernisáž výstavy s názvom Pražská jar pod hradom Matúša Čáka. Podujatím si chce mesto Trenčín pripomenúť významnú historickú udalosť – vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa z roku 1968. Program bude pokračovať svätou omšou za obete komunistického režimu v Piaristickom kostole sv. Františka Xaverského o 18.00 h a ukončí ho koncert Jana Kryla o 19.00 h na Mierovom námestí.

V termíne od 21. augusta do 15. októbra 2018 sa bude v priestoroch Štátneho archívu v Trenčíne na Kožušníckej ulici konať výstava archívnych dokumentov s názvom Rok 1968 v Trenčíne. Návštevníci si ju môžu prísť pozrieť od pondelka do štvrtku, vždy v čase od 8.00 h do 15.00 h.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Klub kultury Uherské Hradiště a autor Antonín Kostka pozývajú v utorok 21. augusta 2018 o 17.00 h do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na vernisáž výstavy čiernobielych bromostrieborných želatinových fotografií s názvom MÁ VLÁRA. Súčasťou vernisáže bude aj uvedenie do života autorovej novej knihy s rovnomenným názvom. Podujatie sa koná v rámci Dní českej a slovenskej kultúry. Pozrieť si ho môžete od pondelka do piatku, vždy v čase od 8.00 h do 17.00 h, a to až do 28. septembra 2018. Viac informácií na www.tnos.sk.

Streda, 22. august 2018

V areáli Minigolfu v Prievidzi sa v stredu 22. augusta 2018 o 10.00 h bude konať stretnutie na tému Internet ako zdroj informácií a zábavy aj pre seniorov, II. ročník. Občianske združenie Seniori sami sebe si pre všetkých účastníkov stretnutia pripravili zaujímavý program. Tešiť sa môžete na prácu s elektronickou čítačkou kníh a tabletom, vedomostnú súťaž a opekačku. Akciu podporil Trenčiansky samosprávny kraj prostredníctvom Participatívneho-komunitného rozpočtu 2018.

Kino LASTOVIČKA v Dubnici nad Váhom pozýva v stredu 22. augusta 2018 o 19.00 h na premiéru troch dokumentárnych filmov o vybraných javoch ľudovej kultúry s názvom KONTRA – Kontexty tradícií. Projekt má za cieľ vyhľadávať a prezentovať nepoznané a málo známe fakty o tradičnej ľudovej kultúre a jej útočiskách v súčasnosti. Program pozostáva z filmov Sverepeckí čvíkotári, Po stopách Izabelly a Čerti Bielych Karpát.

Štvrtok, 23. august 2018

V rámci projektu cezhraničnej spolupráce a pri príležitosti 150. výročia narodenia Samuela Jurkoviča pozýva mesto Brezová pod Bradlom vo štvrtok 23. augusta 2018 o 10.00 h do Národného domu Štefánikovcov na seminár s názvom Dušan Samuel Jurkovič – náš architekt. Návštevníci sa môžu tešiť na témy: Jurkovičov koncept architektúry, Koncepcia sociálneho bývania v diele Dušana Jurkoviča a jeho spolupráca s firmou Baťa v Zlíne, Stopy Dušana Jurkoviča v modranskom prostredí a mnohé ďalšie. Súčasťou programu je aj spomienková slávnosť pri Dejinnom pamätníku – mieste posledného odpočinku Dušana Samuela Jurkoviča.

Piatok, 24. august 2018

Obec Miezgovce a Združenie obcí Uhrovská dolina v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývaju v piatok 24. augusta 2018 do obce Miezgovce, kde sa budú konať v poradí XII. Mikroregionálne slávnosti Združenia obcí Uhrovská dolina a Oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania. Program otvoria slávnostné príhovory o 17.00 h a dobrú náladu prinesie aj vystúpenie Folklórneho súboru Uhrovčan. O 18.00 h odštartuje Beh SNP v žiackych kategóriách. Pietny akt kladenia vencov, ktorým si účastníci pripomenú historické udalosti bude o 19.00 h. Bohatý program bude pokračovať aj vo večerných hodinách – otvorenie zrekonštruovanej hasičskej zbrojnice, zapálenie vatry, vystúpenie súboru donských kozákov VOĽNIJ DON a ohňostroj. Pochutnať si môžete aj na tradičných miezgovských zabíjačkových špecialitách, guláši z diviny či opekačke. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj a uskutoční sa pod záštitou predsedu TSK Jaroslava Bašku.

Sobota, 25. august 2018

V sobotu 25. augusta 2018 sa na Námestí SNP v Partizánskom budú konať oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania a oslavy Dňa ústavy Slovenskej republiky, so začiatkom o 9.00 h. Úvod bude patriť Vojenskej dychovej hudbe, po ktorej začnú príhovory hostí, spojené s pietnym aktom kladenia vencov. O 10.00 h predvedie Klub vojenskej histórie Trenčín ukážky historických bojov.

V sobotu 25. augusta 2018 odštartuje v Novej Dubnici najstarší MTB maratón na Slovensku – Novodubnický maratón. V poradí 24. ročník obľúbeného podujatia ponúkne hneď niekoľko kategórií – NIVEA KING, HARD, KLASIK, MAYO BASIC, MAYO FAMILY, či novinku e-bike, so štartom už od 8.00 h. Tešiť sa môžete aj na bubnovú show Campana Batucana či koncert súboru Villalbilla de Burgos zo severného Španielska. Vyhlásenie výsledkov kategórie e-bike bude o 16.16 h, cyklistických kategórií a špeciálnych cien o 17.17 h. Viac informácií na www.maraton.sk.

Občianske združenie CHAmPIoN CLUB Dubnica nad Váhom pozýva v sobotu 25. augusta 2018 v čase od 10.00 h do 16.00 h na športové podujatie s názvom CHAMPION.RACE 2018 – najťažší pretek na Považí. Miestom konania bude Gazdovstvo UHLISKÁ v Nemšovej – Trenčianskej Závade. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Kostolná-Záriečie si tento rok pripomína významné výročie – 700 rokov od prvej písomnej zmienky o obci Kostolná a 420. výročie najstaršej písomnej zmienky o obci Dolné Záriečie. Pri tejto príležitosti sa budú v termíne od 25. do 26. augusta 2018 konať oslavy s bohatým programom. V slávnostnom programe s názvom Pozdrav našej obci vystúpia v sobotu o 14.00 h deti z materskej školy, Spevácka skupina Studienka, Mužská spevácka skupina Škrupinka, Detský folklórny súbor Nezábudky či hudobné skupiny PELL_MELL 59 a Dríst. Nebude chýbať ani oceňovanie zaslúžilých občanov obce a predstavenie monografie o obci. Program vyvrcholí o 19.00 h tanečnou zábavou so skupinou Na kolená.

Obec Lubina a Oblastná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Novom Meste nad Váhom pozývajú v sobotu 25. augusta 2018 na Krajské oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania na vrchu Roh pri Lubine. Slávnostný program začne o 11.30 h položením venca k domu, v ktorom žil kpt. Miloš Uher, spomienkové podujatie pri pamätníku na vrchu Roh bude o 14.00 h. V kultúrnom programe, ktorý odštartuje o 14.45 h v prírodnom amfiteátri vystúpi Dychová hudba BUČKOVANKA, Spevácka skupina BUKOVČANÉ, František a Vojta Nedvědovci a o 19.00 h sa môžete tešiť na Stretnutie generácií pri Vatre priateľstva a bratstva. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania a osláv 660. výročia prvej písomnej zmienky o obci Poluvsie sa v sobotu 25. augusta 2018 budú na futbalovom ihrisku v Poluvsí konať oslavy s bohatým kultúrnym programom. Oficiálne otvorenie podujatia bude o 13.00 h, už o 13.15 h sa môžete tešiť na futbalový zápas a o 15.00 h na kopanie jedenástok a súťaže pre deti. V kultúrnom programe vystúpi skupina 2SP BAND, Detský folklórny súbor Malá Lubená a Folklórna skupina Lubená. O 19.00 h bude zapálená vatra a nebude chýbať ani tombola. Súčasťou osláv je aj výstava techniky Dobrovoľného hasičského zboru Poluvsie a chutné občerstvenie. Podujatie podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

V poradí 21. ročník Dožinkových slávností sa bude konať v sobotu 25. augusta 2018 o 15.30 h v športovom areáli Telovýchovnej jednoty v obci Diviaky nad Nitricou. V hlavnom programe vystúpi Ondrej Kandráč, Detský folklórny súbor Studnička a Folklórny súbor Bukovec. Súčasťou podujatia je aj ľudová veselica spojená s tombolou. Podujatie pripravila Obec Diviaky nad Nitricou v spolupráci s AGROSPOL PPD.

Trenčiansky samosprávny kraj, mesto Bánovce nad Bebravou, mesto Partizánske, obec Uhrovec a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín pozývajú v sobotu 25. augusta 2018 na Krajské oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania na Jankovom Vŕšku. Už o 14.45 h si návštevníci budú môcť pozrieť historickú ukážku bojov z II. svetovej vojny, vychutnať koncert vojenskej hudby či pochod Nesmrteľného pluku. Pietny akt kladenia vencov bude o 16.00 h, po ňom sa prihovoria so slávnostným prejavom pozvaní hostia. V kultúrnom programe vystúpi Dychová hudba Hradišťanka, Folklórny súbor Jánošík – senior, Ľudová hudba Olšiakovci, sólisti donského kozáckeho chóru VOLNIJ DON a Paľo Drapák. Už tradične bude o 19.30 h zapálená vatra a atmosféru dotvorí vystúpenie Duo harmoniky. Súčasťou programu sú aj zaujímavé sprievodné podujatia – 48. ročník Hádzanárskeho turnaja, Výstava k SNP a II. svetovej vojne s názvom Nezabúdajme na spoločnú históriu a Výstava výstroja a výzbroje z II. svetovej vojny.

Nedeľa, 26. august 2018

V nedeľu 26. augusta 2018 pozýva Obec Lúky a Folklórna skupina Javorník Lúky na Bartolomejský jarmok. Pripravený je bohatý kultúrny program už od 13.00 h si v obradnej sieni obecného úradu môžete pozrieť vernisáž k otvoreniu výstavi k zápisu Fujary Trombity do kultúrneho nehmotného dedičstva Slovenska. V kultúrnom programe pred kultúrnym domom vystúpi od 15.00 h Folklórna skupina Javorník, Cimbalová a gajdošská muzika Jožka Černíka zo Zlína, Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca, Turčianski fujaristi, Dychová hudba Miklovci a mnoho ďalších. V čase od 9.00 h do 18.00 h si môžete pozrieť prezentáciu ľudových výrobkov spojenú s predajom. Nebudú chýbať ani atrakcie pre deti – kolotoče a ukážky práce na hrnčiarskom kruhu či maľovanie na tvár.

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Dohňany pozýva v nedeľu 26. augusta 2018 o 10.00 h do areálu DHZ Dohňany, kde sa bude konať 4. ročník Detskej hasičskej súťaže. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Jasenica pozýva v nedeľu 26. augusta 2018 na tradičné a obľúbené podujatie - Jasenické nôtenie. Program začne o 9.30 h slávnostnou svätou omšou v kultúrno-športovom areáli obce a pokračovať bude o 10.30 h kultúrnym programom s názvom Jasenické nôtenie a o 15.00 h pásmom Na doline je dedina. Okrem hlavného programu obec pripravila aj mnohé sprievodné aktivity - prezentáciu remeselných výrobkov, zábavné atrakcie pre deti, preteky na bicykloch a odrážadlách či Rozprávkovú cestu okolo školy. Už od 10.00 h si návštevníci môžu pozrieť aj výstavu s názvom Jasenica v premenách času od autorky prvej slovenskej detskej operety Anny Ivanovej, ktorá bude nainštalovaná v zasadačne obecného úradu. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Aj tento rok pripravila Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pre svojich návštevníkov kreatívne prázdninové podujatie Leto v galérii 2018. Každú sobotu počas letných prázdnin oživia nádvorie galérie tvorivé aktivity, a to tvorivé dielne, workshopy, hry, stretnutia s umelcami či komentované prehliadky výstav. Novinkou tohtoročného leta budú literárne večery s názvom Divotvorba.

Inšpiratívnu výstavu prác študentov Súkromnej strednej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici s názvom Hračka si do 23. augusta 2018 budú môcť pozrieť návštevníci Letnej galérie RegionArt pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Medzi vystavenými exponátmi dominuje hračka – iná, ako ju poznáme z pultov tradičných obchodov, najmä vďaka použitým materiálom, farebnosti a invenčnosti spracovania. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenským zväzom telesne postihnutých pozýva na výstavu „Svet, ako ho vidíme my“. Výstavu výtvarných prác ľudí s telesným a ťažkým telesným postihnutím nájdu návštevníci vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 31. augusta 2018. Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Nové Mesto nad Váhom Jozefa Trstenského a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk