Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 8. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 8. týždni roku 2018.

Utorok, 20. februára 2018

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pozýva na slávnostné uvedenie Zborníka Trenčianskeho múzea v Trenčíne 2017 do života, spojené s jeho prezentáciou v utorok 20. februára 2018 o 16.00 h do Kongregačnej sály Trenčianskeho múzea v Trenčíne na Mierovom námestí. Okrem zamestnancov Trenčianskeho múzea do zborníka prispel aj nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák či riaditeľ Štátneho archívu v Trenčíne Peter Brindza.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 20. februára 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne, kde sa bude konať beseda s bádateľom a autorom literatúry faktu Milanom Zachom Kučerom. Beseda bude spojená s prezentáciou autorovej novej knihy Největší tajemství Třetí říše – Případ zlatého vlaku.

Štvrtok, 22. februára 2018

Vo štvrtok 22. februára 2018 sa o 9.00 h v Partizánskom bude konať II. Medzinárodná špeciálno-pedagogická konferencia s medzinárodnou účasťou na tému Diagnostika, terapia a intervencia detí s vývinovými poruchami učenia a správania v inklúzii. Súčasťou konferencie je aj výtvarná súťaž pre deti s názvom Dyslexia očami nedyslektikov. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Partizánske a podpredseda TSK Jozef Božik.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prednášku s názvom Chcete si dopestovať vlastné ovocie? vo štvrtok 22. februára 2018 o 17.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. O pestovaní ovocných drevín, výsadbe, reze a vrubľovaní bude rozprávať tajomník Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Prievidzi a predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov Opatovce nad Nitrou Miloš Polcer.

Sobota, 24. február 2018

V kultúrnom dome Malinová sa v sobotu 24. februára 2018 o 15.00 h bude konať podujatie Súzvuky, v ktorom sa predstavia spevácke skupiny spolkov Karpatských Nemcov obcí pravnianskej doliny a hostí. Organizátorom podujatia je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, občianske združenie Hornonitrie a obce pravnianskej doliny. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi pozýva na výstavu z tvorby fotografov - amatérov regiónu hornej Nitry s názvom PRIZMA 2018 do priestorov Galérie RegionArt v Prievidzi. Súčasťou výstavy je aj súťaž reportážnej fotografie Pocta Ottovi Hogenovi. Výstavu si môžu návštevníci galérie pozrieť v termíne od 25. januára 2018 do 23. februára 2018, vždy v pracovných dňoch od 9.00 h do 17.00 h.

V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi si návštevníci môžu až do 25. februára 2018 pozrieť obehové aj pamätné korunové mince od roku 1993 do zavedenia eura. Prezentácia pokračuje eurovými obehovými , pamätnými, ako i zberateľskými mincami od roku 2009 až do súčasnosti. Výstavné podujatie Vlastnou cestou bolo pripravené pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Trenčianske múzeum v Trenčíne expozícia Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom pozýva na výstavu miniatúrnych betlehemov Jozefa Práznovského s názvom Betlehemy ako ich nepoznáte do priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom.  Návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 28. februára 2018.

Farebný február, alebo, Maľuj ako Chagall je názov podujatia Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ktoré je určené pre všetky ročníky základných a stredných škôl. V termíne od 12. do 28. februára 2018 v dňoch školského vyučovania v čase otváracích hodín múzea budú žiaci farebne tvoriť , inšpiráciou im budú diela svetového maliara Marca Chagalla. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pozýva na výstavu Ľudovít Bránsky – Metamorfózy Trenčína a krajiny do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výber z tvorby malieb, kresieb a grafiky galéria pripravila pri príležitosti nedožitého 100. výročia narodenia umelca. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová. Návštevníci galérie si môžu výstavu pozrieť až do nedele 4. marca 2018.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pripravila aj výstavu ďalšieho umelca – Mariána Sučanského pod názvom Nepokoj v duši pri príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia umelca. Vo výstavných priestoroch galérie na Palackého ulici v Trenčíne si maľby a kresby autora môžete pozrieť až do nedele 4. marca 2017. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová.

Vo výstavnom programe Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi na rok 2018 dostala priestor aj výstava pozostávajúca z originálnych litografií knižných ilustrácií Marca Chagalla, predstaviteľa svetovej avantgardy. Exponáty pochádzajú od súkromného zberateľa a spravuje ich agentúra Art Expo International. Knižné ilustrácie sú témou výstavy Marc Chagall: Očakávanie zázraku, ktorá je pre verejnosť prístupná od soboty 20. januára do nedele 18. marca 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá od 15. februára 2018 do 27. júla 2017.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK