Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Šesťposchodová Hodinová veža Trenčianskeho hradu by po novom mohla byť prístupná aj verejnosti

Hodinová (Matejova) veža patrí medzi najstaršie stavby dolného nádvoria Trenčianskeho hradu. Vznikla na začiatku 14. storočia, no pre návštevníkov ostáva uzavretá. To by mal zmeniť projekt, ktorý Trenčiansky samosprávny kraj podal na Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Matejova veža je šesťpodlažná dominanta dolného nádvoria Trenčianskeho hradu, ktorý je v správe Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). „Hodinová, alebo taktiež Matejova veža je jedna z najstarších stavieb dolného hradu. Vznikla v prvej štvrtine 14. storočia v období vlády Matúša III. Čáka Trenčianskeho,“ uviedol historik Trenčianskeho múzea Vladimír Pinďák. V minulosti slúžila najmä na ochranu prístupu na Trenčiansky hrad.

V súčasnosti je veža pre návštevníkov hradu neprístupná z dôvodu potrebnej rekonštrukcie. „Trenčiansky samosprávny kraj sa rozhodol reagovať na výzvu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a vypracovať projekt v súlade s legislatívou o ochrane pamiatkového fondu na obnovu Matejovej veže i priľahlých hradieb. V prípade, že bude projekt úspešný, stane sa hodinová veža ďalšou významnou pamiatkou, ktorú si verejnosť bude môcť pozrieť v rámci návštevy Trenčianskeho hradu.“ vysvetlila Martina Lamačková, vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK. Hlavným účelom projektu je zachovanie významných artefaktov kultúrneho dedičstva, ktoré sú súčasťou jednej z najvýznamnejších národných pamiatok na Slovensku – hradu Matúša Čáka, a tiež využiť zrekonštruované priestory veže pre účely muzeálnych expozícií.

Aj keď je turistom známejšia Matúšova veža, ktorá je najvyšším bodom hradu, ponúknuť má čo aj šesť poschodová Matejova veža. Náklady na jej sprístupnenie pre návštevníkov hradu sa môžu vyšplhať až na takmer 640 tis eur s tým, že Trenčiansky samosprávny kraj na práce vyčlenil takmer 32 tis. eur z vlastných zdrojov. Zvyšné finančné prostriedky by mal v prípade schválenia projektu poskytnúť rezort kultúry Slovenskej republiky. Či bude projekt úspešný, bude známe v máji.

Foto: Trenčianske múzeum

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK