Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Športovcom zo Športového gymnázia v Trenčíne by pri tréningoch a príprave mal pomáhať elektromobil

Študenti Športového gymnázia v Trenčíne so zameraním na cestnú cyklistiku a cyklokros by po novom mohli pri simulácii pretekov využívať namiesto klasického motorového vozidla auto na elektrický pohon. Výparom, emisiám a nepriaznivému vplyvu na zdravie športovcov tak môže definitívne odzvoniť.

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa prostredníctvom Environmentálneho fondu tento rok uchádza o dotáciu z Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky na kúpu elektrického vozidla. Fond má za úlohu podporovať starostlivosť o životné prostredie a jeho tvorbu, založenú na princípoch trvalo udržateľného rozvoja.

Športové gymnázium v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti župy by si v prípade kladného vybavenia žiadosti TSK mohlo polepšiť o jeden automobil poháňaný elektromotorom. Využiť by ho mali študenti, ktorí v rámci svojej prípravy v odboroch cestná cyklistika a cyklokros simulujú preteky peletónu za vozidlom. „Aktuálne sa používa sprievodné vozidlo, ktoré jazdí na tretí prevodový stupeň. Nevykazuje tak optimálnu spotrebu a emisie. Pri tréningu v kopcoch vozidlo využíva prvý a druhý prevodový stupeň, čo má za následok vysokú spotrebu a väčšie množstvo znečisťujúcich látok v ovzduší. Účastníci modelového závodu sa pohybujú v tesnej blízkosti vozidla a priamo vdychujú splodiny produkované z motorového vozidla,“  vysvetlila Martina Lamačková, vedúca Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK.

V súčasnosti škola ako sprievodné vozidlo využíva Citröen Berlingo z roku 1998. Náklady na obstaranie nového elektromobilu Nissan Leaf siahajú k hranici 33 tis. eur, pričom 30 tis. eur by mal poskytnúť Environmentálny fond prostredníctvom dotácie. Zvyšné náklady má hradiť Trenčianska župa, prevádzkové náklady bude hradiť Športové gymnázium v Trenčíne.

Vozidlo má mať aj ďalšie praktické využitie. „Bude tiež obsahovať strešný nosič na bicykle pre zabezpečenie rezervného bicykla v prípade poruchy či iného technického problému počas tréningov a pretekov. Zároveň má číre zadné presklenie, čo trénerovi umožňuje získať lepší prehľad o cyklistoch za autom, najmä z hľadiska bezpečnosti,“ doplnil Jozef Pšenka, riaditeľ Športového gymnázia v Trenčíne. Škola tiež organizuje a zúčastňuje sa rôznych cestných cyklistických pretekov, kde by bolo možné nový elektromobil tiež využívať ako moderné sprievodné vozidlo. Na športových podujatiach takéhoto typu preteká približne 500 - 1000 športovcov vo všetkých vekových kategóriách, na ktorých zdravie majú emisie vypúšťané zo sprievodných vozidiel so spaľovacím motorom tiež negatívny vplyv. Trenčianska župa, ktorá aj týmto krokom potvrdzuje svoj prívlastok zelená, tak môže ísť príkladom nielen ďalším školám, ale aj vyšším územným celkom.

O výsledkoch žiadosti o dotáciu z Environmentálneho fondu a o tom, či športovci budú šliapať do pedálov za elektromobilom, by sa malo rozhodnúť v najbližších týždňoch.

Foto: ŠG v Trenčíne

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK