Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska knižnica zatraktívnila svoje priestory, odstrániť bariéry pomôže nový výťah

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne zrenovovala priestory, v ktorých sa konajú kultúrno-spoločenské i výchovno-vzdelávacie podujatia. Vo fáze príprav je aj prístavba bezbariérového prístupu do knižnice.

Trenčianska knižnica je jednou z troch knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Ročne pre verejnosť pripraví viac ako 500 podujatí, na ktorých sa zúčastňuje približne 12 500 návštevníkov. Vzhľadom na hustotu termínov plánovaných podujatí potrebovala knižnica rozšíriť svoje priestorové možnosti. Vďaka finančným prostriedkom z Fondu na podporu umenia nielenže skvalitnila priestory spoločenskej miestnosti, ale časť podujatí presunula aj do multifunkčnej vzdelávacej miestnosti. „V spoločenskej miestnosti sme skvalitnili ozvučenie a nainštalovali svetelnú techniku, ktorá na podujatiach dotvorí špecifickú atmosféru. Technické vybavenie miestnosti sa podarilo doplniť notebookom a stropným projektorom. Ďalej sme sa rozhodli rozšíriť možnosti realizovania podujatí aj v multifunkčnej vzdelávacej miestnosti,“ priblížila Gabriela Krokvičková, riaditeľka Verejnej knižnice M. Rešetku (VKMR) v Trenčíne.

Modernejších priestorov a nového vybavenia sa dočkajú aj tí najmenší návštevníci knižnice. „Detskí návštevníci sa môžu tešiť na nový dizajn interiéru detskej spoločenskej miestnosti i novú podlahu a stoličky. V inovovaní budeme pokračovať aj v nasledujúcom období postupnou výmenou zastaraných prvkov interiéru za nové tak, aby sa vytvorilo esteticky príťažlivejšie prostredie pre trávenie času detí a mládeže v knižnici,“ doplnila riaditeľka VKMR v Trenčíne. Projekty Technická modernizácia spoločenskej miestnosti, Detská spoločenská miestnosťMultifunkčná vzdelávacia miestnosť z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v celkovej výške 6 500 €. Na pokračovanie obnovy detskej spoločenskej miestnosti bolo Fondom na podporu umenia v roku 2018 schválených ďalších takmer 4 000 €.

Do trenčianskej knižnice finančné prostriedky investuje aj jej zriaďovateľ

Uľahčiť čitateľom s obmedzenou schopnosťou pohybu návštevu knižnice pomôže čoskoro prístavba nového výťahu. Bezbariérový prístup do knižnice plánuje Trenčianska župa vybudovať pri budove VKMR v Trenčíne na Jaselskej ulici zo severozápadnej strany. Výťah bude priechodný s nosnosťou až 630 kilogramov. Čitatelia sa tak po jeho vybudovaní dostanú jednoduchšie k svojej vytúženej knižke či na prednášku svojho obľúbeného autora. Projekt prístavby nového výťahu sa v súčasnosti nachádza v procese prípravy verejného obstarávania a zo župnej pokladnice naň poputuje viac ako 88 tisíc eur. Súčasne s prístavbou výťahu sa stavebnými a sadovými úpravami skrášli aj nádvorie knižnice, ktoré je čitateľmi s obľubou využívané na populárnu letnú čitáreň.

autor: mp

Fotogaléria

VKMR na Jaselska ulica
Detská spoločenská miestnosť
Odborna literatura
Spoločenská miestnosť

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK