Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa opäť pozýva na Kvapku krvi. Pomôžte nám prekonať hranicu 150 litrov darovanej vzácnej tekutiny.

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rozhodol zorganizovať už v poradí siedmu kvapku krvi, ktorá ponesie prívlastok letná. Zamestnanci župného úradu i široká verejnosť sa pokúsia spoločne prekonať hranicu 150 litrov darovanej červenej tekutiny.

Už 14 rokov si celý svet pripomína počas 14. júna srdečnosť ľudí, ktorí sú ochotní darovať kúsok seba. Svetový deň darcov krvi je poďakovaním pre výnimočných dobrovoľníkov, ktorí s odvahou a bez nároku na odmenu pomáhajú tým, ktorí to najviac potrebujú. Počas týždňa, počas ktorého darcovia krvi oslavujú svoj deň, Trenčianska župa vyzýva nabrať odvahu a pomôcť tam, kde je to veľmi potrebné.

V poradí siedmy organizovaný výjazdový odber krvi v priestoroch Úradu TSK sa uskutoční v pondelok 11. júna 2018 od 8.00 h do 10.00 h. „Je to štvrtý rok v rade, čo organizujeme Kvapku krvi. Za tie roky prichádzajú darovať krv nielen župní zamestnanci, ale aj zamestnanci organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, študenti či verejnosť. Rád by som preto touto cestou pozval všetkých zdravých ľudí, aby prišli k nám na župu spraviť neoceniteľný a dobrý skutok. Do dnešného dňa sa nám podarilo darovať približne 140 l tejto vzácnej tekutiny. Cieľ je pre letnú kvapku krvi skromný, prekonať 150 litrovú métu,“ vyzýva k darcovstvu trenčiansky župan Jaroslav Baška, iniciátor myšlienky darovania krvi na župnom úrade.

Letná Kvapka krvi prebehne, tak ako zvyčajne, pod drobnohľadom milých a ústretových zamestnancov Národnej transfúznej služby (NTS) so sídlom v Trenčíne. Sekundovať im budú zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva taktiež z Trenčína, ktorí na počkanie všetkým záujemcom zmerajú krvný tlak i hladinu cholesterolu. Pre darcov, ktorí nebudú môcť darovať krv na župnom úrade, je tu možnosť využiť služby niektorej z troch krajských nemocníc. Bojnická, považskobystrická i myjavská nemocnica budú darcov červenej tekutiny očakávať v nasledovných termínoch. V Nemocnici s poliklinikou (NsP) na Myjave môžete krv darovať v rovnaký deň ako na Úrade TSK, čiže v pondelok 11. júna 2018 od 7.00 h. Rovnako od 7.00 h, ale nasledujúci deň, v utorok 12. júna 2018 bude možnosť darovať krv v NsP Považská Bystrica a NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach. Zároveň prosíme všetkých, ktorí chcú spraviť dobrý skutok a krv darovať, nech sa nahlásia na email matej.planek@tsk.sk.

Kto môže darovať krv? Čo robiť pred odberom? A prečo sa zapojiť?

Darcovstvo krvi nie je len o pomoci druhým. Pomôcť môžete aj sebe, keďže darovanie krvi prispieva k regenerácii organizmu, zároveň je aj tréningom organizmu na mimoriadne situácie spojené so stratou krvi. Darovať krv môže každý, kto dovŕšil 18 rok života, váži viac ako 50 kíl, je aspoň 3 týždne úplne zdravý, nemá v čase odberu prejavy alergie a nie je na ňu liečený, nie je závislý od drog, alkoholu a iných návykových látok. Pred odberom je dôležité večer a ráno piť veľa tekutín a jesť niečo ľahšie a diétne. Viac informácií o tom, kto môže byť darcom, a predodberovej príprave nájdete v priložených letákoch.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK