V štyroch obciach v kraji pribudne kanalizácia za približne 14 mil. eur

Obyvatelia Bystričian, Nitrice, Považian a Kálnice sa dočkajú vďaka financiám z Európskej únie novej kanalizácie i čističiek odpadových vôd.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky schválilo začiatkom júla tohto roku štyrom obciam na území Trenčianskeho kraja žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v oblasti vodného hospodárstva. Výzva bola zameraná na rekonštrukciu a budovanie vodovodov, kanalizácií, čistiarní odpadových vôd (ČOV) a vodárenských zdrojov, pričom uchádzať sa o finančný príspevok mohli len v obciach od 1000 do 2000 obyvateľov.

Schválené projekty na vybudovanie kanalizácie a ČOV boli obciam Bystričany a Nitrica, pričom novej kanalizácie sa dočkajú aj v obciach Považany a Kálnica. „Spoločne sa v rámci týchto projektov v kraji vybuduje takmer 34 kilometrov kanalizačných sietí za približne 14 mil. eur,“ konkretizovala vedúca Oddelenia riadenia a koordinácie na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Silvia Kotrhová. „Teší ma, že vybudovaním kanalizácie a čističiek odpadových vôd sa zvýši počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd  o takmer 4 700 obyvateľov,“ uviedol k téme trenčiansky župan Jaroslav Baška. Schválené projekty budú financované zo zdrojov Európskej únie, a to vo výške 85% celkových nákladov. Podľa typu žiadateľa prispeje štát na budovanie kanalizácie 10 alebo 5%, zvyšok si doplatí žiadateľ z vlastných zdrojov.

Celý proces posudzovania žiadostí prebiehal na Úrade TSK, ktorý plní úlohu sprostredkovateľského orgánu pre program IROP. Predložených bolo spolu 13 projektov, z toho 5 projektov podali obce a 8 projektov vodárenské spoločnosti. „Po administratívnom overení a odbornom hodnotení externými hodnotiteľmi boli schválené spomínané 4 projekty, ktoré získali najviac bodov v odbornom hodnotení. Osem projektov bolo neschválených z dôvodu nedostatku alokácie alebo nesplnenia podmienok. Pri jednom projekte bolo zastavené konanie z dôvodu späť vzatia žiadosti žiadateľom,“ doplnila Silvia Kotrhová.

Celková alokácia pre územie Trenčianskeho kraja s výnimkou krajského mesta Trenčín a jeho funkčného územia, ktoré tvorí 7 okolitých obcí, bola 15,8 mil. eur, pričom príspevok zo zdrojov EÚ tvorí 13,5 mil. eur.

autor: mp

ilustračné foto