Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vrchárska koruna Trenčianska začala písať svoj tretí ročník nočným štartom na Kozí vrch

Nad krajským mestom Trenčín v lesoparku Brezina dnes na Kozom vrchu odštartovali už tretí ročník cykloturistického projektu Vrchárska koruna Trenčianska. Ako symbol toho, že tohtoročná dvadsiatka vybratých lokalít je dostupná naozaj pre každého, nechýbali turisti, bežci a bikeri, ale ani detské kočíky či priaznivci Nordic walkingu (tzv. severskej chôdze).

S projektom Vrchárska koruna Trenčianska (VKT) sme sa v našom kraji prvýkrát stretli v roku 2016. Vtedy sa v apríli začínalo spoločným výjazdom na rozhľadňu Jelenec nad Trenčianskou Závadou. Vo veľkom sa skloňovali mená Radoslav Tilandy a Pavel Babica, ktorí tento dobrý nápad do trenčianskeho regiónu preniesli cez česko-slovenskú hranicu. Podstatnú úlohu zohral aj župan Jaroslav Baška, ktorý tento cykloturistický projekt zobral pod ochranné krídla samosprávneho kraja. Odvtedy je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) spolu s krajskou organizáciou cestovného ruchu Trenčín región generálnym partnerom projektu. Ten každý rok vytypuje a predstaví 20 vrcholov Trenčianskeho kraja, ktoré stojí za to vidieť, navštíviť a spoznať. Vybraté vrcholy sú dokonalou inšpiráciou na aktívne trávenie voľného času pre turistov, bežcov, psičkárov, rodiny s deťmi i skúsených bikerov. V top výbere majú totiž každý rok svoje zastúpenie ako rozhľadne a najvyššie vrcholy, tak aj pútnické miesta, hrady či dokonca jaskyne. Odmena je určená pre každého, kto v priebehu ôsmich mesiacov (apríl – november) stanovené vrcholy navštívi, zveční sa na fotografii a tú nahrá na webové sídlo projektu www.vkt-bike.sk.

Nočnému výjazdu napokon prialo aj počasie

Píše sa rok 2018 a 10. apríla sú priaznivci VKT opäť v teréne. Tentokrát majú pred sebou približne 3,5 km cestu na Kozí vrch nad mestom Trenčín. Trasa je značne jednoduchšia a kratšia, ako tomu bolo v roku 2017, keď nočný štart viedol na hrad Beckov. Kratšia trasa má byť symbolom tohtoročného posolstva projektu. Tým je jeho väčšia ohľaduplnosť voči menej skúseným turistom a cyklistom, ale aj voči mladým rodinám. Aj týchto ľudí chce totiž tento rok VKT previesť miestami Trenčianskeho kraja, ktoré by nemali ostať nespoznané. Tí, čo tohtoročný nočný štart na Kozí vrch absolvovali, bicyklovali po boku predsedu TSK Jaroslava Bašku. Približne 50-ke športovcov napokon prialo aj prelietavé aprílové počasie. „Projekt Vrchárska koruna Trenčianska je naozaj vydarený a u nás v kraji sa ujal. Hoci nemáme ani Vysoké Tatry ani Veľkú Fatru, máme také vrcholy a kopce, ktoré sú svojou štruktúrou pre cyklistov ako stvorené. Tento rok organizátori vybrali aj menej náročné kopce, preto VKT určite odporúčam každému fanúšikovi cyklistiky, horskej cyklistiky, behu či pohybu v prírode. Ďakujem organizátorom, ktorí s týmto nápadom prišli a aj takýmto spôsobom podporujú nielen zdravý životný štýl, ale aj propagáciu krás Trenčianskeho kraja,“ úprimne sa tešil župan Jaroslav Baška, ktorý prišiel s dobrou správou. Približne o mesiac, koncom mája tohto roku, by chcel všetkých cyklistov pozvať na otvorenie prvej časti Vážskej cyklotrasy, ktorá vedie z Hornej Stredy po Nové Mesto nad Váhom. Druhá časť cyklotrasy, vedúca z Púchova po Nosickú priehradu, by cyklistom mala byť k dispozícii už koncom augusta. Na stavbu ďalších dvoch úsekov má už Trenčianska župa právoplatné územné rozhodnutia, a to od Nového Mesta nad Váhom po Trenčín a od Považskej Bystrice smerom k hraniciam so Žilinským samosprávnym krajom. Zároveň by mal TSK tento rok začať s výstavbou cyklotrasy, ktorá povedie od Trenčianskeho hradu cez pútnické miesto Skalka nad Váhom až do Nemšovej, kde sa napojí na už existujúcu cyklotrasu, ktorá vedie až po hranicu s Českou republikou.

Každý, kto nad zapojením sa do projektu VKT uvažuje, môže tak urobiť na webovom sídle projektu. Výber top 20 vrcholov je naozaj unikátny, nechýbajú studne, mauzóleá, rozhľadne, mohyla ani lom, premenený na pútnické miesto. Tohtoročným vrcholom sme sa podrobne venovali aj v našej tlačovej správe. Čas spoznávať kraj prostredníctvom prírodných i historických krás trvá až do konca novembra.  Aktualizácie a novinky zo života projektu pravidelne pribúdajú aj na webovom sídle kraja www.tsk.sk.

autor: vr

Fotogaléria

VKT2018start (2)
VKT2018start (3)
VKT2018start (4)
VKT2018start (5)
VKT2018start (6)
VKT2018start (7)
VKT2018start (8)
VKT2018start (9)
VKT2018start (10)
VKT2018start (11)
VKT2018start (12)
VKT2018start (13)
VKT2018start (14)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK