Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Z Ilavského okresu vo verejnom hlasovaní v rámci PKR zabojujú 4 projekty, z Púchova dvojica nápadov

Po úspešnom štarte verejného zvažovania projektov predložených v rámci 2. ročníka Participatívneho-komunitného rozpočtu (PKR) Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Považskobystrickom okrese sa pozornosť sústredila na doručené projekty z okresov Ilava a Púchov. V utorok svoje originálne nápady pred členmi Rady pre PKR TSK na rok 2018 odprezentovalo 6 navrhovateľov. Najviac projektov spadalo do oblasti kultúry a voľnočasových aktivít.

V priestoroch Obchodnej akadémie v Ilave sa v utorok 17. apríla 2018 ako prví podujali predstaviť svoj predložený projekt členovia Folklórneho súboru senior VRŠATEC. Ten už viac ako 15 rokov odovzdáva posolstvo dejín a uchováva tradície pre všetky generácie prostredníctvom svojej tvorby a vystúpení nielen doma, ale aj v zahraničí. Svoj bohatý program súbor plánuje rozšíriť o nové číslo, a to z oblasti Terchová. Na jeho realizáciu však potrebuje terchovské kroje pre 10 tanečných párov. Na nákup dvadsiatich krojov, desiatich mužských a desiatich ženských, si z PKR TSK požiadali o podporu vo výške  2 200 eur, svoj projekt nazvali Vek je len vyšívané číslo.

So svojím projektom s názvom BALUT (Bielokarpatská Akadémia Ľudových Umeleckých Tradícií) pre všetkých - Festival ľudovej tvorivosti menšín, sa do PKR TSK zapojila aj obec Pruské. Starosta obce Viliam Cíbik, ktorý je aj poslancom Zastupiteľstva TSK, predstavil prítomným myšlienku projektu. „Naším cieľom je prezentácia kultúry čo najširšieho počtu národnostných menšín na Slovensku s nácvikom ich piesní a tancov s následnou tvorivou výtvarnou dielňou detí a mládeže tak, aby došlo k fixácii nehmotného kultúrneho dedičstva národnostných menšín do výtvarnej podoby,” vysvetlil. Požadovaná výška podpory 2 200 eur by mala byť využitá na honoráre pre účinkujúcich na prezentovanom podujatí.

Jedným z najoriginálnejších a najúspešnejších projektov, podporených zo župného rozpočtu v minulom roku, bol náučný chodník Potulky veveričky Ryšky, ktorý predložila v prvom ročníku PKR TSK Základná škola s materskou školou Centrum I v Dubnici nad Váhom. Navrhovateľ na svoj unikátny projekt nadviazal aj v novom ročníku, vďaka ktorému by chcel existujúci náučný chodník rozšíriť o slnečné hodiny, geografický smerovník, časozbernú schránku, meteostanicu, solárne panely a geokešku. Samotný projekt nesie názov Potulky veveričky Ryšky 2 - NESTRATÍM SA A NEZABUDNEM. Na jeho realizáciu škola požiadala o podporu z krajských financií v maximálnej možnej výške 2 200 eur. Projekt si kladie za cieľ najmä zatraktívnenie vyučovacieho procesu a budovanie pozitívneho vzťahu k prírode.

S poslednou prezentáciou projektu z Ilavského okresu sa predstavila Stredná odborná škola v Pruskom, nesie názov Miesto, kde to žije športom. Už samotný názov naznačuje, že ide o vybudovanie priestoru na rozvoj pohybových aktivít mládeže a iných vekových kategórií. Škola chce sfunkčniť stagnujúce a nevyužívané ihrisko pred školským internátom a do tohto priestoru zakúpiť a umiestniť exteriérové fitnes stroje a zariadenia na precvičovanie celého tela. Vytvorená “prírodná telocvičňa” by mala slúžiť na udržiavanie zdravia a kondície žiakov školy, ale aj širokej verejnosti. Na realizáciu nápadu sa uchádza o podporu vo výške 2 200 eur z PKR TSK.

V Púchove sa o podporu uchádzala dvojica projektov

Po Ilave sa verejné zvažovanie presunulo do Púchova. V priestoroch púchovského Gymnázia si členovia Rady pre PKR TSK vypočuli ďalšie dve prezentácie. Na úvod dostalo priestor  občianske združenie MŔTVA KOSŤ, ktoré nadviazalo na minuloročný úspech a prihlásilo sa opäť so žiadosťou o podporu pri organizácii Festivalu KONČINY 2018. Ide o v poradí 4. ročník dvojdňového hudobného festivalu, situovaného do obce Mojtín v Strážovských vrchoch. Predstaví sa na ňom 16 kapiel zo slovenskej nezávislej hudobnej scény, doplnený bude o workshopy zamerané na životné prostredie, cestovateľské prezentácie, umelecké tvorivé dielne, prednášky či premietanie krátkych študentských filmov. Po minulom roku festival zmenil názov, z Vúdstoku sa stali Končiny. Z celkového rozpočtu na podujatie vo výške 11 730 eur navrhovateľ žiada o podporu vo výške 2 200 eur, ktoré budú využité na prenájom pódia, chemických toaliet a cisterny s pitnou vodou.

Možnosť uchádzať sa o časť verejných financií využila aj obec Lednické Rovne, ktorá predložila projekt s názvom Obnova detského ihriska pri Základnej škole v obci Lednické Rovne. Ten počíta s vybudovaním nového bezpečného detského ihriska (nakoľko súčasný stav nespĺňa požiadavky a kritériá na bezpečnú prevádzku), ktoré bude slúžiť na voľnočasové aktivity detí, mládeže a rodičov. Pribudnúť by na ňom malo 8 nových hracích prvkov pre deti od 3 do 15 rokov, na svoje si príde aj mládež nad 15 rokov a rodičia, medzi prvkami nebude chýbať ani street workoutová zostava. Celkové náklady na realizáciu projektu presiahli sumu 48 tis. eur, ich väčšiu časť pokryjú financie z obecného rozpočtu, z PKR žiadajú podporu vo výške 2 200 eur na osadenie lavičiek, smetných košov a výsadbu zelene.

Do verejného hlasovania nepostúpil len 1 predložený projekt

Druhý deň verejného zvažovania posunul do hlasovania verejnosti 6 projektov, 4 za okres Ilava a 2 za okres Púchov. „Za okres Ilava bolo predložených 5 projektov. Jeden subjekt sa nedostavil na verejné zvažovanie a nakoľko projekt obsahoval kapitálové výdavky, ktoré sú v rámci PKR vylúčené, do verejného hlasovania nepostupuje,” vysvetlila Miroslava Mazánová, odborná garantka v oblasti kultúry, voľnočasových aktivít a športu. Verejné hlasovanie sa tento rok uskutoční v termíne od 1. mája do 15. mája 2018, a to na webovom sídle župy. Za okres Ilava sa o sympatie verejnosti budú uchádzať:

  • Základná škola s materskou školou Centrum I Dubnica nad Váhom - projekt Potulky veveričky Ryšky 2 - NESTRATÍM SA A NEZABUDNEM - oblasť životné prostredie
  • Stredná odborná škola Pruské  - projekt Miesto, kde to žije športom - oblasť voľnočasové aktivity
  • Folklórny súbor Senior VRŠATEC - projekt Vek je len vyšívané číslo - oblasť kultúra
  • Obec Pruské - projekt BALUT pre všetkých - Festival ľudovej tvorivosti menšín - oblasť kultúra

V okrese Púchov bude možné zahlasovať za:

  • MŔTVA KOSŤ, o.z., Púchov - projekt Festival Končiny 2018 - oblasť kultúra
  • Obec Lednické Rovne - projekt Obnova detského ihriska pri ZŠ v obci Lednické Rovne - oblasť voľnočasové aktivity
autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK