Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zelená župa bude už tento piatok hostiť školy, ktoré sa vydali po „zelenej“ ceste

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v rámci projektu Zelená župa pozýva na konferenciu Zelená škola – škola zmeny, ktorá sa uskutoční v priestoroch župného úradu v piatok 18. mája 2018 od 10.00 h.

Pripravovaná konferencia prinesie zaujímavé príklady dobrej praxe Zelených škôl – materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska. Slovenskí i českí odborníci z oblasti environmentálnej výchovy, školstva, aktívneho občianstva a životného prostredia sa pozrú na praktické vzory škôl, ktoré sa vydali po „zelenej“ ceste. Krátke príbehy učiteľov či žiakov škôl majú byť motivujúcimi inšpiráciami, aby sa aj ďalšie školy a školské zariadenia pridali k projektu Zelenej školy a prispeli tak k zdravšiemu životnému prostrediu. „Teší nás, že v rámci environmentálne ladeného projektu TSK s názvom Zelená župa môžeme na župnom úrade privítať konferenciu Zelenej školy. Župa sa pod organizáciu odborných seminárov s environmentálnou tematikou podpisuje už tretí rok. Za ten čas prilákali témy týkajúce sa ochrany životného prostredia stovky environadšencov, ktorí si z nich odniesli nielen množstvo podnetných informácií k projektu Zelená župa, grantovému programu Zelené oči či prírodným záhradám v Trenčianskom kraji, ale aj veľa praktických rád,“ uviedla projektová manažérka grantového systému TSK s názvom Zelené oči Dana Gavalierová veriac, že konferencia Zelenej školy prinesie všetkým zúčastneným nové pohľady na životné prostredie a spoločnosť.

Odprezentovať svoju Zelenú školu a jej environmentálne aktivity príde v piatok na župný úrad pätica škôl, medzi ktorými budú mať zastúpenie materské školy, základné školy aj gymnázium. V piatok si budete môcť vypočuť úspešný príbeh Základnej školy Karloveská Bratislava, Materskej školy Hollého Hlohovec, Gymnázia Brezno, Základnej školy Škrabáka Dolný Kubín či Základnej školy J. Fándlyho Sereď. O význame ekologicky orientovaných aktivít už na školách porozpráva riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Juraj Hipš, riaditeľ Centra environmentálnych aktivít Trenčín Richard Medal či Lenka Hrúzová z Lesného klubu Tramtária Žilina. Inšpiráciami spoza hraníc oboznámi prítomných Ján Smrčka z českej Ekoškoly a Samuel Šulc z pražského Prírodného gymnázia.        

Prihlásiť sa na konferenciu je možné vyplnením registračného formulára, ktorý je uverejnený na stránke www.zelenaskola.sk, kde sa zároveň nachádzajú aj podrobnejšie informácie. Organizátorom podujatia je Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, spoluorganizátorom Trenčiansky samosprávny kraj.

Environmentálny vzdelávací program Zelená škola je programom pre materské, základné i stredné školy, ktoré o zmene svojho okolia nielen snívajú, ale tejto zmene aj reálne napomáhajú. Zelená škola má členom školských komunít ukázať čaro i nástrahy spolupráce. Riešeniu reálnych potrieb svojej školy sa venujú žiaci s pomocou učiteľov a rodičov.  

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK