Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Žiadatelia o eurofondy sa dnes na župnom úrade dozvedeli viac aj o novinkách pri podávaní žiadostí o NFP v rámci Programu spolupráce Interreg V-A SK-CZ

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPaRV SR) v spolupráci s Ministerstvom pro místní rozvoj České republiky a samosprávnymi krajmi sa v rámci programu spolupráce Interreg V-A SK–CZ podujalo zorganizovať semináre pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok. Dva z nich priniesli odpovede na otázky žiadateľov aj z Trenčianskeho kraja.

V piatok 9. februára 2018 si do kongresovej sály župného úradu prišli vypočuť informácie potrebné pre správne vyplnenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) záujemcovia o ich čerpanie. „Semináre pre žiadateľov boli organizované Riadiacim orgánom pre program Interreg V-A SK-CZ a Trenčianskym samosprávnym krajom v rámci projektu Regionálne poradenské centrum SK-CZ,“ uviedla na margo organizácie seminárov Viera Bírošíková z Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK. Tie sa venovali dvom aktuálne vyhláseným výzvam. Predkladať projekty v jednej z výziev je možné v oblasti zachovania, ochrany, podpory či rozvoja prírodného a kultúrneho dedičstva. Druhá dáva žiadateľom možnosť podať projekty na podporu investovania podnikov do výskumu a inovácií a vytvárania prepojení medzi podnikmi, centrami výskumu a vývoja a vysokoškolským prostredím.

O špecializovaný výklad sa postarali odborníci z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Tí žiadateľom objasnili nielen podstatné náležitosti žiadostí a povinných i nepovinných príloh, ale aj oblasti, v ktorých je možné premeniť svoje nápady na skutočnosť. „Program spolupráce Interreg V-A SK-CZ plynule nadväzuje na Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013. V rámci programu Interreg V-A SK-CZ si môžu žiadatelia predkladať žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci troch prioritných osí. Prvá prioritná os je využívanie inovačného potenciálu, druhou je kvalitné životné prostredie a poslednou je rozvoj miestnych iniciatív,“ prihovorila sa prítomným programová manažérka programu Interreg V-A SK-CZ na MPaRV SR Dáša Meliorisová.      

Predložené žiadosti v programe Interreg V-A SK-CZ musia spĺňať viaceré stanovené podmienky. Aktivity projektu majú mať dopad na oprávnené územie minimálne dvoch prihraničných krajov tak, že výstupy a výsledky z nich sa musia prejavovať na oboch stranách slovensko-českej hranice. Oprávneným územím je šesť prihraničných krajov, tri na slovenskej strane (Trnavský, Trenčiansky a Žilinský) a tri na českej strane (Juhomoravský, Zlínsky a Moravskoslezský kraj).

Príspevok o NFP je viazaný aj na splnenie kritérií cezhraničnej spolupráce. Splnené musia byť tri zo štyroch, pričom spoločná príprava a spoločná realizácia ako dve z kritérií sú povinné, z ostatných dvoch – spoločný personál a spoločné financovanie – je možné si jednu vybrať. Nenávratný finančný príspevok sa neposkytuje na projekty, ktoré majú negatívny vplyv na životné prostredie. Ďalšou, nemenej dôležitou podmienkou je, aby bola žiadosť v súlade s dvoma horizontálnymi princípmi. Prvým je udržateľný rozvoj, druhý princíp sa týka rovnosti mužov a žien a s tým súvisiacej nediskriminácie.

Minimálnou výškou príspevku je suma 50 tisíc eur, pričom projekt ako celok nemôže žiadať menej ako je stanovená suma. Maximálna výška podpory Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR) je rôzna v závislosti od investičnej priority, v ktorej je žiadosť o NFP predložená, pričom sa pohybuje od 600 tisíc eur do 4 miliónov eur na projekt. Záujemca o finančné prostriedky v rámci aktuálne vyhlásených výziev má 24 mesiacov na realizáciu svojho zámeru.

Predložiť žiadosť o NFP je po novom možné aj cez e-schránku

Novinkou je možnosť prekladať žiadosti o nenávratný finančný príspevok prostredníctvom elektronickej schránky, čo žiadateľom značne zjednodušuje proces spracovania a predkladania žiadosti o NFP a príloh k žiadosti o NFP. Zároveň naďalej zostáva druhá možnosť predkladania žiadosti o NFP, a to prostredníctvom konta v systéme ITMS2014+.

autor: bj

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK