Súčasťou Noci múzeí sa po prvýkrát stal aj hrad Bystrica

V roku 1977 bol 18. máj vyhlásený za Medzinárodný deň múzeí. Z iniciatívy Francúzska sa od roku 2004 konáva pravidelne v máji Európska noc múzeí, nad ktorou prevzala patronát Rada Európy. Tento rok podujatie „Nuit européenne des musées“ po celej Európe napísal už svoj 12. ročník. Zámerom podujatia je prezentovať kultúrne dedičstvo a dôležitosť jeho ochrany pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu. Tradičné múzejné podujatie Noc múzeí a galérií usporiadalo aj Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s občianskym združením Združenie hradu Bystrica v sobotu 21. mája 2016.

Múzejníci Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici pri realizácii podujatia požiadali o spoluprácu členov Združenia hradu Bystrica, ktoré spravuje hradnú zrúcaninu v  majetku mesta Považská Bystrica. „V prvej fáze ich činnosti bol areál spolu s prístupovou cestou kompletne vyčistený. Doplnilo sa líce severného hradného múru a tiež nárožie severnej veže. V roku 2010 sa obnovilo ostenie druhého podlažia severnej veže spolu so záklenkom vstupu. Z veže boli taktiež odstránené náletové dreviny. V spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny v Považskej Bystrici organizuje združenie už niekoľko rokov konzervačné a renovačné práce na pozostatkoch stredovekého hradu,“ informovala Petronela Rágulová, poverená riadením Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Noc múzeí na hrade Bystrica, ktorá trvala od 16.00 h do 20.00 h, bola prvá spoločná akcia múzejníkov a členov Združenia hradu Bystrica. „Zámerom bolo prezentovať hradnú zrúcaninu ako miesto bohatej a zaujímavej regionálnej histórie, situovanú v nádhernej prírodnej lokalite. V poradí 12. ročník Noci múzeí prebehol v Považskej Bystrici úspešne. Potvrdil, že areál hradu je obľúbeným miestom regionálneho turizmu, vhodný pre organizovanie kultúrnych podujatí pre širokú verejnosť,“ informovala Rágulová a dodala, že podujatia sa zúčastnilo približne 150 ľudí, pričom záujem prejavili najmä rodiny s deťmi.

Vlastivedné múzeum si v rámci podujatia pripravilo rôzne edukačné vstupy odborných pracovníkov múzea. „O histórii hradu a blízkeho okolia pútavo porozprávala návštevníkom historička Anna Šujanská. Prezentovala hrad ako jednu z mnohých fortifikačných pevností na území Slovenska, ktoré sa stavali pred pustošivými nájazdmi Tatárov a Turkov. Hoci prvé správy o hrade máme z 12. storočia, jestvuje predpoklad o skoršej existencii hradu. Pevnosť mali v držbe viaceré panovnícke rody – Podmanickovci, Serédyovci, Balašovci, Szapáryovci. Od konca 17. storočia začal hrad postupne chátrať, nakoľko už nebol vhodný pre trvalé bývanie. V 19. storočí patril tzv. považskej župe, v 20. storočí Klubu Československých turistov. Od roku 2006 patrí mestu Považská Bystrica,“ stručne priblížila dejiny hradu riaditeľka považskobystrického múzea.

Poslucháčov zaujala aj prednáška pána Miroslava Tichého zo Združenia hradu Bystrica. Zameral sa v nej na konzervátorské práce na hrade, pričom opísal, ako pri prácach postupujú, aké stavebné materiály používajú a aké rôzne tajomstvá postupne odhaľujú. Zaujímavá bola diskusia o predpokladanom, no zatiaľ nedokázanom hradnom vodovode, o viacerých ohniskách, o existencii hradnej kaplnky, či o hradných „toaletách“. Zoológ múzea Tomáš Žilinčík a botanička Zuzana Huličiaková prezentovali prítomným, aké rôzne druhy fauny a flóry možno nájsť priamo v areáli hradu. Pre deti bola pripravená aktivita na spoznávanie jednotlivých druhov rastlín.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici prijalo ponuku Združenia hradu Bystrica na participáciu aj na najbližšom podobnom podujatí na hrade „Noci hradných zrúcanín“, ktoré sa uskutoční na zrúcanine hradu dňa 13. augusta 2016 v poobedňajších hodinách.

autor: pr