Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Stravovanie

JEDZME ROZUMNE!

Všetko, čo zjeme, zanecháva za sebou nejakú ekologickú stopu. Vyprodukované skleníkové plyny, “pretečené” a spotrebované litre vody, odlesňovanie a mnohé ďalšie dopady na životné prostredie. Veľký vplyv má koľko toho zjeme, odkiaľ jedlo pochádza  aj o akú potravinu sa jedná. Ak sa nad tým zamyslíme, stravovanie tvorí dôležitú súčasť celkovej našej ekologickej stopy. A preto vhodným výberom potravín vieme významne znížiť záťaž na prírodu. A pritom sa nemusíme nejak extra obmedzovať. Všeobecný názor je taký, že ak chceme znížiť svoju environmentálnu stopu prostredníctvom stravovania, ideálne je stať sa vegánom. Avšak z ekologického hľadiska to nie je problém, pokiaľ nie ste vegán a možno ani prekvapivo ani to, že konzumujete potraviny dopestované na druhom konci sveta.

Najefektívnejšie svoju ekologickú stopu znížite, ak minimalizujete konzumáciu hovädziny a mliečnych výrobkov.

Nahradiť sa dajú bravčovým mäsom, rybami, hydinou, vajíčkami, orechmi a pod.

Netreba ísť do extrémov, netreba si nič zakazovať, dôležité je stravovať sa čo najviac sezónne, lokálne a neplytvať. Vždy sa dá predsa nákup naplánovať a doma na gauči sa neprejedať.

Tieto opatrenia pomôžu nielen našej planéte, vášmu zdraviu ale aj vašej peňaženke.

PLÁNOVAČ VLASTNÉHO DOMÁCEHO MENUČKA nájdete tu - Mudre hospodarenie s potravinami

Biopotraviny

Ekomapa TSK: Eko produkty

Ekomapa TSK: Veganske a vegetarianske restauracie stravovanie-obcerstvenie

Ekomapa TSK: Med a vcelie produkty 

Ekomapa TSK: Samozbery ovocia a zeleniny

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK